Sznúker: Révész Bulcsú megvédte U18-as Európa-bajnoki címét

UP-info  utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 16:58
null
A 17 éves sznúkeres, Révész Bulcsú a junior-világbajnoki aranyérem, illetve a profi tagság megszerzése után Szarajevóban megvédte tavalyi U18-as Európa-bajnoki címét, méghozzá meggyőző fölénnyel.

Révész Bulcsú egy évvel ezelőtt megnyerte már a sznúkeresek U18-as Eb-jét, s ennek köszönhetően aztán részt vehetett a felnőtt-világbajnoki selejtezőben. Azóta jócskán előrelépett, hiszen immár profinak mondhatja magát, bár csak nyáron kezdődik az új szezon, egyben az ő Main Tour-tagsága is. A júniusi Championship League lesz az első verseny, melyen profiként vesz részt, de már a közelgő világbajnokság selejtezősorozatában is ott lesz – oda még a legjobb amatőrök egyikeként kapott meghívást.

Kívülről nézve picit unalmas lehetett Révésznek a mostani, szarajevói U18-as Európa-bajnokság, legalábbis a játék része, mert végtelenül simán haladt előre. A csoportmérkőzésein nem vesztett frémet, és az egyenes kieséses szakaszban egészen az elődöntőig kellett várnia, hogy valaki képes legyen frémet fogni ellene. A lett Artemis Zizins is csak 4–1-re tudta „megszorongatni" a legjobb magyar sznúkerest.

A döntőben Vladislav Gradinari, az U16-os kontinenstorna győztese volt az ellenfele, akit 4–0-ra győzött le,

, az U16-os kontinenstorna győztese volt az ellenfele, akit 4–0-ra győzött le,

s többek között 11 félszázas bréket lökött, a legnagyobb 99-es volt. Bulcsú nem sokkal a győzelme után adott interjút az eurosport.hu-nak.

– Fura kérdés, de talán érthető: miért indultál el ezen a versenyen, mit vártál tőle?

– Egyrészt azért, mert nem sok versenylehetőségem lesz a következő időszakban. Másrészt a társaság miatt.

Nem könnyű egyébként, itt is gyomorgörcsös vagyok a meccsek előtt, alig tudok enni, pedig nagyon jól tudom, hogy alig van tétje. Meg aztán élvezem. Szeretek játszani, szeretek itt lenni.

– Egyetlen frémet vesztettél, tehát borzasztó egyszerűnek tűnt ez a verseny.

– Azért nem volt annyira egyszerű, mint amilyennek tűnhetett. A döntőben mindegyik frém a rózsaszín vagy a fekete golyón dőlt el. Az elődöntőben nem játszottam igazán jól, de ez is bőven elég volt. Tudnék jobban játszani, ha az kellene.

– Indulsz még az U21-es kontinenstornán és a felnőttversenyen is. Utána hamarosan kezdődik a világbajnokság selejtezője. Ott milyen esélyt adsz magadnak?

– Előtte lesz még Belgiumban egy verseny. A selejtezőben arra számítok, hogy tudok nyerni egy meccset. Ezt tűzöm ki célul. Nyilván, ha négyet tudok, akkor ott leszek a Crucible-ben, de tudom, hogy az eléggé távoli cél. De egy meccs biztosan van bennem. Olyan ellenfelem lesz, aki a 81-112. hely között áll a világranglistán, tehát nem olyan kőkemény, stabil játékos.

Bulcsú péntek délután nyerte meg az U18-as Eb döntőjét, majd 19 órakor már az U21-esek versenyén játszott. Két másik magyar, Nicolas Leclercq és Nagy Erik is indul a tornán. Utóbbinak ez az első versenye a mostani Eb-n, hiszen ő már kinőtt az U16-os és az U18-as korosztályból. Leclercq remekelt az U18-as tornán: továbbjutott a csoportkörből, és a 48-as táblán búcsúzott. Az U16-os versenyen érdekes módon gyengébben szerepelt, kiesett a csoportkörben.

(Kiemelt képet készítette: Bátori Gábor/Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakág )

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik