Biros vezetésével győzelem a Vodafone-kupán

Vágólapra másolva!
2012.07.15. 18:42
null
Kásás Tamás parádés góllal zárta le a mérkőzést (Fotó: Szabó Miklós)
A Budapesten zajló Vodafone-kupa első fordulójában a házigazda magyar férfi vízilabda-válogatott öt góllal nyert Spanyolország ellen. Az ellenfél az első negyedben kétgólos előnyhöz jutott, de a végül négy gólig jutó Biros Péter vezetésével nemcsak felzárkóztunk, hanem a harmadik negyed végén, illetve a negyedik elején eldöntöttünk a mérkőzést.

1. negyed

Kásás Tamás hozta el a labdát a ráúszásnál, amit a szép számú közönség úgy ünnepelt, mintha a mérkőzést is rögtön megnyerte volna a házigazda. Első támadásunk a centerbejátszás után hunyt ki: bár forrt a víz Hárai Balázs mellett, a bírók nem fújtak. Az ellentámadásnál Szécsi Zoltán védett, miként a kimaradt fórunk után bravúrral újfent. A folytatásban aztán a kapufát is bevettük a játékba. Miután a spanyolok nyolc-tíz méterre védekeztek, maradt a centerjáték, de a modern bíró felfogást ismerve ezt nem erőltettük túlságosan.

Benedek Tibor dedikál
Benedek Tibor dedikál

Xavier Valles centerben vált le a védőjéről, jó ütemben és pontosan érkezett a bejátszás a hosszúra, amit szépen húzott be. Támadásban hibáztunk, ezt gyors kontrával és góllal büntették a spanyolok Blai Mallarach révén. Na, a mínusz kettes állás picit felébresztette és felbosszantotta a mieinket.

Biros Péter első megúszásánál még jól zárta a szöget a spanyol kapus, Daniel López. Nem úgy kisvártatva, amikor kivédekezett spanyol támadás után ismét ziccerben találta magát a magyar csapat kapitánya, amit már kihasznált, megszerezve első találatunkat (1–2).

2. negyed

Védekezésünk változatlanul jól működött – a spanyol center, Iván Pérez előtt zónáznunk kellett –, támadásban ellenben fásultak voltunk, legalábbis ami a felállt védelem elleni játékot illeti. Sokszor lövés helyett is a sokadik passzt választottuk, ami már sok volt. Biros viszont harmadszor úszott meg ziccerben, és a második gólját szerezve kiegyenlítette a hátrányunkat. Fáradtak a spanyolok, mi viszont erőre kaptunk, így egyenlő erők csatája zajlott a vízben, az ellenfél maximális tiszteletével (2–2).

3. negyed

A harmadik negyed első fontos pillanata Szécsi kivédett ötméterese volt, a második rögtön utána Madaras Norbert találata, aki fórban játszva volt eredményes átlövésből. Először jutottunk vezetéshez a mérkőzésen. A lélektani előnyünk viszont gyorsan elszállt: Szécsi úszott ki pótbekknek, de Felipe Perrone levált róla, majd labdához jutva egalizált. A megúszások viszont továbbra is nagyon mentek, a felvonás végéhez közeledve Madaras került ziccerbe, és nagy lövőcselek után közelről megszerezte második találatát. A negyed utolsó percében Biros lőtt gólt, végre akcióból, megléptünk kettővel (5–3).

4. negyed

A záró felvonás Biros negyedik találatával indult, aki egy fórt használt ki. Védekezésünk állta az egyre erőtlenebb spanyol támadások jelentette megpróbáltatásokat, majd a magyar csapat tagjai közül harmadikként Kiss Gergely is feliratkozott a gólszerzők közé: balkezesünk fórban játszva közelről, éles szögből, kapásból vágott be egy passzt a spanyol kapuba. A végén aztán még egy ötméterest is gólra váltott.

Kiss duplája között ellenfelünk hosszú gólcsendet követően büntetőből tudott szépíteni, de ekkor már egyértelműen mi irányítottuk a játékot, és döntően az történt a medencében, amit mi elterveztünk, akartunk, és végre is hajtottunk. A zárszót Kásás mondta ki, aki távolról lőtte ki a bal felsőt (9–4).

A torna hétfőn a Spanyolország–Ausztrália (16.15 óra), illetve a Magyarország–Olaszország (18) mérkőzésekkel folytatódik a 2. fordulóban.

„LÁTSZIK A CSAPATON A FRISSÍTÉS HIÁNYA”

FÉRFI VÍZILABDA, VODAFONE-KUPA, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 9–4 (1–2, 1–0, 3–1, 4–1)
Hajós uszoda, 2000 néző. V: Stampalija (horvát), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: SZÉCSI - BIROS 4, KÁSÁS 1, Varga T., Hárai, Hosnyánszky, Kiss G. 2. Cs: Steinmetz Á., Varga Dániel, Madaras 2, Varga Dénes, Szivós. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
SPANYOLORSZÁG: D. López - Espanol, F. PERRONE 2, Minguel, I. PÉREZ, X. García, G. Molina. Cs: X. Valles 1, D. Martín, Mallarach 1, M. García, Szirányi. Szövetségi kapitány: Rafael Aguilar
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 7/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1
Kipontozódott: Minguel (17. p.)
MESTERMÉRLEG
Kemény Dénes: – A utolsó negyed közepéig nyílt volt a mérkőzés. Nagyon látszik annak a frissítésnek a hiánya, ami az előrehozott időpont miatt van: még szombat délelőtt is kőkemény edzésünk volt, és előtte se sokat pihentünk. Ez leginkább a helyzetkihasználáson látszik, a gondolkodáson, a kivitelezésen. Ettől lett szoros a mérkőzés, pedig még jól is védekeztünk. A lelkesedés hozhat még a fiúk agyába egy kis tisztaságot az utolsó megoldásokhoz, amelyeken eldől egy-egy akció.
Rafael Aguilar: – A szünetig jól tartottuk magunkat, sajnos utána már képtelenek voltunk megállítani a magyarok gyors támadásait.
Az 1. forduló másik mérkőzésén:
Ausztrália–Olaszország 10–9 (3–2, 2–3, 3–3, 2–1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik