Tokió 2020: Pétervári-Molnár Bendegúz továbbjutott az egypárevezősöknél

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 03:02
Könnyed továbbjutással kezdődött meg az olimpia magyaros része Tokióban: az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz az első előfutamában a második helyen végzett, úgyhogy folytathatja útját a remélt A-döntőig.
Pétervári-Molnár Bendegúz jól kezdte az olimpiát (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Pétervári-Molnár Bendegúz jól kezdte az olimpiát (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Velünk kezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban – az más kérdés, hogy hátrafelé haladva.

Helyi idő szerint reggel 8.30-kor startolt ugyanis a megnyitó napján, tehát a játékok első hivatalos versenynapján az evezés, mégpedig a férfi egypár 1. előfutamának 1-es pályáján a magyar Pétervári-Molnár Bendegúzzal.

Ő az egyetlen honfitársunk az ötkarikás evezősversenyben, és ő is csak a kvalifikáció legvégén szerezte meg a kvótáját, azóta viszont kijelentette, hogy végig biztos volt a kijutásában, a céljai pedig nagyobbak, ezt a minapi helyszíni edzéslátogatásunkkor is elismételte.

„A riói olimpiából sokat tanultam, ott megtapasztaltam, hogy az öt karika valóban fejbe kólinthatja az embert, esetemben most nemcsak a járvány miatt más minden, hanem azért is, mert akkor a kvóta megszerzése volt a célom, ezúttal viszont a sikeres kvalifikáció csak az olimpiai felkészülésem egyik állomása volt – mondta nekünk kedden. – Abban biztos voltam, hogy itt leszek Tokióban.”

…és ha már itt van, akkor szépen ment, simán bejött másodiknak a norvég Kjetil Borch mögött, ezzel könnyedén jutott tovább, amihez még a harmadik pozíció is elég lett volna.

A startot követően 500-nál a harmadik helyen haladt (+1.32), 38-as csapásszámmal, utána saját elmondása szerint kicsit szétesett.

„Nem volt rossz, ám kicsit jobban szétestem, mint szoktam, jobban is savasodtam – tájékoztatott Pétervári-Molnár utóbb a vegyes zónában. – Még nem állt át a szervezetem teljesen, eléggé megviselt a kiutazás. Jobban ki kell pihennem magam a negyeddöntőre, mégis bizakodhatok, mert kontrolláltam a pályát, és a továbbjutás biztosan meglett. Szerettem volna a norvéggal menni, ráadásul lehetőleg végig. Ez nem sikerült, mert ötszáznál meglógott, utána pedig nem éreztem szükségét, hogy feleslegesen űzzem, robbantsak és nagy energiákat elégetve utolérjem.”

Érdekes aspektusa a versenynek, és a majd ugyanitt rendezendő kajak-kenunak is az lehet, hogy nem olyan nyugodt a víz, mint amilyennek kívülről tűnik. A Tokió egyik öbléből lekerített, szabályozottnak tűnő ágon ugyanis változatosak a természeti viszonyok. Olimpikonunk erről már az edzései után nyilatkozott, rákérdeztünk most is.

„Rossz volt a szél, főleg a rajtban: épp mielőtt indítottak, jött egy erős befúvás oldalról, ki is mentem a bójákra, mert nem tudtam mást csinálni. Az edzésekkel szemben kevésbé volt hullámos a víz, de a szél hátráltatott. A hőmérséklettel és a páratartalommal viszont nincs gond” – összegzett Pétervári-Molnár Bendegúz, aki vasárnap a negyeddöntővel folytatja útját, ami reményei szerint az A-döntőt is magába foglalja.

OLIMPIA, TOKIÓ
EVEZÉS, FÉRFIAK
Egypár. 1. előfutam:
1. Kjetil Borch (norvég) 6:54.46, 2. PÉTERVÁRI-MOLNÁR BENDEGÚZ 7:04.42, 3. Luca Verthein Ferreira (brazil) 7:05.00 – Pétervári-Molnár továbbjutott

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik