ISL: a Duna Aréna már pénteken tele volt világsztárokkal

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 18:40
null
Üres Duna Arénában úsznak a sztárok (Fotó: Nemzeti Sport)
Az Energy Standard, a New York Breakers, a Cali Condors és az LA Current részvételével pénteken elkezdődött az ISL-sorozat.

Minden más, és mégis ugyanaz.

Más, hiszen nézők nélkül és egyazon helyszínen rendezik meg a Nemzetközi Úszóliga (ISL) 2020-as idényét, és mégis ugyanaz, merthogy ugyanazon versenyszámok szerepelnek a programban, mint tavaly – s valójában a nagy nevek is ugyanazok.

Leszámítva persze az ausztrál versenyzőket: mivel hazájuk kormánya olyan döntést hozott, hogy az ISL-sorozatban való indulás (másként: az ország elhagyása) egyszersmind az állami támogatás megvonásával jár, a sportolók maradtak otthon.

Jöttek viszont a többiek: a budapesti Duna Aréna már pénteken tele volt világsztárokkal, a már említett Sjöström mellett ott volt a dél-afrikai Chad le Clos, a francia Florent Manaudou, vagy éppen az amerikai Caeleb Dressel – az ISL-sorozat első versenynapja hozott is izgalmas(abb) csatákat, ennél viszont sokkal fontosabb volt, hogy végre medencébe ugorhattak ezek a klasszisok téthelyzetben is hosszú, nagyon hosszú kihagyás után.

Hogy a lehetőségnek mennyire örülnek az úszók, az már a bemutatásnál egyértelmű tűnt, az meg egyenesen jelzésértékű volt, hogy az első versenyszámot, jelesül a női 100 pillangót dupla győzelemmel elvitte az Energy Standard csapata.

Az az együttes, amelyik címvédőként vágott neki a második szériának, s amelyben, akárcsak a többiben, történtek ugyan változások a tavalyi összeállításhoz képest, ám a csapat ereje ugyanolyan maradt. Ha nem erősebb...

Meg aztán úgy „könnyű”, hogy például az egyik ászukat Sarah Sjöströmnek hívják – egyébként éppen a svéd olimpiai, világ- és Európa-bajnok volt az, aki pénteken a teljes ISL-sorozat első győzelmét aratta.

A sorozatban az időeredmények kevésbé fontosak (már persze, ha nem világcsúcsról beszélünk – érdekesség, hogy tavaly már javában zajlott a sorozat, amikor a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA rábólintott arra, hogy az ISL-állomásokon elért rekordok hitelesíthetőek).

RABOLNI IS LEHET

Az ISL-sorozat idei újítás a rablás – mindez azt jelenti, hogy ha valaki kellő fölénnyel (ez minden távon századmásodpercre kiszámított időt jelent) nyer egy adott számot, akkor a győztesnek egyébként járó 9 helyett jóval több pontot is bezsebelhet, hiszen „elveheti” a nyolcadik, a hetedik, a hatodik, de akár az ötödik pontszámát is. Az első nap legnagyobb „jackpotját” egyébként Ryan Murphy produkálta, aki 50 háton szerzett akkora előnyt, hogy még az ötödik helyezett is pont nélkül maradt.

Normál esetben az első hely 9, a második 7, a harmadik 6, míg a nyolcadik 1 pontot ér.

A magyarok közül az első színre lépő Telegdy Ádám volt: a New York Breakers színeit erősítő Kőbánya SC-s úszó 200 háton az ötödik lett – nem is kis úszók, így például az amerikai Ryan Murphy, a lengyel Radoslaw Kawecki, vagy éppen az orosz Jevgenyij Rilov mögött.

A nap „magyar” számát pedig a női 400 gyors hozta, hiszen Kapás Boglárka és Késely Ajna (mindketten New York Breakers), valamint Jakabos Zsuzsanna (Energy Standard) is vízbe ugrott: Kapás a negyedik, Késely az ötödik, Jakabos pedig a hetedik lett. Utóbbi ezzel még pontot sem szerzett (lásd keretes írásunkat), merthogy az amerikai Melanie Margalis (kell-e mondani, hogy olimpiai és világbajnokról beszélünk?) akkorát ment, hogy az utolsó három úszó pont nélkül távozott...

„Nézők nélkül nagyon furcsa ez a verseny, de az mindenképpen jó, hogy van verseny. Ami Bogit illeti: 4:04-et úszott 400 gyorson úgy, hogy végig ötvenes medencében dolgoztunk, egyetlen edzésünk volt csak rövid pályán. Tavaly ilyenkor néhány tizeddel úszott jobbat a dallasi ISL-fordulóban, szóval nem vagyok elégedetlen. De van jobb hírem: egy hete időre úszott kétszáz pillangón edzésen, mégpedig 2:09-et, vagyis annyit, mint tavaly Dallasban, úgyhogy a fő számában szerintem ezúttal is jó lesz” – mondta a Nemzeti Sportnak Virth Balázs, Kapás Boglárka edzője.

Az Energy Standard, a New York Breakers, a Cali Condors és az LA Current első napi versengése után Dressel csapata, a Cali Condors vezet. Folytatás szombaton – este nyolctól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik