K. T. I. 2020.06.24 14:25 Frissítve: 2020.06.24 15:14

Úszás: vizsgaidőszak, edzővideók – így vészelte át a karantént Jakabos

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a sportolók életét is, Jakabos Zsuzsannának hosszabb ideig kellett nélkülöznie az uszodát, mint karrierje során bármikor. Olimpikon úszónőnk ezzel együtt nem érezte magát rosszul a szünet alatt, mert mindig volt tennivalója.

Jakabos Zsuzsanna egyre jobb formában a leállás után (Fotó: Prémium Média & Sport Management)

Miután a koronavírus márciusban Magyarországon is megjelent, az élsportolók is önkéntes házi karanténba vonultak, a programjuk pedig egyik napról a másikra borult fel. Jakabos Zsuzsannának egy hónap maradt ki az úszásból, ami korábban soha nem fordult még elő vele.

„Szerencsére azért négy hét nem a világvége és hamar sikerült újra formába lendülni. Egy-két hét úszás után már nagyon jól éreztem magam, de én alapvetően nem is unatkoztam a szünet alatt, mert mindig volt tennivalóm. A karantén időszakában vagy a vizsgaidőszakra tanultam, vagy a YouTube-csatornámra készítettem videókat otthoni edzésekről. A tízrészes sorozatban saját testes gyakorlatokat mutattam be, ezzel is segítve azokat, akik ötlethiányban szenvedtek” – idézi Jakabost a Prémium Média & Sport Management cikke.

Az Európa-bajnok úszónő napirendje egy kicsit most más, mint a megszokott volt: hétkor kel, nyolctól úszóedzésen vesz részt, majd pihenni, ebédelni megy, hogy aztán háromtól újabb két órát ússzon. Bizonyos napokon a reggeli úszótréning után erőnléti edzésen vesz részt, ilyenkor a délutánja lazább valamelyest.

„Az étkezésre mindig odafigyelek, szeretek egészségesen táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ez lényegében nem változott az elmúlt hónapokban. Amikor nagyon kemény a felkészülés és napi hat-hét órát edzünk, akkor kiemelten ügyelek arra, hogy a megfelelő tápanyagot be tudjam vinni, nehogy keveset egyek úgymond. A gyenge pontom a fagylalt, abból minden nap bármennyi gombócot meg tudnék enni, de ezt is próbálom limitálni” – magyarázta.

A 31 éves olimpikon arról is beszélt, a jövő májusi Európa-bajnokságra készülnek, de júliusban például már lesz kisebb zárt körű versenyük is.

„Az uszodában mi már háziversenyeket tartunk és próbáljuk imitálni azt, mintha versenyen lennénk. Felhúzzuk a versenydresszt, a versenysapkát, így fenntartva azt az érzetet, mintha tényleg élesben zajlana az egész” – tette hozzá a MED-Sport úszónője.

Freimann Sándor erőnléti edző egyébként nagyon elégedett Jakabos Zsuzsanna teljesítményével. Mint mondta, az alapozással, felzárkóztatással már végeztek, versenyzője teherbírása pedig kimagasló: végigbírja az edzést a férfi versenyzőkkel, szinte ugyanazokkal a súlyokkal.

2021.01.07 22:07:47

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszóelnök óvatosabb az olimpiát illetően, de a válogatottak a járvàny ellenére megkapnak minden támogatást.

2021.01.07 20:13:08

Úszás MALONYAI PÉTER 

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb szakembereket és valamennyi érdekelt intézményt csatasorba tudta állítani.

2020.12.24 08:28:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

Viszonozni akarják azt a törődést és figyelmet, amelyet ők kaptak a kórházban 32 évvel ezelőtt.

2020.12.19 21:57:31

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bocsánatot kérni, beismerni nem a gyengeség, hanem az erő jele. Ezért is régi vágyam egy sorozat indítása, amelyben a magyar sport emblematikus alakjai beszélnének arról, amit nem mondhatnak el senkinek, elmondják hát mindenkinek.

2020.12.12 21:07:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban a kapitánynak jóval rövidebb mondatot kell majd ismételgetnie.