MTI/B. D. K. 2021.05.15 09:38 Frissítve: 2021.05.15 15:05

Vizes Eb: highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott

A magyar válogatott bronzérmes lett a szinkronúszók highlight kűrjében a budapesti vizes Európa-bajnokság szombati versenynapján a Duna Arénában.

A bronzérmes magyar csapat (Fotó: Derencsényi István)

 

A magyar csapat Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna összeállításban indult, és a retró korszakot idézve Bonnie Tyler Holding out for a hero című számára mutatta be gyakorlatát, amelyre 79.1000 pontot kapott.

A magyar válogatott először szerzett érmet szinkronúszásban világversenyen.

„Leírhatatlan az az érzés, amit most mindannyian átélünk, hogy érmesek lehetünk egy Európa-bajnokságon. Rengeteg munkát végeztünk, köszönet illet mindenkit, akik lehetővé tették, hogy a lezárások alatt is edzhessünk, mert ez rendkívül sokat jelentett ennek a csapatnak. A mai harmadik hely értékét igazából a pontszám adja, mert az kifejezetten magas a mi csapatunk szempontjából, ami nagyszerű visszajelzés és hatalmas lökést jelent a jövőre nézve. Nem szabad elfelejteni, hogy a lányok fele 2004–2005-ös születésű, vannak 2003-asok, azaz a többség még utánpótláskorú. Ha továbbra is együtt maradunk, a sok közös készülés folyamán eljuthatunk oda, hogy a csapatversenyben is komolyabb eredményeket érhetünk el a következő években” – értékelte a sikert a csapatkapitány, Rényi Luca.

A mai Highlight Routine nevű számban három csapat indult. A világbajnoki címet 2019-ben Ukrajna legjobbjai érdemelték ki, akik a budapesti Eb-n is favoritként nagy fölénnyel győztek, 95.3000 pontot gyűjtve. A vb-hez hasonlatosan a Duna Arénában is második fehéroroszok kűrje 86.5667 pontot ért.

A világbajnokságon 2019-ben debütáló highlightban 2 perc 30 másodpercük van a csapatoknak, hogy bemutassák gyakorlatukat, amelyekben sokkal inkább az akrobatikus, látványosabb, közönségszórakoztatóbb, kevésbé művészi elemek szerepelnek. Két éve a hetedik helyen végzett a magyar csapat a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Akkor az Apáthy Anna, Dávid Janka, Di Franco Alice, Farkas Dóra, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Teravágimov Virág összetételű alakulat 77.5667 pontot kapott a gyakorlatára, amivel csak a thaiföldieket tudta megelőzni a mezőnyből.

Árkovics Petra, a szinkronúszók szövetségi kapitánya az MTI érdeklődésére elmondta: a magyar csapat többnyire fiatal versenyzőkből állt, akik életkorukból adódóan egyelőre rutint és fizikumot illetően sem rendelkeznek annál többel, mint amit az Eb-n mutattak. Ráadásul a meghatározó, de betegség miatt az utolsó pillanatban kieső Apáthy Anna hiányában a rajt előtt kellett újratervezniük mindent, ami tovább nehezítette a fiatal sportolók egyébként is meglévő mentális terhét.

„Olyan is ritkán fordul elő a sportágunkban, hogy egy adott napra valaki kiesik az egységből, de hogy minden csapatban cserélni kelljen, az teljesen szokatlan. Ennek ellenére a lányok nagyszerűen szerepeltek, némi szinkronhiba ugyan becsúszott a produkciókba, de összességében még engem is meg tudtak lepni energikus teljesítményükkel. A highlight kűrben is megfutották, amit tudnak, és akadt ugyan ebben is apró szinkronhiba, de az emelés és a dobás megvolt. Márpedig magyar csapat korábban még nem dobott ilyen nehézségű, akrobatikus elemeket” – hangsúlyozta az edző. Hozzátette: kapott is érte gratulációkat, nemkülönben a magyarok által előadott koreográfiákért, kreatív kivitelezésekért.

„Ami pedig a mai pontszámunkat illeti, az már a hihetetlen kategória volt számunkra” – közölte.

ÚSZÁS
VIZES EB (DUNA ARÉNA)
SZINKRONÚSZÁS
Highlight kűr

1. Ukrajna (Mariana Alekszijiva, Vladiszlava Alekszijiva, Marta Fegyina, Veronika Hrisko, Anna Noszova, Katerina Reznik, Anasztaszija Szavcsuk, Alina Sinkarenko, Kszenija Szidorenko, Jelizaveta Jahno) 95.3000 pont
2. Fehéroroszország 86.5667
3. MAGYARORSZÁG (Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna) 79.1000

2021.05.29 08:08:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Mi, magyarok akkor érezzük igazán elemünkben magunkat, ha váratlan és példátlan kihívásokban kell helytállnunk.”

2021.05.28 07:12:02

Úszás KOVÁCS ERIKA

Rio háromszoros bajnoka elégedett az Eb-n úszott időkkel, de még versenyezne az év fő megméretése előtt.

2021.05.26 23:45:28

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Régi óhajomat adom elő megint: ha indulóink kétharmada az Eb-n úszott idejénél jobbal ér célba Tokióban, a 2000 utáni módival is megbékélek talán.