TÓTH ANITA
2021.07.23 11:36 Frissítve: 2021.07.23 12:03

Tokió 2020: Berecz feltöltött aksikkal érkezik az olimpiára

Harmincöt fok, 90 százalékos páratartalom – ezt kapják telibe a vitorlázók Enosimában. Berecz Zsombor készen áll a harcra az olimpiai aranyért, és bármi is lesz a vége, ha úgy jön ki a vízből, hogy belehalt az utolsó futamba is, elégedett lesz.

Tokióban harmincöt fokra és kilencven fok fölötti páratartalomra számít Berecz Zsombor, aki éremért utazik Japánba
(Fotó: Berecz Zsombor Média)

 

– Az első utazók közt van, hiszen rögtön az olimpia elején elkezdik a harcot. Hogy teltek az elmúlt hetek?
– Az utolsó tizenkét napot Budapesten töltöttem, főleg kondiedzéseket és képességi edzéseket végeztem, meg egy kicsit bajos a térdem, úgyhogy arra fókuszáltunk ezekben a napokban. Azt mondják, készen leszek, de én is úgy érzem – mondta Berecz Zsombor, aki hétfőn utazott el az olimpia helyszínére, amely a vitorlázók számára a Tokiótól körülbelül 70 kilométerre lévő Enosimát jelenti.

– Mit jelent, hogy bajos a térde?
– Túl van erőltetve. Tavaly az Európa-bajnokság utolsó napján bedurrant, és egy ideig ide-oda passzolgattam a labdát, vagyis a balt nem használtam annyira, mint a jobbat, úgyhogy nyilván elkezdett az is fájni. Ha nem erőltetném, nem lenne baj, de erre most nincs lehetőség, úgyhogy próbáltuk rendbe rakni, amennyire lehet, és most elég jó állapotban van.

– Hogy alakult az edzésprogramja a hajrában?
– Az utolsó két hét volt a legdurvább, de folyamatosan csökkentettük a terhelést, kint, Japánban pedig már minimális lesz csak. Ez vált be a többi versenyen is, ezért készültünk így.

– Fejben is készen áll?
– Úgy érzem, igen. Az olimpiai láz még nem kapott el, talán hihetetlen, de volt olyan nap, hogy nem is gondoltam rá. Megpróbálom nem túl magasra tenni a lécet...

– Ez önt ismerve szinte lehetetlen. Kifejtené, hogy mire gondol pontosan?
– Valaki egyszer azt mondta nekem, ha leteszel a földre egy lécet, bármikor végig tudsz rajta sétálni. De ha fölemeled kétszáz méter magasba, akkor ugyanez a mutatvány már jóval nehezebb. Tudjuk, persze, hogy ez olimpia, de megpróbáljuk úgy kezelni, mint egy normál versenyt, abból pedig már jó néhány van mögöttünk, tudjuk, hogy milyen. Szóval tudatosan megpróbáljuk egy kicsit lejjebb hozni a lécet.

– A világbajnokság extrém körülmények között zajlott, utána azt nyilatkozta, ilyet még nem pipált, de visszamegy, hogy a hatalmas hullámokra is felkészítse magát. Megtörtént?
– Igen. Nagyon hasznos edzőtábor van mögöttünk, hála Istennek azon kondíciók között is tudtunk még egy kicsit fejlődni.

– Hogyan látja a saját formáját a riválisokéhoz viszonyítva?
– Továbbra is négy-öt vitorlázó esélyes az olimpiai aranyra – a legtöbbjükkel együtt edzettünk, úgyhogy efelől nem lehet kétségünk. Jó hír, hogy én is köztük vagyok.

– Mi dönt majd az olimpián?
– Szerintem az, hogy ki mennyire tud hideg fejjel megérkezni a versenyre, ki mennyire képes alkalmazkodni a körülményekhez. Mert azok nagy kihívás elé állítanak mindenkit. A két évvel ezelőtti tapasztalatból kiindulva rengeteget számít majd a hidratáció és a hűtés. Elég mélyen belementünk olyasmikbe, hogy például mikor vehetem fel a hűtőmellényemet, mert legutóbb, amikor az olimpia helyszínén jártunk, sokan a napi két futam között adták fel a versenyt, annyira kimerültek a hőség és a magas páratartalom miatt.

– Hány fokra kell számítani?
– Harmincötre és kilencven százalék fölötti páratartalomra – ezt kapjuk majd telibe a vízen. Ráadásul a középszél, ami itt fúj, fizikailag a legmegterhelőbb, úgyhogy eléggé ki tudja készíteni az embert.

– Fel lehet erre készülni valahogy?
– Arra jutottunk, hogy nem igazán. Ezért nem is erőltettük például a szaunában edzést, mert ez mind-mind elvesz az ember energiájából. Nyilván megpróbálunk a lehető legjobban alkalmazkodni, feltöltött aksikkal érkezünk, amire minden este újra rá lehet csatlakozni.

– A felszerelés megérkezett?
– Igen, minden ott van, úgyhogy azzal nem lesz gond, és az utazás előtti napokban én is elkezdtem az átállást – mindennap egy-egy órával csúszott „az életem”, hogy amikor kiérek, két nap alatt már a topon legyek.

– Mi az, ami csalódást okozna az olimpián?
– Alapvetően mindig azt mondom, hogy éremért megyek, de ha valaki éremért megy, akkor valójában nyerni akar, én is így vagyok vele. De bármi lesz is a vége, ha úgy jövök ki a vízből, hogy belehaltam az utolsó futamba is, akkor elégedett leszek. Nagyon sokat köszönhetek ennek a sportnak, még az utolsó hetekben és hónapokban is annyit tanultam a vitorlázásról, hogy semmiképpen sem lehetek csalódott, bármi is lesz a vége, hiszen erre a tudásra lehet építeni. Nem titkolt célom ugyanis, hogy továbbadjam a tapasztalataimat a tehetséges gyerekeknek, hogy nekik ne kelljen végigjárni az én utamat, hogy kihagyhassák a buktatókat, amiken nekem át kellett verekedni magam.

Berecz Zsombort még nem kapta el az olimpiai láz, s akadt nap, amikor nem gondolt a játékokra (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Milyen érzések vannak önben akkor, ha az elmúlt öt évben elvégzett munkára gondol?
– Évi kétszáz napot vitorláztam, borzasztóan sok munka van abban, hogy most ilyen felkészülten utazunk el az olimpiára. Persze, ha végignézem a karrieremet, minden egyes vízen töltött nap számít majd, amikor eljön az igazság pillanata.

– Megérte?
– Biztosan. Ugyanakkor nincs az az Isten, hogy ez után az olimpia után én még egyre felkészüljek. Nyilván olyan extrém helyzetben, ha, mondjuk, a családomból valakit fenyegetnének, akkor nekiállnék a felkészülésnek, ám semmilyen más esetben nem. Nagyon sokat kaptam a vitorlázástól és egyáltalán a sporttól, épülésemre szolgál a rengeteg tudás, amit összegyűjtöttem, de rengeteget el is vett a magánéletemből, a testemből. Szóval megérte, persze, főleg, ha összejön az arany, ha elérjük a hőn áhított célt, mert az nemcsak nekem lesz jó, hanem a jövő vitorlázóinak is, ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében is vannak súlyok bőven.

– Mit jelentene önnek egy olimpiai aranyérem?
– Nem is az a lényeg, hogy nekem mit jelentene, hanem hogy az egész magyar vitorlázásnak nagyon fontos lenne – annyian éheznek rá a sportágon belül. Nagyon sok ember meg nem valósult álmát váltanám valóra azzal, ha megnyerném az olimpiát, így önzőség lenne azt mondani, hogy magamért fogok versenyezni. Úgyhogy nemcsak magamért, nemcsak a saját eredményemért szállok vízre a játékokon, hanem a magyar vitorlázókért is, és azokért az emberekért, akik támogattak, akik hittek bennem. Szeretném megmutatni nekik, hogy nem fölöslegesen tették. Be szeretném bizonyítani, hogy amit a kis csapatommal az évek alatt összeraktunk, az olimpián is értéket képvisel.

BERECZ ZSOMBOR NÉVJEGYE ÉS OLIMPIAI PROGRAMJA
Született:   1986. április 26., Budapest
Olimpiai osztálya:   Finndingi
Edzője:   Mateusz Kusznierewicz, Kelemen Tamás
Legjobb eredményei:    világbajnok (2018, Aarhus, finndingi), 2x Európa-bajnok (2021, Vilamoura, finndingi – 2020, Gdynia, finndingi), vb-3. (2019, Melbourne, finndingi), Eb-2. (2019, Athén, finndingi – 2016, Barcelona, finndingi)
OLIMPIAI PROGRAMJA
Július 27–29. 5.00–11.00:
napi 2 versenyfutam
Július 30. Szünnap
Július 31.–augusztus 1.: 5.00–11.00: napi 2 versenyfutam
Augusztus 3. 7.30: éremfutam
(Az időpontok magyar idő szerint értendők.) 
Nem a csivavák csatáznak
Berecz Zsombor egyszer azt mondta, ha egy gyereknek igazán van tehetsége a vitorlázáshoz, arról valósággal süt a tehetség. Ahogy ül a hajóban, ahogy tartja magát, ahogy fogja a kötelet, azon mind-mind látszik, hogy működik a kémia közte és a hajó között.
Nála működött. S mostanra órákat adhatna ebből a kémiából. Még ennyi vízen töltött év után is élvezi a vitorlázást, ha kikapcsolja a külső tényezőket, boldog attól, hogy vízre teheti a hajóját. Végigjárta a kanyargós, gyakran nagyon is göröngyös utat, megélte és túlélte a mélypontokat, s mostanra megtanulta kezelni az esélyességet is, amibe húsz év kőkemény munkáját tette bele. Az ő esete azt bizonyítja, ha az ember valamit nagyon akar, ha elhatározza, hogy végigcsinálja, ha összeszorított fogakkal, olykor egyedül, de szembenéz a nehézségekkel, akkor teljesen mindegy, honnan jön.
Amikor egyszer viccesen kutyafajtákhoz hasonlította a vitorlázókat, a finneseket talán kuvaszként jellemezte, de a lényeg, hogy egy nyugodt, nagydarab, karakán fajtaként, amely azonban, ha mozdulni kell, „rámegy a torokra”. Nem csoda, hiszen a finndingi szinte az egyetlen olimpiai osztály, amelyben fizikai komfortban vannak a versenyzők, ahol nem kell fogyni vagy híz­ni, ahol érett férfiak mérik össze tudásukat, nem pedig folyton csaholó csivavák.
Berecz az elmúlt években kiforrott, érett versenyzővé vált – már nem egyszerűen „csak” egy parádés vitorlázó, hanem okos, megfontolt, taktikus versenyző is, akiben minden megvan ahhoz, ami egy olimpiai bajnoki címhez kell. Ettől függetlenül a vitorlázás az a sport, amelyben nem kizárólag a versenyzőkön, hanem a külső körülményeken és a technikán is múlik a siker, ám ha valakire azt mondhatjuk, hogy készen áll a kihívásra, az Berecz Zsombor.
Josh Junior (Fotó: AFP)
A LEGNAGYOBB ELLENFELEK:
Együtt edzett a fő riválisokkal
Berecz Zsombor tökéletesen képben van az erőviszonyokkal, hiszen szinte egész évben együtt versenyzett a közvetlen riválisaival, sőt volt, akivel együtt is edzett. Amikor arról kérdezik, vajon kitől kell a leginkább tartania, az új-zélandi, a brit, a holland és a spanyol vetélytársát említette.
Az új-zélandi Josh Junior a második olimpiájára készül, hazája kvótáját annak ellenére ő kapta meg, hogy a legutóbbi világbajnokságon honfitársa, Andy Maloney egészen extrém körülmények között világbajnok lett. Mégis Junior indulhat a játékokon (alighanem a legnehezebb kiválasztás eredményeként), és egyértelműen aranyat várnak tőle.
A 33 éves Giles Scott címvédőként érkezik a tokiói olimpiára – négy világbajnoki és három Európa-bajnoki címe mellett már csak ezért is mindenképp számolni kell vele, még akkor is, ha az utóbbi időben nem úgy hozta az eredményeket, mint korábban. A világ egyik legjobb taktikusa, ennek is köszönhetően tagja Ben Ainslie Amerika-kupa-csapatának.
A holland Nicholas Heiner 2014-ben világbajnoki címet szerzett Laser osztályban, tavalyelőtt pedig éppen Berecz előtt lett ezüstérmes a melbourne-i világbajnokságon. 2017-ben váltott egyébként osztályt, akkor csatlakozott a finndingimezőnyhöz, amihez 18 kiló izmot kellett magára „pakolnia”, hogy a súlya megfelelő legyen. Az utóbbi három évben az élmezőny egyik oszlopos tagja.
Ők hárman már „nagymenők” (vagyis négyen, hiszen Berecz is oszlopos tagja ennek az élmezőnynek), ugyanakkor ott van még fekete lóként az utolsóként olimpiai kvótát szerző Joan Cardona, aki a magyar vitorlázóval együtt készült az olimpiára, és aki az utóbbi hónapokban jó néhány megvillanásával bizonyította, hogy ott a helye az elitben. És mivel a finndingi osztály jelen állás szerint utoljára szerepel az olimpia programján, pluszmotivációként biztosan jelen van, hogy mindenkinek ez az utolsó esélye az ötkarikás aranyra.
NS-SZAKÉRTŐ:
MAJTHÉNYI Szabolcs, 13-szoros repülő hollandi világbajnok
„Az eredményeit és az egész pályafutását tekintve Berecz Zsombornak van a legjobb esélye arra, hogy megszerezze a magyar vitorlássport első aranyérmét az olimpián – véli Majthényi Szabolcs. – Aki benne van a sportágban, tudja, hogy egy olimpián pokoli nehéz még dobogóra állni is, ennek ellenére Zsombor saját magától aranyérmet vár, neki csak az első hely elég jó. A két Európa-bajnoki és a világbajnoki cím magabiztosságot adhat neki, bízzunk benne, hogy elbírja a nyomást, amit az olimpia jelent. Az ő malmára hajtja a vizet, hogy univerzális versenyző – minden időjárási körülményben jól szerepel. Japánban alapvetően standard szél fúj a tenger felől, tizenhat-tizennyolc csomós, óriási hullámokkal. Ha ez valósul meg, akkor a sebesség dominál majd, nem a trükkös vitorlázás, egy átlagos rajtból jó sebességgel fel lehet érni a bójához, utána pedig következik a szabad pumpálás, ami ezeken a hullámokon meghatározó, és Zsombi ebben nagyon jó. Ha az első szakaszról nem is az elsők között ér fel, a pumpálással képes nagy távolságokat ledolgozni. Ha pedig nem jön be a tengeri szél, annál jobb, mert akkor forgolódós, északi szél szokott fújni – ebben az esetben hátrányba kerülnek, akik csak erős szélben jók, Zsombi pedig előnybe, hiszen neki ez is fekszik. A felkészülése jól sikerült, úgyhogy minden adva van ahhoz, hogy a dobogó tetejére álljon. Nagyon bízom benne, hogy általa végre lesz olimpiai aranya a magyar vitorlássportnak.”

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.