Úszó Eb: „Elfogytam” – Hosszú Katinka az utolsó versenynapja után

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 07:40
null
Hosszú Katinkának kevés idő jutott a regenerálódásra, de úgy érzi, ettől függetlenül sem volt esélye az éremszerzésre 200 vegyesen (Fotó: MTI)
Mint beszámoltunk róla, Hosszú Katinka nyolcadik lett a 200 vegyes döntőjében, és nem jutott be a 200 pillangó fináléjába – Jakabos Zsuzsanna viszont igen.


Mindent egy lapra tett fel Hosszú Katinka a római úszó Európa-bajnokság utolsó előtti napján.

Háromszoros olimpiai bajnokunk úgy sakkozott, hogy ha kedd délelőtt vállalja az indulást 200 pillangón, úszik a vegyes csapatok 4×200-as gyorsváltójában, akkor akár már itt, az Örök Városban elérhet a bűvös számig, és megszerezheti a századik világversenyes érmét (a 4×200-as gyorsváltó tagjaként egy bronzot már begyűjtött ezen az Eb-n).

Ehhez persze első körben az kellett, hogy 200 vegyesen odaérjen a dobogóra – az kellett volna.

Sajnos azonban már a finálé első felében látható volt, hogy ez a Hosszú nem is hogy nem a régi Hosszú, még csak a hétfői középdöntőben látott Katinkát sem idézte. Nyolcadik lett.

„Elfogytam…” Elsőre mindössze ennyit mondott, aztán futott tovább, hiszen várt rá a 200 pillangó középdöntője – sokszor támadták az elmúlt években a riói bajnokot amiatt, hogy vissza-visszalép számoktól, Rómában viszont állta a sarat, nem futamodott meg azután sem, hogy egyértelművé vált, ezen az Eb-n nem ér el százig.

Aztán a 200 pillangó döntőjéig sem ért el…

„Mindent egy lapra tettem fel, nem jött be – ismerte el a Nemzeti Sportnak Hosszú.  – Ezt éreztem a kétszáz vegyes döntőjében is, de voltaképpen már délután ez járt a fejemben. Kevés volt az idő a regenerálódásra. Nem tudom, mennyivel ment volna jobban a vegyes, ha délelőtt nem úszom kétszer, az éremhez szükséges 2:11-es idő viszont azt hiszem, nem volt bennem ezúttal. És nem lett volna akkor sem, ha kihagyom a délelőttöt, és csak a kétszáz vegyes döntőjére koncentrálok.”

Azt Hosszú is elismerte, hogy már a világbajnokságra sem tudott rendesen felkészülni, a vb és az Eb között lévő hat hétben pedig hiába dolgozott azért, hogy Rómában érmeket szerezzen, valahogy szétcsúszott minden.

„Nem valami jó érzés így versenyezni. Persze mosolyogni látnak most is az emberek, de azért én sem ahhoz vagyok hozzászokva, hogy nyolcadikként szállok ki a vízből – folytatta.  – De ezúttal nem vagyok dühös magamra, mint a négyszáz vegyes előfutama után, mert kedden kiúsztam magam. Ez ennyi volt…”

A pályafutása azért nem, és bár a folytatásról egyre bizonytalanabbul nyilvánul meg, azért tervez: „Egy-két hét pihenő jön, benne az esküvőmmel. Aztán biztos, hogy kell majd egy nagyon kemény, körülbelül másfél hónapos alapozás, utána meg jöhet a matek, hová is illesszük be a versenyeket. Mert a versenyzésre szükségem van.”

Hosszúval ellentétben Jakabos Zsuzsanna szívből mosolygott kedden este, noha…

„Annyira élveztem eddig ezt az Európa-bajnokságot, minden úszásom jól sikerült, de a kétszáz pillangó középdöntőjében nem éreztem túl jól magam – mondta Jakabos, aki a 400 vegyesen szerzett ezüstérem után második egyéni fináléját harcolta ki Rómában. –  Amúgy meg szeretem én ezt a kétszáz pillangót, csak amikor lassan úszom, a pillangó nem szeret engem…”

Még vissza Hosszú Katinkához és a „mindent egy lapra tettem fel” megjegyzéshez: kedd délelőtt azért (is) kapott lehetőséget bajnokunk a vegyes csapatok 4×200-as gyorsváltójában, hogy növelje a világversenyes érmei számát – nos, nem sikerült, hiszen a döntőben a Márton Richárd, Mészáros II Dániel, Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla összetételben úszó magyar kvartett a negyedik helyen végzett.

Az Eb záró napjának délelőttjén ugyan még többen is kiharcolhatják a döntőbe jutást, az már kedd este eldőlt, hogy Jakabos Zsuzsanna mellett Kós Hubert is rajtkőre lép az esti programban – 200 vegyesen az UTE versenyzője a régi Hubertet ígérte nekünk.

„Én meg egy újat szeretnék – „ellenkezett” a kijelentéssel Sós Csaba szövetségi kapitány.– Voltak Hubinak olyan felvillanásai korábban, amelyek nem teszik kétségessé, hogy tehetséges. Egy kutyaütő sohasem sül el, az például ki van zárva, hogy én Chopint játszom zongorán… Aki megnyilvánul valamiben, márpedig Hubi már többször is megtette, abban ott a tehetség. Csak most már végre álljon össze akkorra, amikorra kell. Ennél többet nem mondok, mert már annyiszor jósoltam valami szépet Hubinak, hogy ezúttal eltekintek tőle. Tényleg csak annyi a vágyam, hogy a legfontosabb futamban ússzon úgy, ahogyan tud.”

Vélemények
„Kiúsztam magam, ebben ennyi volt. Annak örülök, hogy tavaly után ismét Európa-bajnoki döntőben szerepeltem. Különleges ez a verseny, mert a szüleim a lelátóról szurkoltak nekem – ez az első olyan külföldi esemény, amelyen itt vannak velem, ez sokat jelent, bár szerettem volna jobb eredménnyel kedveskedni nekik…”Sebestyén Dalma
a 200 m vegyes Eb-7. helyezettje
„Szoktam erősen kezdeni, ezúttal viszont változtattam a taktikámon, ezért nyertem meg a futamomat. A fináléban azért nem úszhatok úgy, mint a középdöntőben, és most már ki kell jönnie a munkának, ami bennem van. Remélem, a régi Hubit láthatja mindenki szerdán Rómában” Kós Hubert,a 200 m vegyes döntőse
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik