K. E. 2020.11.16 20:22 Frissítve: 2020.11.17 09:52

Úszás: Dressel világcsúcsa, búcsúzott Hosszú és az Iron

Búcsúzott Hosszú Katinka és az Iron a sorozattól: a fináléba a Cali Condors és az LA Current jutott be.

Caeleb Dressel (Cali Condors) szenzációs világrekordot úszott (Fotó: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYITHATÓ

 

Cali Condors vagy LA Current?

Valójában csak ez volt a kérdés a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második elődöntőjének második napján, és tulajdonképpen a válasz majdhogynem lényegtelen volt, hiszen a két elődöntő legjobb két-két csapata léphet rajtkőre a november 21–22-ei döntőben a Duna Arénában.

Vasárnap eldőlt,
hogy a címvédő Energy Standard (így egyetlen magyarként Jakabos Zsuzsanna) és a London Roar ott lesz a fináléban – a hétfői napnak pedig úgy vágtunk neki, hogy szinte biztos volt, a két amerikai csapat társul az európai gárdákhoz a döntőben.

Ha már Energy Standard: hétfőn a swimswam.com úszószakportál nyilvánosságra hozta a csapat vezérigazgatójának, Jean-Francois Salessynek az ISL-vezér Konstantin Grigorisinnek írt levelét, melyben a francia vezető kemény szavakkal illeti a görög üzletembert: Salessy állítja, a szponzorok azért nem álltak az ISL-sorozat mellé, mert Grigorisin kijelentette: az olimpia a múlté.

A szakportál tudni véli, hogy a sorozat anyagi háttere is instabil, ennek kapcsán néhány úszó úgy nyilatkozott, hogy az október végéig esedékes pénzdíjakat még nem kapták meg. Az ISL illetékesei néhány mondatban reagáltak a levélben foglaltakra, így: a sorozat idei megrendezése Budapesten hatalmas fegyvertény, a résztvevők anyagi támogatása pedig garantált. De vissza a hétfői versenyhez, merthogy az úszósport szerelmeseinek mégiscsak a vízben történtek adják az örömteli pillanatokat.

Ilyen pillanatokból pedig volt bőven a Duna Arénában ezen a napon, kifejezetten érdekes és izgalmas futamokat „produkáltak” az úszók – a pálmát Caeleb Dressel (Cali Condors) vitte el: az amerikai szuperklasszis 100 vegyesen hatalmasat javított az eddigi világcsúcson (49.88), amelyet az orosz Vlagyimir Morozov tartott (50.26, 2018).

De többen is voltak, akik közel jártak a világrekordhoz, például a brazil Nicolas Santos (Iron) öt századra volt saját, 21.75-ös világcsúcsához 50 pillangón, ez meg mutatja, hogy az úszók igenis komolyan veszik az ISL-sorozatot, és persze ebben a nehéz időszakban megpróbálnak élni az eséllyel, vagyis azzal, hogy minél jobb formába kerüljenek a versenyeken.

Az már csak a mi szívünknek fájó, hogy Hosszú Katinka (Iron) nem tartozik a jó formában lévő versenyzők közé, de bízzunk a magyar klasszisban, és fogadjuk el, lesz, lehet ez még jobb is, másrészt higgyük el, Hosszúnak sokkal rosszabb megélnie, hogy például 200 pillangón a hetedik (2:08.89), 100 vegyesen a nyolcadik (1:00.15), míg 400 vegyesen az ötödik (4:36.41) helyen végez.

Aztán férfi 400 vegyesen sem egészen azt láttuk, amit szerettünk volna, hiszen Verrasztó Dávid (Iron) „csak” a harmadik lett – nem is feltétlenül a helyezés miatt nem mosolyogtunk, sokkal inkább azért, mert ha Verrasztó hozza azt, amit az előző fordulókban mutatott, vagyis a 4:03-as időt, simán nyer, ezúttal viszont világbajnoki ezüstérmesünk 4:06.40 alatt teljesítette a távot.

A második elődöntőt a Cali Condors nyerte meg az LA Current előtt, az Iron és a Toronto Titans búcsúzott az ISL idei sorozatától.

2021.08.02 12:33:33

Úszás nemzetisport.hu

„Ha valaki azon meditál, hogy válogatott sportolóként elkezdje-e az egyetemet, én azt javaslom, hogy igen... minél hamarabb” – Rasovszky Kristóf világbajnok úszóval beszélgettünk. (X)

pr
2021.07.28 22:29:13

Úszás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nincs annyi kalap, amennyit megemelhetünk előtte.

2021.07.27 17:21:12

Úszás SZABÓ GÁBOR

Két évben is minden gyorsúszószámot megnyert a bajnokságon, 1941-ben Európa-csúcsot úszott 400 méteren.

2021.07.14 10:52:08

Úszás nemzetisport.hu

Írj személyes üzenetet a Coop üzletekben kihelyezett hajrászalagokon! (x)

2021.07.14 21:49:03

Úszás M. D.

Ahogy a TV2 fogalmaz, a tokiói olimpiára készülő sportoló „a nézők tapsviharában szeretne úszni”.