SzPress/NSO 2020.10.31 10:33 Frissítve: 2020.10.31 11:11

Úszás: online veheti át Gyárfás Tamás helyét Szabó Tünde a LEN-ben

Az Európai Úszószövetség (LEN) Budapestről a világhálóra költözteti a november 8-i tisztújító kongresszusát. Ezzel oda a hazai pálya előnye, de Szabó Tünde így is esélyesként kandidál a szövetség vezetőségébe. Ahogyan arról a Nemzeti Sport korábban beszámolt, a sportért felelős államtitkár Gyárfás Tamás helyét veheti át a testületben. Paolo Barelli és Szabó Tünde (Fotó: Derencsényi István, MUSZ)
 
Szabó Tünde kerülhet Gyárfás Tamás helyére

„Természetesen sajnáljuk, hogy ennek a fontos eseménynek az eredeti elképzeléstől eltérően nem a magyar főváros adhat otthont, de ebben a koronavírus sújtotta világban az egyedüli jó megoldásként fogadjuk el a LEN döntését – hangsúlyozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki a munkatársaival együtt már májusban, majd a halasztást követően novemberben is készen állt volna a kongresszus lebonyolítási feltételeinek megteremtésére. Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Barelli elnök úr a tagszövetségekhez eljuttatott levelében Szabó Tündének, az EMMI sportért felelős államtitkárának, és nekem is köszönetet mondott az eddigi erőfeszítéseinkért, hangsúlyozva, hogy a kongresszus forgatókönyvének megváltoztatása kényszerű döntés volt.”

Nem halogatnak tovább, megtartják online

Az 1926-ban Budapesten megalakított Európai Úszószövetség 94 esztendős történetében először fordul elő, hogy a tisztújító kongresszusát nem egy kijelölt városban, a tagszövetségek ott összegyűlt képviselőinek jelenlétében, hanem virtuális forgatókönyvet követve abszolút semleges „színhelyen” szervezi meg. Nevezetesen a világhálón. Az olasz Paolo Barelli vezette sportszervezet döntéshozói meg vannak győződve arról, hogy a formabontó esemény így is ugyanolyan eredményes lesz, mint az eddigiek, a voksolásnál pedig egyetlen tagszövetség érdekei sem sérülhetnek meg.

Mint ismeretes, a 2020-as úszó, műugró és műúszó Európa-bajnokság magyar szervezőbizottsága a sporteseményekkel együtt, illetve azok előestéjén már tavasszal készen állt a tisztújító kongresszus megrendezésére. A COVID–19 második, az előzőnél is több veszéllyel fenyegető támadása miatt Budapest november 8-án sem töltheti be a házigazda szerepét, ami a tisztségekre pályázó magyar szakemberek számára a hazai pálya előnyének elvesztését jelenti.

„Úgy gondolom, hogy a magyar kandidálók a maguk területén kivétel nélkül nagy elismerésnek örvendenek, azt viszont csak remélni tudom, hogy az internetes szavazást megelőző napok háttéregyeztetései és a különféle lobbik nem terelik rossz irányba a dolgok menetét” – hangsúlyozta a MÚSZ elnöke, aki úgy gondolja, hogy az alelnöki tisztre és a bürotagságra egyaránt pályázó Szabó Tünde megválasztásának esélyei a megváltozott körülmények között is igen jónak ígérkeznek.

Egy korszak vége

A MÚSZ első embere megerősítette azt az értesülést, miszerint a magyar szövetség által támogatott jelölteknek a LEN svájci székhelyére elküldött listáján nem szerepel Gyárfás Tamás, aki 2004-től egészen mostanáig meghatározó szerepet töltött be az európai sportszervezet vezérkarában, az öt alelnök egyikeként, a büro tagjaként, legutóbb pedig a LEN gazdasági vezetőjeként. A folytonosságot így Szabó Tünde megválasztása jelentené, aki korábban főtitkári, majd alelnöki tisztet is betöltött a Magyar Úszószövetségben, kiváló hátúszóként pedig olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmeket nyert.

Gyárfás Tamás (jobbra) és Bartolo Consolo, a LEN korábbi elnöke (Fotó: AFP)

Paolo Barelli, a LEN elnöke a következőket hangsúlyozta: „A COVID–19  világjárvány két alkalommal is keresztülhúzta a kongresszus budapesti lebonyolításával kapcsolatos terveinket. A hagyományos formához semmiképpen sem ragaszkodhattunk, ezért választottuk a virtuális megrendezés forgatókönyvét. Nem lehettünk biztosak abban, hogy a beutazással kapcsolatos korlátozások, az egyes országokban bevezetett, időről időre változó korlátozó intézkedések nem akadályozzák meg a tagszövetségek némelyikét abban, hogy a képviselőiket elküldhessék Budapestre, és ezt a repülőjáratok számának csökkenése még csak nehezítette volna. Köszönhetően a rendelkezésünkre álló telekommunikációs és multimédiás eszközöknek, biztosak lehetünk abban, hogy a tagszövetségeinket összekapcsoló konferenciabeszélgetés tökéletes megoldást jelent a kongresszus és az ahhoz kapcsolódó tisztújítási procedúra lebonyolítására” – mondta a 66 esztendős sportdiplomata, akit néhány héttel ezelőtt az olasz úszószövetség (FEDERNUOTO) közgyűlése megerősített elnöki tisztében. Új megbízatása, ezúttal megszakítás nélkül sorrendben már a hatodik, 2024-ig szól.

Gyárfás majd két évtizedes nemzetközi sportvezetői karrierje során 2013-tól a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA alelnöke és kommunikációért felelős vezetője is lett, 2017-től végrehajtó bizottsági tagja, jövőre azonban ez a megbízatása is lejár, amikor a tervek szerint tisztújítást tartanak Fukuokában.

Gyárfást 2018. április 17-én állította elő a rendőrség és hallgatta ki, majd vették őrizetbe a húsz évvel korábbi Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. 2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtásért vádat emelt ellene, szabadlábon védekezik.

Gyárfás Tamás mandátumát fél évvel „hosszabbította meg” a koronavírus-járvány. 

 

2020.11.22 22:40:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A nemzeti színekben szerzett dicsőség felülír mindent.

2020.10.25 20:44:14

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nagy József nem sorolható a klasszikus szakemberek közé, rendre kis cédulákkal érkezik az uszodába, rajta az aznapi munka vázlata. Az ő mutatványa, hogy két lábbal áll a földön. Újratöltve.

2020.10.17 22:31:09

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A sikerek felelősséggel is járnak.

2020.10.17 17:16:45

Úszás LIPICZKY ÁGNES

„Ritkán vagyok beteg, lehet, hogy azért is érintett ennyire rosszul.”

2020.10.14 00:10:47

Úszás KOVÁCS ERIKA, LIPICZKY ÁGNES

Magyarország úszásban és cselgáncsban is rangos versenynek ad otthont.