KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.05.26 10:12 Frissítve: 2021.05.26 11:23

Úszás: Kapás Boglárka kénytelen volt visszafogni magát

Újra jelentkezett a betegség: Kapás Boglárka kis híján visszalépett a 400 méter gyorstól az Európa-bajnokság záró napján.

Kapás Boglárka nincs könnyű helyzetben, mégis egymás után veszi az akadályokat (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

 

Amikor december közepén a kaposvári országos bajnokságon Kapás Boglárka visszalépett a 200 pillangó döntőjétől, a kisebb riadalmat követően többen rejtélyes betegségről kezdtek beszélni, ám még mielőtt szárnyra kelhettek volna és pánikhangulatot kelthettek volna a mendemondák, Virth Balázs tanítványa tiszta vizet öntött a pohárba:

„A nyáron diagnosztizáltak a Hashimoto-thyreoiditis nevű autoimmun pajzsmirigybetegséggel, amely okozhat szédülést és gyengeséget. Azon vagyunk, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek ezt elkerülni. Gyógyszerre egyelőre nincs szükségem, és remélem, hogy még sokáig nem is lesz, de tény, valamivel kezelni kell a betegségemet. Nagyon nem szeretném, ha újra előjönne a rosszullét, pláne egy élesebb helyzetben, egy országos bajnokságnál is fontosabb versenyen.”

Nyilvánvaló, hogy Kapás az olimpiára utalt, ám múlt héten rendeztek egy Európa-bajnokságot is Budapesten, annak pedig az utolsó napján megint történt valami.

„Az előfutam után az is megfordult a fejemben, hogy visszalépek a négyszáz gyors döntőjétől, mert megint rosszul éreztem magam. Valójában a 4x200-as gyorsváltó csütörtöki fináléja után jelentkezett először a gyengeség és a szédülés, onnantól gyakran eszembe jutott: most mi lesz? Emiatt féltem is kihajtani magam a négyszáz gyors döntőjében, tartottam tőle, hogy ha kiadom magamból a maximumot, rosszul leszek”   – árulta el Kapás Boglárka, aki ezek után bronzérmet szerzett 400 gyorson, úgy, hogy nem hajtotta ki magát.

Nem véletlenül mondta több edző is a Duna Arénában, hogy az UTE versenyzője simán győzhetett volna.

„Az egyértelmű, hogy stressz hatására, így versenyeken jobban előjön ez a betegség. Van egy szuper dietetikusom, Marics Balázs, ő nagyon aprólékosan, precízen összeállította az étrendemet, hatásos is, jobban is vagyok, de úgy látszik, fel kell készülnöm rá, hogy téthelyzetben jelentkezik a gyengeség és a szédülés    – folytatta Kapás, aki a kérdésre, hogy lehet erre mentálisan készülni, a fejére mutatott: – Itt dől el, ez teljesen egyértelmű.”

Hogy a 200 pillangónak jó állapotban futhatott neki Kapás Boglárka, vagyis hogy a fő száma előtt nem tört rá sem a hányinger, sem a gyengeség, azt nemcsak az Európa-bajnoki cím mutatja, hanem a 2:06.50-os egyéni rekord is.

„Úgy vágtam neki az Európa-bajnokságnak, hogy ha aznap nagyon jól állnak a csillagok, talán bekerülök 2:07 alá kétszáz pillangón – ilyen jó időre nem számítottam, persze hogy nagyon boldog vagyok    – mosolygott a szám világbajnoka. – Innen lehet továbblépni, de már ez az eredmény is nagyon biztató. Vár még rám két edzőtábor, köztük a Budapest Open, utána pedig jöhet Tokió!”

Tokió, amelynek kapcsán Kapás Boglárka elárulta, valószínűleg mégsem vállalja a 400 gyorsot a 200 pillangó előtt az olimpián, hiszen az esetleges döntőbe jutás után már aznap délután rajtkőre kellene állnia fő számának előfutamában.

BENNE VAN AZ X-FAKTOR
Virth Balázzsal   madarat lehetett volna fogatni a 200 pillangó döntője után, hiszen Kapás Boglárka a múlt héten 2:06.50-es idővel védte meg címét a Duna Arénában. Aztán az Eb záró napján jött az aggódás tanítványa rosszulléte miatt.
„Tudtam, hogy Bogi képes az aranyra négyszáz gyorson is, és meg is lehetett volna a győzelem, ám tartalékolt. Védte magát, nem úgy akart Tokióba utazni, hogy a rosszulléte miatt negatív élmény maradjon benne az olimpia előtti versenyről – nyilatkozta a tréner, akit természetesen Kapás tokiói menetrendjéről is megkérdeztünk: – A reggeli döntő négyszáz gyorson és a délutáni előfutam kétszáz pillangón elég meredeknek tűnik, nincs értelme kockáztatni. Persze leúszhatná Bogi csak a négyszáz gyors előfutamát, de már ez is rejtene magában rizikót, hiszen amikor úszás közben megfordul a fejedben, hogy ebből bármi lehet, amikor megérzed a döntő illatát, nehéz visszafogni magad.”
A 200 pillangó kapcsán Virth Balázs – tanítványával ellentétben – biztos volt az egyéni csúcsban is: „Úgy vettem vissza a terheléséből, hogy ugyan nem csúcsformában, de a lehető legjobb állapotban legyen a kétszáz pillangón. Az előfutamban parádézott Bogi, s valójában onnantól végig parádés volt az úszása – a magyar bajnoksággal ellentétben itt igazi versenyhelyzettel találkozott, márpedig belőle éles szituációban jön ki az X-faktor. Hogy mi benne az X-faktor? Az, ahogyan visszaveri a támadásokat, vagy éppen lehajrázza a vetélytársakat.”

 

2021.11.30 00:01:39

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem azért érdemel emlékművet az uszodában, mert ő nyitotta leggyorsabban a szekrényeket, kabinokat, mindig volt nála, fésű, olaj, krém, még kétféle (fekete, barna) cipőfűző is, hátha szüksége lesz valamelyikre a vendégnek. Tiszte szerint természetesen nem volt más dolga, mint hogy nyisson és zárjon, ám ő többet tett.

2021.11.25 23:21:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY.Ahhoz, hogy újra sikerektől zengjen a sportág, takarítani kell.

2021.11.14 23:36:29

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Vannak persze elítélendő és menthetetlen cselekedetek kortól függetlenül – és vannak olyan magatartásformák, melyek húsz-harminc-negyven éve még csupán feltűnést sem keltettek, sőt szépen illeszkedtek a korszellemhez.

2021.11.14 19:49:19

Úszás CS. B.

A versenyző parádés országos csúcsa vezette fel a zárónap egyéni döntőit.

2021.11.10 22:42:25

Úszás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Bűn, hogy ezek a szörnyű esetek csak most derülnek ki. Az elmúlt évtizedekben a sportolónak hallgass volt a neve, némán, megfeszülve kellett dolgoznia a sikerekért, mert azt hitették el vele, vagy azt látta korábbi példákon, hogy így, illetve csak így lehet győztes.