K. B. 2021.11.30 14:46 Frissítve: 2021.11.30 21:43

Úszás: Az átlagembernél gyengébb vitálkapacitással döntöttem világcsúcsot – Milák

Az olimpiai bajnok úszó, Milák Kristóf a TheVR elnevezésű Youtube-csatornának őszintén vallott az egészségügyi problémáiról: elmondta, felerősödött az asztmája azután, hogy tavaly ősszel elkapta a koronavírust, és előbbi betegség miatt megműtteti magát. Azt is elmesélte, hogy 2019-ben, amikor a kvangdzsui világbajnokságon megdöntötte Michael Phelps világrekordját 200 pillangón, az átlagembernél jóval gyengébb vitálkapacitással tette ezt.

Milák Kristóf fontos döntést hozott (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 
Milák Kristóf újra elkapta a koronavírust
„Kezdhetünk mindent elölről” – Virth Balázs Milák Kristófról

„Hivatalosan egyszer kaptam el a koronavírust, tavaly október-november környékén – nyilatkozta Milák Kristóf. Akkor még nem estem át az oltásokon, és tényleg nagyon beteg voltam. Három hétig nem úsztam, és kellett másfél-két hónap ahhoz, hogy nullára érjek vissza, s ne legyek beteg. Januárban már jól éreztem magam. Kardiológiailag nem volt velem semmi probléma, ám ha a pulmonológiai részét nézzük, ott már akadt egy-két apróbb betegség, amelyek eddig is ott lappangtak bennem, viszont a koronavírus előhozta őket. Ilyen például az asztmám – kiskoromban is küzdöttem vele, de egy időben abbamaradt, most viszont ismét felerősödött.”

November 16-án közöltük a hírt, miszerint Milák újra elkapta a koronavírust.

„Most nem voltam beteg. A két koronavírustesztemből az egyik pozitív lett, emiatt – a biztonság  kedvéért – tíz napig otthon maradtam. Úgy voltam vele, hiába érzem jól magam, így inkább nem érdemes sportolni, nehogy bármi szövődménye legyen” – mesélt a történtekről az olimpiai bajnok.

Azt is kifejtette, hogy fontos döntést hozott:

„Most gyógyszert szedek, amelyek csökkentik a tüneteimet. De ezt hosszú ideig nem lehet bírni, éveken át húztam-halasztottam, most azonban eljutottam arra a szintre, hogy kénytelen vagyok megműttetni, mert már annyira nem bírom.” 

Miláknak tehát nem százszázalékos a tüdeje, és ez 2019-ben is így volt, amikor a kvangdzsui vb-n 200 pillangón világcsúccsal (1:50.73 perc) nyert aranyérmet.

„Amikor elmentem a klinikára, tátott szájjal megkérdezték tőlem, mégis hogyan tudtam eddig ilyen időket elérni úgy, hogy a százharminc százalékos vitálkapacitás helyett hatvan-hetven százalékkal úsztam. Előbbi adat az élsportolókra jellemző, utóbbi pedig az átlagember szintje alatt van, jóval. Szóval, van bennem még tartalék.”

A teljes beszélgetést az alábbi videón tekintheti meg: 

2022.01.14 23:39:05

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Immár újra van miért nekiveselkednie.

2021.11.30 00:01:39

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem azért érdemel emlékművet az uszodában, mert ő nyitotta leggyorsabban a szekrényeket, kabinokat, mindig volt nála, fésű, olaj, krém, még kétféle (fekete, barna) cipőfűző is, hátha szüksége lesz valamelyikre a vendégnek. Tiszte szerint természetesen nem volt más dolga, mint hogy nyisson és zárjon, ám ő többet tett.

2021.11.25 23:21:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY.Ahhoz, hogy újra sikerektől zengjen a sportág, takarítani kell.

2021.11.14 23:36:29

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Vannak persze elítélendő és menthetetlen cselekedetek kortól függetlenül – és vannak olyan magatartásformák, melyek húsz-harminc-negyven éve még csupán feltűnést sem keltettek, sőt szépen illeszkedtek a korszellemhez.