Vízi Eb: dög meleg! „Jobb, ha nem adjuk oda nekik a használati utasítást”

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2016.01.18. 13:56
Gyakorlatilag olyan negyeddöntőt játszik ma a női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, amelyet ha elront, „marad még egy élete”, s újra próbálkozhat. Igaz, akkor már sokkal nehezebb ellenfél ellen. Hivatalosan persze 17.15-kor csoportmeccset játszunk az orosz válogatottal – az utolsót.

„A portugálok elleni mérkőzés egy reggeli utáni kis mozgás volt. Jó a hangulat a lányok között, ahogy közeledik az oroszok elleni meccs, úgy lesznek egyre elszántabbak. Tudjuk, hogy mennyire fontos a találkozó, nem mindegy, hogy hányadik helyen végzünk” – mondta Tóth László, a női válogatott másodedzője az NSO-nak.„A portugálok elleni mérkőzés egy reggeli utáni kis mozgás volt. Jó a hangulat a lányok között, ahogy közeledik az oroszok elleni meccs, úgy lesznek egyre elszántabbak. Tudjuk, hogy mennyire fontos a találkozó, nem mindegy, hogy hányadik helyen végzünk” – mondta Tóth László, a női válogatott másodedzője az NSO-nak.

És hogy miért is lenne fontos a mai győzelem? A helyzet kicsit hasonló, mint a férficsapatunknál. Benedek Tibor együttese a bivalyerős szerbeket kerülte volna el (ez össze is jött) a negyeddöntőben, a lányok pedig a csoport második helyével nem a spanyolokkal vagy az olaszokkal kerülnének össze a nyolc között (a két csapat épp a mieink előtti meccsen dönti majd el a B-csoport első helyét), hanem (könnyen) verhető ellenfelet kapnának. Persze a legrosszabb forgatókönyv beteljesülése, azaz az oroszoktól elszenvedett vereség sem lenne végzetes.

„Meg lehet itt mindenkit verni, mondom annak ellenére, hogy a holland meccset mindenki látta. Ha nincs megilletődöttség, és mindenki kihozza magából, amit tud, akkor bármi lehet. Ott egy kicsit ijedtebbek voltunk. Nyilván fizikailag az orosz és a holland válogatott felé billen a mérleg, több nagyobb darab játékosuk van. Most vagyunk a felénél, négy és fél, öt napunk volt, a török és portugál meccs miatt különösebb erőfeszítés nélkül, muszáj keményen edzeni. Mert a két-három napos leállás után nehéz lenne felpörögni egy kőkemény csapat ellen.”

A nagy vízilabdatornákon bevált szokás, hogy az egymás ellen játszó két csapat egy időben, egy medencében edzhet. Ezért különösen fontos volt, hogy még a portugálok elleni mérkőzés előtti tréningeken gyakoroljuk az oroszok elleni taktikát. Nehogy kilessen valamit a mai ellenfelünk.

„Nagy titkok persze már nincsenek, de azért jobb, ha nem adjuk oda nekik a használati utasítást. Az oroszok gyakorlatilag minden támadásban visznek be második játékost is centerbe. Ezt sulykoljuk a lányok fejébe. Hogyha bármely szituációban meglátják, hogy bárhonnan beindul valaki, akkor tudják, hogyan kell reagálni” – mondta erről Tóth László.

Az oroszoknál egyébként hasonló volt a helyzet, mint a mi válogatottunknál. A kazanyi vébé után edzőt, stábot cseréltek, két-három új játékos érkezett .

Fontos kérdés, hogy a lányok hogyan bírják a kéthetes időszakot, távol a családtól, a barátoktól.

„Nyilván lesz holtpont, mert hosszú a torna, de játszott itt már mindenki világversenyt. ezt kezelni kell. Mondjuk, az én időmben egy hét alatt lezavartuk az Eb-ket. Akkor nem volt pihenőnap.”

A női edzésen Tóth Laci (egyszer így is leírom, mert lehet, hogy ezt a nevet többen ismerik...) nagyon szívesen beugrott volna a lányok közé játszani. Ez nem is csoda, hisz imádja a vízilabdát, aktív pályafutását is csak negyvenéves kora fölött hagyta abba. De állítása szerint hülyén nézett volna ki, ha nem marad edző a parton (Áts Bertalan kapusedző már bent segített a játékelemek gyakorlásánál), pedig „dög meleg” volt a sátorban. Jólesett volna neki a csobbanás…

VÍZI EB, BELGRÁD – PROGRAM
NŐK, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ

15.45: Hollandia–Görögország
17.15: MAGYARORSZÁG–Oroszország (élőben az NSO-n!)
KORÁBBAN
Portugália–Törökország

FÉRFIAK
A 9–16. HELYÉRT

Szlovákia–Németország 15–16 – ötméteresekkel (3–1, 1–1, 2–4, 2–2, 7–8)
KORÁBBAN
Málta–Románia 7–12 (2–4, 2–5, 1–1, 2–2)
KÉSŐBB
NEGYEDDÖNTŐ

18.45: Spanyolország–Görögország
20.15: Szerbia–Oroszország

A NŐI TORNA MENETRENDJÉT ITT TALÁLJA MEG!

A FÉRFITORNA MENETRENDJÉT ITT TALÁLJA MEG!

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája: a budapesti final sixre a jegyek még kaphatók a jegyed.hu oldalon!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik