Úszás: A vébén jobb lesz – Milák Kristóf

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.22. 08:21
Milák Kristóf 200 pillangón győzött a debreceni országos bajnokság második napján, 50 gyorson a második lett – Szabó Szebasztián mögött.
Milák Kristóf örül, hogy egyre jobbak a rajtjai (Fotók: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Milák Kristóf örül, hogy egyre jobbak a rajtjai (Fotók: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


Kissé ránk ijesztett Milák Kristóf.

A kétszáz pillangó győzelme után, amely egyébként az arany mellett az idei világranglista első helyét is hozta a BHSE klasszisának (1:53.88) csütörtökön, a debreceni ob második napján, Milák egyeztetett edzőjével, Virth Balázzsal, felállt a dobogó felső fokára, majd visszasietett a melegítőmedencéhez.

És akkor azt mondta: „Nem!”

Már hogy nem nyilatkozik.

Szerencsére folytatta a mondatot: „Az ötven gyors után viszont igen!”

Míg néztük, hogy Milák újra bemelegíti magát az újabb döntőre, Kenderesi Tamást faggattuk, aki alaposan megijesztett sokakat, amikor néhány héttel a magyar bajnokság rajtja előtt úgy nyilatkozott, ebben az évben annyi hetet edzett, mint amennyit kihagyott betegségek és sérülés miatt, így nagyon nincs jó formában.

Nos, a debreceni bajnokság második napján nem ezt tapasztaltuk, Kenderesi simán odaért a második helyre, és még az eredményével (1:55.01) sem lehet nagyon elégedetlen.

„Nagyon tartottam attól, hogy nem sikerül másodiknak lennem – vallotta be Kenderesi Tamás. – Nem

beszéltem mellé, amikor azt mondtam, nem vagyok jó formában, még az is megfordult a fejemben, hogy nem indulok az ob-n, nem akartam leszerepelni... Ám úgy látszik, a csonka felkészülés is elég volt arra, hogy megmutassuk, jó az, amit az edzőmmel csinálunk. Sokkal intenzívebb edzéseim vannak, és nem hat-hétezer métert úszom egy edzésen, csak öt-hatezret, ám azok minőségibb méterek. Emellett sokat gyakoroltuk a fordulókat is, szerintem ez is közrejátszott abban, hogy egészen jó idővel lettem második.”

Kenderesi értékelése után nem sokkal már fülig érő szájjal mosolygó úszók szálltak ki a medencéből – a férfi 50 gyors fináléja elképesztően érdekes és izgalmas csatát hozott, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a medence középső pályáin Szabó Szebasztián, Milák Kristóf és Németh Nándor úszott.

S bár Szabó ezúttal centikkel Milák és Németh előtt járt, Milák alakított egyet a célban is, „lenyúlta” Németh Nándort, így egyetlen századdal megelőzte a BVSC versenyzőjét.

És jobban örült a második helyének, mint nem sokkal korábban a 200 pillangó aranyának.

„Az ötven gyorsot tényleg jobban élveztem, leginkább azért, mert hamarabb véget ért – nevetett Milák.Azt tudtam, hogy Nándival »beverjük« Szebit huszonkét másodperc alá, az nagyon jó, hogy a végén jobban nyúltam be, így megelőztem Nándit, az meg még jobb, hogy századra megúsztam az egyéni rekordomat. Kezd javulni a rajtom, és nem reakcióidőben, hanem elsősorban erőkifejtésben: sokkal masszívabb, magabiztosabb a rajtom. Sokat dolgozom a fordulóimon is, bár a kétszáz pillangó döntőjében egyszer sem jött jól ki a fal. Tudom, hogy kétszáz pillangón mindenki mindig valami különlegeset vár tőlem, de érződik az egyhetes leállás a betegség miatt. Ebben ezúttal ennyi volt. A világbajnokságon lesz jobb.”

Kérdés persze, hogy milyen számokban láthatja Milák Kristófot a Duna Aréna közönsége júniusban a hazai rendezés vb-n – már a 200 pillangó mellett.

„Örülök, hogy itthon lesz a világbajnokság, szeretném méltó módon, igazi házigazdaként fogadni az ellenfeleket – mosolygott tovább Milák Kristóf. – Sós Csaba kapitánnyal már beszélgettünk arról, milyen számokat vállalok a vébén, szerencsére tartja az ígéretét, mondván, az olimpia után bármelyik számot vállalhatom. Ezt már most roppant módon élvezem.”

VÉLEMÉNYEK
„A kétszáz vegyesen úszott szerdai időmnek jobban örültem és örülök, mint ennek a kétszáz pillangónak, de legalább megmutattam, hogy nem felejtettem el győzni. Többen hiányolják a régi Katinkát, ám ez egy új Katinka – éveken keresztül hoztam az eredményeket, valószínűleg már nem érek fel ugyanarra a szintre, de továbbra is hajtok a világversenyen szerzett száz éremre, úgyhogy a magyar bajnokság után is dolgozunk tovább keményen.”

HOSSZÚ Katinka,
a 200 m pillangó bajnoka
„Mindenképpen huszonkét másodpercen belül szerettem volna úszni, és persze győzni akartam. Mindkettő sikerült. Tudtam, hogy jó csata lesz, hiszen mellettem Milák Kristóf és Németh Nándor úszott. Van még bőven ebben az ötven gyorsban, de kell is lennie, a komoly sprinterek ugyanis „huszonegy elejére” képesek, mi is azon dolgozunk, hogy képes legyek ilyen eredményre a hazai rendezésű világbajnokságig.”

SZABÓ Szebasztián, az 50 m gyors bajnoka
„Sikerült, ezt akartam, az edzések alapján abszolút reálisnak tűnt, hogy összejön a tizenöt percen belüli idő. Tíz másodpercet javítottam az egyéni legjobb időmön, ez nagyon erős üzenet a világbajnokság előtt, elsősorban a nyílt vízi váltó miatt, amelyben én vagyok a befejező ember, de eddig én számítottam a leglassúbb „sprinternek” a többi menő között. Ez az idő viszont azt mutatja, hogy ezen a téren is jelentős javulás várható, és ez mindenképpen biztató.”

RASOVSZKY Kristóf, az 1500 m gyors bajnoka

 

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, DEBRECEN

FÉRFIAK
50 m gyors
1. Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület, edző: GYÚSE edzői kollektíva) 21.99
2. Milák Kristóf (BHSE) 22.19
3. Németh Nándor (BVSC-Zugló) 22.20
1500 m gyors
1. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém, e: Szokolai László) 14:59.17
2. Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém) 15:13.85
3. Gálicz László (FTC) 15:15.38
100 m hát
1. Kovács Benedek Bendegúz (BVSC-Zugló, edző: BVSC edzői team) 54.18
2. Jászó Ádám (Pécsi Sport Nonprofit) 54.83
3. Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 54.84
200 m pillangó
1. Milák Kristóf (BHSE, e: Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc) 1:53.88
2. Kenderesi Tamás (Pécsi Sport Nonprofit) 1:55.01
3. Márton Richárd (BHSE) 1:56.23
4x100 m vegyes váltó
1. BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Takács Tamás, Kovács Benedek, Németh Nándor) 3:40.92
2. Kőbánya SC (Telegdy, Horváth D., Tekauer, Tompos) 3:42.72
3. Győri Úszó Sportegyesület (Albert, Herman, Szabó Sz., Giczi) 3:46.40

NŐK
50 m gyors
1. Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum SI, e: DSC-DSI edzői team) 25.24
2. Gyurinovics Fanni (Vasas SC) 25.55
3. Sztankovics Anna (Nyíregyházi Sportcentrum) 25.66
1500 m gyors
1. Késely Ajna (BVSC-Zugló, e: Bernek Péter) 16:22.89
2. Fábián Bettina (FTC) 16:34.82
3. Rohács Réka (Kőbánya SC) 16:42.72
100 m hát
1. Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE, Budafóka edzői kollektíva) 1:00.83
2. Burián Katalin (FTC) 1:01.55
3. Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) 1:01.60
200 m pillangó
1. Hosszú Katinka (Iron Swim SE, e: Iron edzői) 2:09.38
2. Berecz Blanka (Kőbánya SC) 2:10.54
3. Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) 2:10.81
4x100 m vegyes váltó
1. Vasas SC (Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Galamb Szimonetta, Gyurinovics Fanni) 4:10.20
2. Győri Úszó Sportegyesület (Pózvai, Sebestyén, Jakabos, Safrankó) 4:11.08
3. BVSC-Zugló (Elekes, Huszár, Nahalka, Késely) 4:16.04

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik