Cseh László és Hosszú Katinka beezüstözte a záró napot Isztambulban

Vágólapra másolva!
2012.12.16. 19:47
null
Cseh László a dobogó második fokára állhat fel a záró napon (Fotó: Reuters)
Újabb érmekkel bővült a magyar küldöttség gyűjteménye az isztambuli rövid pályás úszó-világbajnokságon: Cseh László 1:51.66-os eredménnyel a második helyen végzett a világbajnoki csúcsot úszó japán Kaneda Kazuja mögött a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében. Hosszú Katinka 1:54.31-es idővel lett ezüstérmes női 200 gyorson (Jakabos Zsuzsanna ugyanitt a 7. lett), Bernek Péter az ötödik helyen végzett 200 háton. A magyar férfi 4x100-as vegyes váltót diszkvalifikálták. Magyarország három arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel zárta a világbajnokságot.

 

 

ÍGY LÁTTÁK A MAGYAROK
Cseh László (200 m pillangó – ezüstérem): „Úgy látszik, japán átok ül rajtam, megint tőlük kaptam ki. Örülnöm kellene az ezüstéremnek, és tulajdonképpen örülök is – mégis, van bennem hiányérzet, mert úgy érzem, nem hoztam ki magamból a maximumot. Az első százon sokkal jobban kellett volna mennem, de mit tegyek, ez az év már csak ilyen... Jó, tudom, így, az olimpia után, decemberben nem vagyok tökéletes formában, le is kell majd adnom egy-két kilót, mégis, nem vagyok az a típus, aki ilyenkor is megelégszik az ezüstéremmel. Ebben az évben elég sok mindent kipróbáltam az edzések terén, lehet, ma már néhány dolgot másképp csinálnék, ám visszaforgatni már úgysem lehet az idő kerekét; a jövőt illetően viszont elszánt vagyok, jövő nyárra megint csúcsformába akarok kerülni.”
Hosszú Katinka (200 m gyors – ezüstérem)
„Nem gondoltam volna, hogy ebből ezüst lesz: az utolsó ötven méteren jóformán azt sem tudtam, hol vagyok, csak kalimpáltam a kezemmel, és próbáltam menni, ahogy csak bírok – ehhez képest én jöttem a legjobb időt ezen a résztávon. Boldog vagyok egyébként, az öt érem remek eredmény, egy aranyat szerettem volna nyerni legalább, örülök, hogy kettőt sikerült – ez sok erőt ad a folytatáshoz.”
Bernek Péter (200 m hát – 5. hely)
„Ez borzasztó volt – nagyon nem tudtam összerakni a mozgásom technikailag, nem éreztem igazán a vízfekvést, inkább csak küszködtem. Nem mondom, hogyha minden stimmel, meg lehetett volna az érem, hiszen a legjobbam hat tizedre van a bronzérmes idejétől, ennek ellenére többet vártam magamtól.”
Jakabos Zsuzsanna (200 m gyors – 7. hely)
„Délelőtt úsztam, ahogy tudtam – most is, a lábaim mindenesetre rettenetesen fájnak. Ebben a számban nekem már a döntő is remek eredmény, összességében viszont jobbra számítottam ezen a világbajnokságon. Voltam háromszor negyedik, kétszer hetedik – azért jó lett volna legalább egyszer érmet nyerni.”
Gyurta Dániel (aki miatt kizárták a 7. helyezett vegyes váltót)
„Sajnálom, nagyon akartam – mindenki ment, ugrott, mentem én is, ez most így sikerült. Szerencsére nem egy értékes helyezést buktunk el – ha ez az olimpián történik, akkor verném a fejem a falba. Most viszont csak annyit mondhatok, félig viccesen, hogy úgy voltam vele, én aztán mindent megteszek a csapatért. Nos, egy kicsit túl sokat is sikerült...”

100 MÉTER FÉRFI GYORS

A döntők sora orosz arannyal kezdődött, Vlagyimir Morozov 45.65 alatt repesztette végig a távot, viszonylag nagy különbséggel megelőzve az ausztrál Tommaso D'Orsognát és a szintén orosz Jevgenyij Lagunovot.

50 MÉTER NŐI HÁT

A kínai Csao Csing világbajnoki rekordot (25.95) úszva utasította maga mögé az amerikai Olivia Smoligát és a lengyel Aleksandra Urbanczykot.

200 MÉTER FÉRFI HÁT

Az első magyar érintett Bernek Péter volt a vasárnapi döntőkben, úszónk a kettes pályán rajtolt a 200 férfi hát döntőjében. Az első forduló után negyedik volt (Ryan Lochte kezdett a legjobban), megtartotta a helyét ötvennél is, végül 1:51.24-es idővel az ötödik helyen csapott célba, miután a japán Hagino Koszuke lefiniselte. A számot a lengyel Radoslaw Kawecki mindössze két századdal nyerte meg Lochte előtt, a harmadik helyen Ryan Murphy végzett.

200 MÉTER NŐI MELL

A dán Rikke Möller Pedersen majd' egy másodpercet vert az amerikai Laura Sogarra, és a párviadal megnyerésével világbajnoki csúcsot is döntött (2:16.08). A harmadik helyen jócskán lemaradva a japán Vatanabe Kanako végzett.

100 MÉTER FÉRFI VEGYES

Ryan Lochte ezt már megnyerte: az amerikai úszócsillag 51.21-es idővel hódította el az első helyet, mögötte az ausztrál Kenneth To és a trinidadi George Bovell csapott célba.

100 MÉTER NŐI PILLANGÓ

A kínai Liu Ce-ko kevéssel maradt le az aranyéremről, de végül a remekül hajrázó olasz Ilaria Bianchié lett a diadal (56.13). A harmadik helynek a britek örülhettek, Jemma Lowe lett a bronzérmes.

50 MÉTER FÉRFI MELL

A norvég Aleksander Rognerud Hetland két századdal csapott célba előbb, mint a szlovén Damir Dugonjuc és hárommal, mint a francia Florent Manaudou – „cseppet” szoros küzdelmet hozott a finálé. A norvég győztes öt századdal maradt el a világbajnoki csúcstól.

50 MÉTER NŐI GYORS

Ketten kerültek csak 24 másodperc alá, a fehérorosz Aliakszandra Heraszimenja – aki 23.64-gyel nyerte meg a számot – és a brit Francesca Halsall, aki 23.87-tel követte. A bronz a dán Jeanette Ottesen Gray nyakába került.

HOSSZÚ KATINKA A LEGJOBB NŐI VERSENYZŐ

Hosszú Katinka vehette át a legjobb női versenyzőnek járó különdíjat a vasárnap befejeződött isztambuli rövidpályás úszó-világbajnokságon.

A Vasas sportolója parádés sorozatot produkált a török városban, hiszen mind az öt számban, amiben elindult, érmet szerzett: 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen aranyat, a vasárnapi 200 méter gyors előtt 200 méter vegyesen szintén ezüstöt, 400 méter vegyesen pedig bronzot.
Szintén a magyar csapattól származó információ szerint a férfiaknál az amerikai Ryan Lochte lett a legjobb, a csapatok közül az Egyesült Államok lett a legeredményesebb.

(MTI)

200 MÉTER FÉRFI PILLANGÓ

A fináléban a holland Joeri Verlinden pokoli erővel kezdett, majd tőle a japán Kaneda Kazuja vette át a vezetést. Verlinden fokozatos visszacsúszása folytatódott, mert Cseh László megelőzte, de továbbra is Kaneda volt az élen, aki végül simán, 1:51.01-es világbajnoki rekorddal győzött a magyar klasszis előtt – Cseh időeredménye 1:51.66. A harmadik hely az orosz Nyikolaj Szkvorcové lett, az erejével elkészülő Verlinden nem bírta a hajrát, és csak ötödik lett, mert még a japán Kobori Juki is befért elé. Cseh ideje nyolc tizeddel gyengébb saját országos rekordjánál.

1500 MÉTER FÉRFI GYORS

A leghosszabb távon a dán Mads Glaesneré lett a dicsőség, no meg az aranyérem, az északi úszóval csak az olasz Gregorio Paltrinieri tudta tartani a lépést. A harmadik helyen a feröeri Pal Joensen végzett – nem meglepő módon ez a feröeri úszótörténet első rövid pályás világbajnoki érme. Az észak-európai szigetország a 48., amely érmet szerzett a világbajnokságok történetében. Gyurta Gergely a 11. helyen zárt (14:45.83), Rákos Patrik a 25.-en (15:15.57).

Hosszú Katinka pazar világbajnokságot zárt (Fotó: Reuters)
Hosszú Katinka pazar világbajnokságot zárt (Fotó: Reuters)

200 MÉTER NŐI GYORS

A női 200 gyors döntőjében a leggyorsabb idővel döntőbe jutó Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka volt érintett a magyarok közül. A rajt után mindketten a középmezőnyben voltak, az egyes pályán úszó amerikai Allison Schmitt diktálta a tempót. Schmitt mögött közel egy másodperccel lemaradva jött az ausztrál Angie Bainbridge a nyolcas pályán, Hosszú feljött a második helyre, Jakabos viszont visszaesett. Schmitt elképesztő lendülettel végig bírta a versenyt, 1:53.59-es idővel győzött, Hosszú Katinka ezüstérmes (1:54.31), a bronz a spanyol Melanie Costa Schmidé lett, Bainbridge leszorult a dobogóról. Jakabos Zsuzsanna 1:55.13-as idővel a hetedik helyen végzett.

Hosszú parádés sorozatot produkált Isztambulban, hiszen mind az öt számban, amiben elindult, érmet szerzett: 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen aranyat, a vasárnapi 200 méter gyors előtt 200 méter vegyesen szintén ezüstöt, 400 méter vegyesen pedig bronzot.

4X100 MÉTER VEGYES VÁLTÓ

Hagyományosan váltóval zárulnak a nagy úszóesemények, és a férfi 4x100-as vegyes váltó fináléjában a magyar válogatott is érintett volt: Bernek Péter, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik összeállításban indult egységünk. Az élen az amerikaiak, az ausztrálok és az oroszok harcoltak, Gyurta Dániel féltávnál az ötödik helyen váltott. A pillangó után amerikai, orosz, brazil volt a sorrend, jöttek a sprinterek: Ryan Lochte végül fölényes győzelemhez segítette hozzá az Egyesült Államok váltóját, az időeredmény 3:21.03. Oroszország végzett a második helyen, Ausztrália a harmadikon. A magyar és az olasz váltót végül túl korai váltás miatt kizárták – nálunk Gyurta ugrott túl korán a hivatalos időmérő adatai szerint. A győztes amerikai váltó Matthew Grevers, Kevin Cordes, Thomas Shields, Ryan Lochte összeállításban szerezte meg az aranyérmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik