Úszás: Hosszú egymás után negyedszer világkupagyőztes!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.07. 18:04
null
Hosszú Katinka parádés sorozatot zárt (Fotó: Reuters – archív)
Bár egy pillanatig sem volt kétséges, hivatalossá azonban szombaton, a világkupa-szériát záró dubaji állomáson vált: Hosszú Katinka egymás után negyedszer is megnyerte a hölgyek összetett versenyét és a 100 ezer dolláros fődíjat (hozzávetőleg 28 millió forint).

 

Jakabos Zsuzsanna megőrizte harmadik helyét, így ő 30 ezer dollárral gazdagodik, Verrasztó Dávidot viszont a legvégén leszorította a dobogóról az ausztrál hátúszófenomén, Mitch Larkin.

A dubaji viadal zárónapján elsősorban a hölgyek remekeltek: Hosszú Katinka három ezüsttel indította a legutolsó felvonást, ám nála ezúttal az időeredményekre is érdemes figyelni. Száz gyorson – amellett, hogy körömnyivel, 2 századdal érte el később a falat az amerikai Melanie Wright mögött – csupán 15 századra (53.79) volt saját országos csúcsától. Nem sokkal később száz háton 37 századra került (59.15) a legjobb idejétől, miközben Emily Seebohmot szorongatta –mindenesetre az, hogy 54-en és egy percen belül jött ezen a két távon, mindenképp biztató.

Ezúttal nem „átkötő” szám volt a 400 gyors, keményen odatette magát, és így Dohához képest 11 másodpercet javulva mindjárt jött az ezüst (4:06.97), csupán az új-zélandi klasszis, Lauren Boyle előzte meg, de például a britek Európa-bajnoka, Jazmin Carlin nem tudta utolérni Katinkát.

Az augusztusban indult földkörzést stílszerűen, a 400 vegyesen aratott győzelmével búcsúztatta (4:33.88 – ilyen jót még augusztusban sem úszott az európai futamokon), ezen a távon egyébként 8/8-as szériával zárt.

Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett viadalban, így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

A hölgyek összetettjében megőrizte harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: a győriek klasszisa kedvenc 200 pillangójában villogott újfent, az idén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Zsu is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokságot követően, az akkori „beélesített” formájában volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is „vastagon” 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra pontosan annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. Azaz – a 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) megfejelve – igazán méltó produkciót követően vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt (átszámítva kb. 8.4 millió forint).

Jakabos Zsu egyébként egyéniben, az érmek összesített számát tekintve második lett Katinka mögött (23 érem) –Katinka 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből 30 alkalommal volt első.

A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ezúttal ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyorson megejtett ráhangolódást (1:52.66 – 25. hely) követően 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

Verrasztó Dávid pénteken egy édesbús Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette.

A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen lebombázta a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Dávidot, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Világbajnoki ezüstérmesünk így is minden dicséretet megérdemel, hiszen minden állomáson megnyerte a 400 vegyest, és a 25 ezer dollárt közelítő összbevétel sem elhanyagolható – bár tény, a 30 ezres bónusz nyilván jóval vidámabbá tette volna.

Az érmek összesített számát tekintve így is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban száz százalékos győzelmi szériával büszkélkedhet az idei szezonban.

Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek tekintetében a negyedikek vagyunk a listán, 98 dobogós helyezéssel.

A 2015-ös világkupa összesített pontversenyének hivatalos végeredménye és a pénzdíjak (a FINA esti hírlevele alapján):

Nők
1. HOSSZÚ KATINKA 669 pont – 100 ezer dollár
2. Emily Seebohm (ausztrál) 441 – 50 ezer dollár
3. JAKABOS ZSUZSANNA 201 – 30 ezer dollár

Férfiak
1. Cameron van der Burgh (dél-afrikai) 369 pont – 100 ezer dollár
2. Chad Le Clos (dél-afrikai) 180 – 50 ezer dollár
3. Mitch Larkin (ausztrál) 174 – 30 ezer dollár
4. VERRASZTÓ DÁVID – 135

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik