Tokió 2020: Varga Dénes szerint aranyesélyesek leszünk, de...

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.07.19. 10:42
null
Varga Dénes szerint összefügg az egység és a taktika, de ezen a téren sincs gondja a válogatottnak (Fotó: Balogh László)
Varga Dénes csapatkapitány nem akarja, hogy a férfi pólóválogatottra pluszteherként nehezedjen az előző két olimpián elveszített negyeddöntő, ám mivel az a mérkőzés a vízválasztó, akkorra élesítik a formát.

 

– A közvetlen olimpiai felkészülés előtt úgy váltunk el, hogy majd frissíti a sztorit az aktuális állapotáról. Szóval, hogy van?
– Köszönöm, jól – felelte Varga Dénes, a férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya, akivel még a Japánba utazás előtt beszélgettünk a Margitszigeten. – A felkészülés előtt kicsit leamortizáltnak éreztem magam, viszont a közegváltás nagyon jót tett a Bajnokok Ligája nyolcas döntője után. Már maga az uszoda is kizökkentett, és a csapat is felpezsdített, felvidított. Ha ki kellene emelnem egy tényezőt, ami tetszett, azt mondanám: jó, hogy mindenki magyarul beszél. Értjük a poénokat az öltözőben, és nem kell angolra váltani, ha támadásban és védekezésben irányítani kell a brigádot.

TÖBB MINT EGY NAPOT UTAZTAK A PÓLÓSOK

Amint arról beszámoltunk, a két vízilabda-válogatott péntek délután, a legnagyobb létszámú magyar sportolói csoporttal utazott el Tokióba. A pólósok azonban nem álltak meg a Japán fővárosban, hanem az attól mintegy száz kilométerre található Ojama felé vették az irányt. Csütörtökig akklimatizációs edzőtáborban vesznek részt, és csak utána költöznek be az olimpiai faluba. A vízilabdázók mindent egybevéve 29 órás utazás után foglalták el a szállásukat, ebben benne van két repülőút, az átszállás, az akkurátus tokiói ellenőrzés a teszteléssel (mindenkié negatív lett) és a Japánon belüli transzfer is. A csapatok ismerős helyre érkeztek, két éve, a kvangdzsui világbajnokság előtt is ugyanitt készültek. A helyiek mindenben teljesítik a vízilabdázók kívánságait, még mozgóboltot is rendeltek a szálloda elé, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő ételhez jusson. Az utazás fáradalmait és a hétórás időeltolódást leküzdve a férfiválogatott a spanyolokkal közösen, a női válogatott egymagában készül tovább – Märcz Tamás szövetségi kapitány jelentése szerint a fiúk vasárnap már túl is voltak az első kétkapuzáson a spanyolokkal, előtte reggel átmozgató edzésen vettek részt.

– Hogy áll a csapat az akklimatizációs edzőtábor előtt?
– Jól, ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy nagyon rövid felkészülésünk volt. A Tokióba érkezés előtti öt napot felhasználtuk arra, hogy taktikailag élesítsük és finomítsuk a játékunkat, ez a legfontosabb ebben a fázisban. Az erőállapotunk már nem fog megváltozni, ezt szerintem egyébként is a klubban lehet megalapozni, tehát ezen a téren jók vagyunk. Taktikailag még egy kicsit reszelünk a dolgokon, és akkor minden rendben lesz.

– Korábban ön is kiemelte, mekkora szerepe lesz az olimpián a csapategységnek. Kialakult a megfelelő kohézió?
– Kicsit összefügg az egység és a taktika, tehát ha nincs meg az egység, a taktikát sem tudjuk végrehajtani. Úgy látom, ha ezt Japánban megbeszéljük, vagyunk annyira egységesek, hogy a taktika nagyon jól működjön.

– A létfontosságú negyeddöntőt az olaszok elleni csoportrangadó vezeti fel az olimpián, jó, hogy így alakult a program?
– Abból a szempontból mindegy, hogy vannak tényezők, amelyeket el kell fogadnunk. A tokiói olimpia sajátosságai mellett a csoportunk és a menetrendünk is ilyen. Látnunk kell, hogy ezek az ellenfeleink, a végén valahol ott leszünk az első négyben, és bárhogy alakul a csoportkör, nehéz ellenféllel találkozunk a negyeddöntőben. Erre készítjük fel magunkat, és a negyeddöntőre élesítjük a formánkat, hogy ott igenis nyerni tudjunk.

– A negyedik olimpiájára készül, összehasonlítási alapja van bőven: mire lehet képes ez a csapat Tokióban?
– Úgy látom, hogy aranyesélyes, de nagyon fontos, hogy a negyeddöntőt meg tudjuk-e ugrani. Nem akarom, hogy ez pluszteherként jelentkezzen, csak hát az a mérkőzés vízválasztó, és sajnos az előző két olimpián nem tudtunk továbbjutni onnan. Utána Rióban magabiztosan lettünk végül ötödikek, tulajdonképpen az egész tornán nem kaptunk ki a rendes játékidőben, csak volt négy ikszünk, ami igazán fájóvá tette azt az olimpiát. Azt várom a csapattól, hogy ezeket az akadályokat magabiztosan vegye, és a negyeddöntőtől kezdve már csak győzelmeket mutasson fel.

AZ OLIMPIAI KERET
Kapusok: 
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert (Budapesti Honvéd SE), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló MKB-Euroleasing)

A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A TOKIÓI PROGRAM
Július 25., 4.30:
Magyarország–Görögország
Július 27., 11.20: Magyarország–Japán
Július 29., 3.00: Magyarország–Dél-Afrikai Köztársaság
Július 31., 7.00: Magyarország–Egyesült Államok
Augusztus 2., 3.00: Magyarország–Olaszország
Augusztus 4.: negyeddöntők
Augusztus 6.: elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 8.: helyosztók

Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik