CS. B. 2022.02.01 10:39 Frissítve: 2022.02.01 11:40

Úszás: bejelentette a FINA, elhalasztja az idei vizes vb-t

Hivatalossá vált az idei fukuokai vizes világbajnokság elhalasztása – közölte a Magyar Távirati Iroda.

 

Bejelentette a FINA, elhalasztja az idei vizes vb-t (Fotó: fina.org)

 

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a honlapján kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt már korábban egy évvel eltolt, idén május 13–29-re tervezett eseményt 2023. július 14. és 30. között bonyolítják le. Mindez azt is jelenti, hogy a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t 2024 januárjára halasztják.

 
  „Aki ilyet fontolgat a fejében, mondjon le!” –  Rasovszky
Újra elhalasztották a fukuokai világbajnokságot

Husszein el-Musszalam, a FINA kuvaiti elnöke kijelentette, ezeket a döntéseket minden érintett érdekében hozták meg, a szervezet számára továbbra is a sportolók biztonsága a legfontosabb.

A 17 napos világbajnokságra 2400 versenyzőt és 500 ezer nézőt vártak, de a házigazda város már múlt hétfőn jelezte, hogy nem tudja megrendezni az eseményt.

A 2024-es esztendő így elképesztően sűrűnek ígérkezik a sportágban, hiszen a januári világbajnokság mellett a párizsi olimpia, Európa-bajnokság és többek között a budapesti rövid pályás vb is vár majd a versenyzőkre.

Märcz Tamás, az olimpiai bronzérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a szövetségnek adott nyilatkozatában elmondta, bíztak benne, hogy esetleg egy beugró város segítségével sikerül elkerülni a halasztást, ugyanis a játékosok számára ideálisabb lett volna, ha ebben az évben rendezik meg az egyébként már egyszer elhalasztott világbajnokságot.

„Bonyolítja a kialakult helyzetet, hogy nagyon sűrű lesz a nemzetközi versenynaptár 2024-ben is, ezt még a jövőben így át kell gondolniuk az illetéseknek. Ezzel együtt kalkuláltunk a mostani döntéssel, folytak beszélgetések arról, hogyan alakulhat át a bajnoki naptár, nyilvánvalóan a következő napokban a klubcsapatok programját stabilizáljuk” – fűzte hozzá az Európa-bajnoki címvédő gárda szakvezetője.

Märcz hangsúlyozta, nem örül a döntésnek, ugyanakkor így is lesz jócskán esemény, amire fel kell készülniük, ilyen a világliga, vagy az augusztus végén kezdődő Európa-bajnokság.

„A mostani döntéssel egyszerűbb lesz egy pihenőidőszakot is beiktatni a játékosok számára, ez a vb megrendezése esetén rövidebb lehetett volna csupán” – jegyezte meg.

Hasonlóképpen nyilatkozott Bíró Attila, a 2021-es esztendőben a hagyományos csapatsportokban az Év csapatának választott női válogatott szövetségi kapitánya, akinek irányításával Tokióban történelmi bronzérmet nyert a gárda.

„Ez a halasztás alapjaiban rengeti meg a következő évek programját, egyúttal felvetődik bennem néhány kérdés. Melyik lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs világliga? Mikor lesz az olimpiai selejtező? Két-három havonta ilyen eseményeken ott lehet ugyan lenni, de szakmailag felkészíteni, csúcsformába hozni csapatot az abszurditás határát súrolja” – fogalmazta meg a közeljövő legfontosabb megválaszolandó kérdéseit a tréner, aki hozzátette, a jó oldala a dolognak, hogy az elmúlt évek meglehetősen intenzív terhelése után lesz alkalmuk pihenni a játékosoknak, ami után gőzerővel készülhetnek az Európa-bajnokságra.

2023.09.07 19:16:15

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ma úgy látom, hogy az a vb nemcsak a sorban első esemény, hanem ennek az alapsportágnak a müncheni olimpiával ('72) kezdődő és a következő években kibomló »szintlépése« volt a nagyvilág szeme láttára immár.

2023.08.11 23:48:01

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. No de ne csak a 2024-es ötkarikás szemüveg optikáján át nézzük ezeket a világbajnoki győzelmeket, már csak azért se, mert bőven hordoznak magukban más érdekességet is – az első helyezés és a siker kínálta alapvetésen túl persze. Például azt, hogy bár javarészt klasszikus, hagyományos sikerszámainkban születtek, többségük hosszú várakozási idő elteltével került ismét »magyar fennhatóságunk alá«.

2023.08.04 20:56:23

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mindenki Párizsra figyel tehát, ám hogy a mostani és a 2024 nyári időpont közé erőszakolt februári világbajnoksággal és májusi Eb-vel mi lesz – hogy lehet észszerűen túlélni őket –, nem tudom. Ha rajtam múlna, mindkettőt kihagynám, de hát a kvalifikáció, meg persze muszáj versenynek lennie. Hiába, vén vagyok, s a Széchy-korszak elején rögzültek a sportággal kapcsolatos reflexeim, reményeim.

2023.07.30 22:03:26

Úszás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kós országos rekordjával üzent: »Nyugi, itt vagyok, van remény!«