Úszás: Miláknak voltak kihagyásai – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 07:21
null
Sós Csaba szerdán hirdeti ki a Fukuokába utazó csapatot (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)
Bár konkrét nevekkel még nem szolgálhatott, az úszók kapitánya készséggel beszélt a válogatott tagjairól – és a kényesebb témákat sem kerülte meg.

 

– Megvan-e a világbajnoki csapat?
– Meg, csak még nem hivatalos a névsor – válaszolta Sós Csaba szövetségi kapitány. – Én benyújtottam az előterjesztésemet az elnökségnek, amely szerdán hozza nyilvánosságra a fukuokai csapatnévsort.

– A hétvégi soproni viadal volt az utolsó, amelyen be lehetett kerülni a csapatba. Élt valaki ezzel az eséllyel?
– Igen, Komoróczy Lora. Ő ötven háton tavaly junior-világbajnok lett, a korosztályos kontinensviadalon pedig ezüst­érmet szerzett. Esetében elmondhatjuk, hogy előrelépett, így ott a helye a csapatban.

– Akadt olyan úszó, aki megpróbálkozott a csapatba kerüléssel Sopronban, csak éppen nem jött össze neki?
Bohus Richárdnak lett volna erre esélye, ezúttal ez nem sikerült neki, és még a váltókban fordulhatott volna elő némi változás, végül ez sem történt meg.

– Hivatalos névsor tehát még nincs, kérdéseink viszont vannak. Két olyan úszó van jelenleg, aki körül nagy a csend. Az egyik Verrasztó Dávid: az áprilisi kaposvári országos bajnokság után elárulta, abban maradt a világbajnoki ezüstérmessel, hogy a június végi római verseny jelöli ki az útját.
– Ez továbbra is így van, az akkori egyezségünk fennáll. Dávid világbajnoki és Európa-bajnoki érmes úszó, vagyis nem abba a kategóriába tartozik, hogy csak úgy elindul egy nagy versenyen. Nem titok, valóban abban maradtam vele, hogy a római Hét domb viadalon mutatott formája után meglátja, hogyan tovább.

– Vagyis Verrasztó Dávid dönt majd arról, akar-e indulni a fukuokai világbajnokságon?
– Dávidnak korábban volt néhány furcsa megnyilvánulása, ám ez évekkel ezelőtt történt, azóta példaként állítható a fiatalok elé a sportszerű életmódjával, a versenyzésével, az edzésmoráljával, és ezt nem azért mondom, mert az édesapjával másfél évtizeden keresztül reggelente együtt mentem le a bányába, s együtt is jöttünk fel onnan esténként. Sokkal inkább azért, mert megbízom benne: tavaly azért nem vállalta a hazai világbajnokságot, mert azt mondta, nincs jó formában, s nem veszi el mástól a lehetőséget, ám megígérte, hogy a római kontinensviadalra felkészül. Ott ezüstérmet szerzett, ez megerősítette a hitemet benne.

– Őt tényleg az úszás szeretete tartja a sportágban?
– Dávid abban tekintetben is példaként állítható mások elé, hogy már felépítette a másik életét, vagyis rá aztán senki sem mondhatja, hogy megélhetési úszó – esetében az okozza a nehézséget, hogy ebben a korban hiába javulnak az edzéseredményeid, ha a versenyen elmaradsz a legjobbadtól, nincs esélyed. Harmincöt éves lesz augusztusban, a legjobb korban van, ám ha azt nézem, hogy három évtizede úszik, az már sok: egy idő után elkopik az ember – a legjobb szándék ellenére is.

Milák Kristóf ígért repertoárbővítése még várhat... (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Milák Kristóf ígért repertoárbővítése még várhat... (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

– A másik úszó, akiről alig hallani hetek óta: Milák Kristóf.
– Kristófnak az áprilisi bajnokság után voltak kihagyásai, vagyis messze nincs tökéletes állapotban, így az egy ideje hangoztatott repertoárbővítése Fukuokában biztosan nem történik meg. De szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy amikor 2020 őszén Kristóf elkapta a koronavírust, és sokáig nem volt jól, a tünetmentessé válása után három héttel 1:54-et úszott kétszáz pillangón. Milák Kristófról nehéz lenne megjósolni, mire lehet képes a világbajnokságon, az biztos, hogy mivel nem sikerült százszázalékosan a felkészülése, csak száz és kétszáz pillangón indul.

– És a váltók?
– Terveink szerint a gyorsváltóinkban is ott lesz Kristóf.

– Hogy a váltókért különösen rajong, abból sohasem csinált titkot. Ám pusztán a kapitányi „imádat” hozta magával, hogy a gyorsváltókban egyre jobbak vagyunk?
– Azzal, hogy erőltetem, induljunk a váltókban, motivációt is adok azoknak az úszóknak is, akik nincsenek a rangsor legelején, hiszen ha a magyar ranglista első öt helyezettje közé kerülnek, máris utazhatnak a nagy versenyekre. Ugyanakkor hiába erőlködnék én, ha nem lennének jó edzőink, s nem nevelnének ki ilyen sok kiváló úszót.

– Lesz még egy világbajnok a csapatban, Kapás Boglárka, akit azért „elrémiszthet”, hogy a napokban az amerikai Regan Smith 2:03.87-et úszott kétszáz pillangón…
– Bogi nem esélyes a győzelemre, ezt ki kell mondani, ám érmet nyerhet: ne feledjük, a mosolygós külső igazi „gengszterúszót” takar.

– Azt a hivatalos névsor nélkül is tudjuk, hogy ezúttal nyílt vízi úszók is ott lesznek a medencés viadalon. Ezt korábban kevesen vállalták – minek köszönhető a változás?
– Leginkább annak, hogy megváltozott a világbajnoki program, előbb a nyílt vízi küzdelmekre kerül sor, így azért könnyebben vállalják a medencés számokat a nyílt víziek. Én kifejezetten kíváncsi vagyok a mieinkre: Rasovszky Kristóf nagy fizikumú, kikezdhetetlen idegrendszerű, nagyszerű versenyző, aki egyéni csúcsokat úszott az elmúlt hónapokban, és három távon is beúszta magát a medencések közé, Betlehem Dávidot pedig már korábban is kapacitáltam a szereplésre – ha nem terelik be a meggyesbe a római rendezők a tavalyi Eb-n, minden bizonnyal nyert volna tíz kilométeren, akkor is, előtte is többször meggyőzött már arról, hogy tehetséges. Érdeklődéssel várom, mire lesz képes Fukuokában a nagy klasszisok között a medencében.

– Elégedett a csapatával, az összetételével, a minőségével?
– A csapat krémjét azok alkotják, akiket az úszást szeretők eddig is ismertek, vagyis hasonló erősségű a válogatottunk, mint az előző világbajnokságokon. Hogy aztán ez mire lesz elég Fukuokában, azt valójában a formaidőzítés és a napi állapot dönti el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik