Női vízilabda-vk: Hollandia egy góllal legyőzte a mieinket

L. G.L. G.
2023.04.13. 19:45
null
Magyari Aldáék két győzelemmel és egy vereséggel jutottak tovább (Fotó: Török Attila)
Két győzelem után vereséggel fejezte be szereplését a magyar női vízilabda-válogatott a világkupa rotterdami selejtezőjében: csütörtök este a mieink 12–11-re kikaptak a házigazda Hollandiától, így a második helyen jutottak tovább csoportjukból.

 

NŐI VÍZILABDA-VILÁGKUPA, SELEJTEZŐ 1. KÖR (Rotterdam)
3. FORDULÓ
A-CSOPORT
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 12–11 (2–2, 4–2, 4–3, 3–3)
Rotterdam, 400
néző. Vezette: McCall (amerikai), Segurana (spanyol)
HOLLANDIA: Aarts – Van Der Sloot, MOOLHUIJZEN 2, B. Rogge, SEVENICH 2, Sleeking, VAN DE KRAATS 2. Csere: Van Den Dobbelsteen (kapus), Ten Broek, Voorvelt, Wolves, L. ROGGE 5, Schaap 1. Szövetségi kapitány: Evangelosz Dudeszisz
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Hajdú K., GURISATTI 2, KESZTHELYI 2, PARKES 3, Szilágyi D. 1, Baksa V. Csere: Leimeter, Mahieu 1, Máté Zs., Faragó K. 1, Garda 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 12/6
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. –
Kipontozódott: Van Der Sloot (24. p.), Gurisatti (30. p.), B. Rogge (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Evangelosz Dudeszisz:
– Elégedett vagyok a győzelemmel, a küzdőszellemmel és a támadójátékunkkal is, védekezésben viszont még fejlődnünk kell. Nüanszok döntöttek két nagyszerű csapat fantasztikus mérkőzésén, örülök, hogy mentálisan erősnek bizonyultunk.
Bíró Attila: – A hollandok edzője szerint fantasztikus vízilabda volt – én pont ellenkezőképp látom, szerintem borzalmas volt. Egyáltalán nem játszottunk jól, szerintem a hollandok sem, de egy góllal mindenképpen jobbak voltak. Ennyi hibával nem is érdemeltünk győzelmet.

Két továbbjutó csapat ugrott medencébe Rotterdamban a női világliga első selejtezőtornájának utolsó napján, elvégre a házigazda hollandok mellett a mieink is behúzták az első két meccsüket, ezzel meg is váltották a repülőjegyüket Los Angelesbe, a sorozat nyolcas döntőjébe. A két együttes igazán fontos egymás elleni meccseit a mienk nyerték meg a közelmúltban, lásd olimpiai negyeddöntő és világbajnoki elődöntő, ugyanakkor a legutóbbi összecsapás meglehetősen csúnyára sikeredett. A spliti Európa-bajnokság csoportkörében az eleve tartalékos, ráadásként betegséghullám által sújtott magyar válogatottnak köze sem volt a meccshez, és kilenc góllal maradt alul – ezt kellett volna feledtetni Rotterdamban.

Ez részben sikerült, hiszen a mieink fordulatos és a szoros meccset játszottak a hollandokkal, amelyek kapuját a Dunaújvárosban védő Laura Aarts őrizte. Az ismeretségből inkább a mi lövőink profitáltak, mert Aarts-nak ugyan voltak bravúrjai, a harmadik negyedben mégis lecserélték – miután klubtársa, Mahieu Géraldine ejtett neki gólt centerakcióból.

A magyar válogatott szép megmozdulásaira azonban ugyanannyi hiba is jutott, hol egy elkapkodott támadás, hol egy kihagyott fór, hol a kicsit elcsúszó védekezés miatt bosszankodhattunk. Na meg persze a játékvezetés miatt is, a harmadik negyed legvégén például Magyari Alda labdaszerzését látták szabálytalannak a sporik, miközben a kapusunkat orrba könyökölték. A hátralévő néhány másodperc lepergett a kapusunk nélkül, azonban a hollandok szövetségi kapitánya addig reklamált, amíg újra támadhattak – ezúttal is sikertelenül. Véget ért a negyed, jött a ráúszás, majd a játékvezetők jelezték, hogy vissza minden, harmadszor is lejátsszák azt a néhány másodpercet – hogy aztán hagyják a fenébe az egészet, és új ráúszást rendeljenek el. Jót mosolyogtunk volna, ha nem éppen a mieinkkel packáznak...

A hollandok az intermezzo után nem sokkal kettővel vezettek, innen még visszakapaszkodtak a mieink, két kihagyott fór után Parkes Rebecca és Szilágyi Dorottya volt eredményes emberelőnyből. Azonban Lieke Roggéval nem bírtunk, a hollandok szélsője öt gólt lőtt, ebből hármat az utolsó negyedben, lényegében egymaga eldöntötte a meccset. Parkes szépítése után már nem maradt idő az újabb egyenlítésre, a két másodperces akciónk elrontott passzal ért véget.

A magyar válogatott sok hibával játszva egy góllal, 12–11-re alulmaradt, de nézzük onnan ezt a meccset, hogy kicsit koncentráltabb pólóval el lehetett volna kapni a hollandokat a saját medencéjükben – még felforgatott csapattal, kísérletezve is. A tanulságokat pedig biztosan levonja mindenki, erre Bíró Attila szövetségi kapitány a garancia. A mieink a jövő héten Athénban a minél jobb kiemelésért ugranak medencébe a második selejtezőtornán.

„Magunkra vagyunk dühösek, mert elszórakoztuk ezeket a helyzeteket”
GURISATTI Gréta, a magyar válogatott szélsője: – Benne volt ebben a meccsben, hogy megnyerjük, különösen a végén. Kivédekeztünk egy olyan hátrányt, ahol nem volt kapusunk, aztán labdát szereztünk, majd volt lefordulásunk is. Magunkra vagyunk dühösek, mert elszórakoztuk ezeket a helyzeteket. Szomorú vagyok, hiszen a hollandokat megverni mindig nagy élmény, és rendkívül nagyot dobott volna a csapaton a siker. Ezt a meccset be lehetett volna húzni.

A csoport másik mérkőzésén
Görögország–Ausztrália 10–7
A végeredmény: 1. Hollandia 9 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Görögország 3, 4. Ausztrália 0

B-CSOPORT
Spanyolország–Kína 15–7
Egyesült Államok–Olaszország 14–13
A végeredmény: 1. Egyesült Államok 7 pont, 2. Olaszország 6, 3. Spanyolország 5, 4. Kína 0

A VILÁGKUPA TOVÁBBI PROGRAMJA

Április 1921:selejtezők, 2. forduló, Athén
A-csoport: az 1. forduló két csoportjának 1-2. helyezettjei
B-csoport: az 1. forduló két csoportjának 3-4. helyezettjei

Május 17.:a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 2325.:Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik