Jár neki a film! Fókuszban Milák Kristóf pályafutása

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.12.07. 07:26
null
Az olimpiai és világbajnok Milák Kristóf négy éven keresztül oktatta a világot 200 méter pillangón – még szép, hogy filmet kapott! (Fotó: Tumbász Hédi)
Négy éven át követte az M4 Sport stábja Milák Kristóf pályafutását közelebbről, a végeredmény pedig egy dokumentumfilm lett.

 

21 évesen világklasszis – vagyis „jár” neki a film.

Jár neki a film?

Az M4 Sport stábja négy éve, vagyis tinikora óta követi kiemelten Milák Kristóf, a zseninek is titulált úszó pályafutását.

Kétségkívül az, s ez a „Jóslat” című dokumentumfilmből is kiderül: a majd' két órás alkotás szakemberek, hozzáértők, családtagok, pályatárs és edzők, no meg persze a Milák által írt történelemkönyv felidézésével egyértelműsíti, ez a fiú valóban zseni.

Pedig nem feltétlenül indult annak, hiszen az Egerszegi Klára, majd Plagányi Zsolt felügyelete alatt úszó fiúcska nem tartozott a kiemelkedő sportolók közé a kezdetekben, amikor Plagányitól Selmeci Attilához került Kristóf, az „átadólevél” így hangzott: „Nem lenne ügyetlen, de a fordulókat mindig rosszul csinálja meg.”

Így, ezzel a felütéssel látott a munkához Selmeci Attila, merthogy Kristófban fel sem vetődött, hogy kövesse korábbi trénerét – szülei számítottak mindkét fordulatra, ám gyermekük irányba állította őket is: „Jó nekem Attila bácsival.”

Azzal az Attila bácsival, akinek élete valójában egy, még kosárlabdázóként elszenvedett sérülés miatt terelődött az úszás felé, azzal az edzővel, akivel Milák Kristóf felért a csúcsra.

Ez kétségtelen, és elvitathatatlan, még ha azóta el is váltak az útjaik.

Ám ne menjünk el szó nélkül a mester kvalitásai mellett sem, és szerencsére ezt a film készítői sem tették meg: „Vannak fokozatok abban, ha azt mondjuk, valaki tisztességes, aztán van a maximum fokozat, utána kettővel jön Attila.”

A pozitív jelzők és a dicshimnusz mellett persze az is kiderül a filmből, ami már sokszor bizonyságot nyert a sporttörténelemben: kell valamiféle együttható edző és tanítványa között, hogy a közös munkájuk gyümölcsöző legyen – ez éveken keresztül megvolt Selmeci Attila és Milák Kristóf között, ám aztán valami megváltozott. Hogy mi, azt a filmből sem tudjuk meg jobban, mint ahogyan arról ők ketten már korábban beszéltek, egyszerűen megfáradt a kapcsolatuk.

A film egyik legbájosabb jelenete – talán azért is, mert ott a nyitott és mosolygós Kristófot láthatjuk – az első jóslathoz köthető: 2017. június 30-án az egyik hírportál világgá kürtölte, hogy Milák Kristóf: aranyérem világcsúccsal.

A magyar ifjúsági (!) válogatott éppen Netanjában versenyzett a korosztályos Európa-bajnokságon, így aztán jött az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás kommentje: „Az egy ifi világcsúcs.” A Miláké meg így hangzott: „Még.”

És lőn.

Milák Kristóf négy éven keresztül nem kapott ki 200 pillangón egyetlen világversenyen sem, mellette megdöntötte az amerikai Michael Phelps cápadresszes világcsúcsát, persze, hogy jár neki egy film.

Legfeljebb lesz majd másik is, hiszen világklasszisunktól a „Jóslat”-ban elhangzik: „Egyszeres olimpiai, egyszeres világbajnok vagyok. Meg lehet csinálni, de mindenkinek akkor fogsz bizonyítani, ha nem egyszer, hanem többször nyered meg.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik