Úszás: Szabó Szebasztián az idei világranglista első helyére lépett 50 pillangón

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.22. 19:39
Hatalmas csatákat hozott a debreceni úszó országos bajnokság harmadik napja: pénteken Holló Balázs világbajnoki A-szintet úszott 400 vegyesen. 
Szabó Szebasztián (Fotó: MTI)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: KOVÁCS PÉTER)
Szabó Szebasztián (Fotó: MTI) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: KOVÁCS PÉTER)

 

 

Olimpiai érmek sokasága volt jelen pénteken, az országos bajnokság harmadik napján a debreceni uszodában, hiszen a versenyt megtisztelte Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – ők ketten Wladár Sándornak, a Magyar Úszószövetség elnökének a társaságában nézték végig az esti döntőket.

Elsőként a férfi 200 gyors fináléját, ahol remek csatát vívott egymással Németh Nándor és Milák Kristóf, és bár sokáig utóbbi haladt az élen, a hajrát a BVSC-Zugló úszója bírta jobban, így pályafutása során először lett ebben a számban magyar bajnok.

„A száz gyors után, ahol a hajrám nem sikerült, tartottam kicsit a kétszáz gyorstól, de ez egy jó úszás volt, az pedig külön öröm, hogy Milák Kristófot sikerült legyőznöm, már csak azért is, mert így pályafutásom során először lettem bajnok ezen a távon. Erős döntő volt ez, szerintem a társaim nevében is mondhatom, hogy nagyszerű, hogy ilyen sok kétszázas fiú van a mezőnyben, ez mindannyiunk fejlődését csak segíti” – nyilatkozta Németh Nándor.

A medence túlpartján zajló történéseket viszont nem hallhatták a korábbi olimpiai érmesek, így azt sem, ahogyan Olasz Anna szurkol csapattársának, a vb-szintet úszó Pádár Nikolettnek a 200 gyors döntőjében.

„Azt mondta, 1:57-es időt akar úszni. Hajrá, Niki! – kiabált be a fiatal szegedi tehetségnek Olasz Anna. – És megcsinálta! Hogy mosolyog!”

És valóban: Pádár Nikolett fülig érő szájjal értékel a finálé után.

„Nagyon jól összerakott kétszáz méter volt ez, rendkívül sok áldozatot hoztam azért, hogy ilyen időt ússzak ezen a bajnokságon. Az volt a célom, hogy 1:57-es eredményt érjek el, köszönöm az edzőmnek, hogy ehhez hozzásegített: azt tanácsolta, hogy a harmadik ötvenet nyomjam meg, én pedig hallgattam rá. Jól tettem, éreztem, hogy ott elmentem a többiektől, a végén pedig a szívem vitt be a célba” – összegzett az ifjúsági Európa-bajnok.

A 400 vegyes fináléja a férfiaknál kifejezetten nagy küzdelmet hozott, a hölgyeknél viszont egyértelmű volt minden, hiszen Hosszú Katinka rajt-cél győzelmet aratott.

„A döntő előtt sokakat megkérdeztem, nem akarja-e leúszni helyettem ezt a négyszáz vegyest, de senki sem vállalta el, így kénytelen voltam felállni a rajtkőre… Nagyon fáradtnak éreztem magam egész nap, ennek ellenére jobb időt jöttem, mint egy héttel ezelőtt Stockholmban, és ez volt a legfontosabb célom. Viszont már csak nyolc hét van a világbajnokság rajtjáig, nagyon remélem, hogy képes leszek tovább javulni. A munkát beleteszem a következő hetekbe, az biztos” – értékelt Hosszú Katinka.

A férfiaknál azt a nagy csatát Holló Balázs és Kós Hubert vívta egymással, előbbi nyert, utóbbi pedig nem sokkal a finálé után újra gratulált a győztesnek: „Nagyon nagyot mentél, nagyon örülök neked, tényleg.”

„Féltávnál láttam, hogy Kós Hubert jócskán előttem van, de tudtam, hogy az utolsó hosszon dől ez a magyar bajnoki cím. Beleadtam mindent, de tényleg mindent, még a sz.rt is kihajtottam magamból – ennek eredménye ez az aranyérem, és a világbajnoki A-szint. Pályafutásom során először egyéni számban is megúsztam a vb-szintet, a világbajnokságot pedig a Duna Arénában rendezik, remélem, a magyar közönség még egy ennél is jobb időt hoz ki belőlem” – mondta Holló Balázs.

Szabó Szebasztián sem tétlenkedett: az idei világranglista első helyére lépett elő az 50 pillangón elért 23.08-cal – a fináléban Milák Kristófot előzte meg a győriek versenyzője.

„Szerettem volna 23.00 környéki időt úszni, ez sikerült is. Az országos bajnokságra nem időzítettünk csúcsformát, de a világbajnokságra természetesen fogunk, így aztán csak azt mondhatom, hogy a vébén ennél jobbat fogok úszni. Élveztem a finálét, nagy csata volt, örülök, hogy győztem” – nyilatkozta Szabó.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, DEBRECEN

FÉRFIAK
200 m gyors
1. Németh Nándor (BVSC-Zugló, edző: Plagányi Zsolt) 1:47.51
2. Milák Kristóf (BHSE) 1:47.78
3. Márton Richárd (BHSE) 1:48.64
200 m mell
1. Horváth Dávid (Kőbánya SC, e: KSC edző kollektíva) és Zombori Gábor (Újpesti TE, e: Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc) 2:13.58
3. Kutasi Máté (Ferencvárosi TC) 2:15.55
50 m pillangó
1. Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület, e: GYÚSE edzői kollektíva) 23.08
2. Milák Kristóf 23.56
3. Nell Olivér (Stamina TKSA) 23.87
400 m vegyes
1. Holló Balázs (Egri Úszó Klub, e: Kovács Ottó, Sinka Róbert) 4:13.15
2. Kós Hubert (Újpesti TE) 4:13.50
3. Török Dominik (BVSC-Zugló) 4:17.42
4x100 m gyorsváltó
1. BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Mészáros Dániel, Sződi Zsolt, Németh Nándor) 3:18.85
2. Győri Úszó Sportegyesület (Giczi, Andor, Pózvai O., Szabó Sz.) 3:23.75
3. Vasas SC (Sós, Babik, Nyilas, Bujdosó) 3:25.27

NŐK
200 m gyors
1. Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet, e: Gellért Gábor, Táczi Zsolt) 1:57.91
2. Késely Ajna (BVSC-Zugló) 1:58.78
3. Ábrahám Lilla Minna (Újpesti TE) 1:59.92
200 m mell
1. Békési Eszter (Egri Úszó Klub, e: Kovács Ottó, Sinka Róbert) 2:28.07
2. Kalmár Aliz (Szombathelyi Sportközpont) 2:30.38
3. Barna Bianka Dorottya (Nyíregyházi Sportcentrum) 2:32.61
50 m pillangó
1. Varga Dominika (Iron Swim SE, e: Iron edzői) 27.07
2. Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim SE) 27.19
3. Ollé Mónika (Stamina TKSA) 27.35
400 m vegyes
1. Hosszú Katinka (Iron Swim SE, e: Iron edzői) 4:38.89
2. Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület) 4:48.05
3. Jackl Vivien (TVSE) 4:50.47
4x100 m gyorsváltó
1. Vasas SC (Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Zbiskó Evelin, György Réka) 3:45.75
2. Győri Úszó Sportegyesület (Pózvai K., Safrankó, Jakabos, Sebestyén) 3:46.53
3. Újpesti TE (Ábrahám, Kapás, Veres, Tankó) 3:46.86

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik