I. SZ., MTI 2021.07.28 10:16 Frissítve: 2021.07.28 11:07

Tokió 2020: Baromira kellett ez az érem, ez az arany – Sós Csaba

Sós Csaba szövetségi kapitány el sem tudja képzelni, minek kellett volna történnie, hogy Milák Kristóf ne nyerje meg a 200 méter pillangót a tokiói olimpia szerdai versenynapján.

Sós Csaba megkönnyebbült Milák Kristóf győzelme után (Fotó: Tumbász Hédi)

„Egyszerűen annyival jobb a világnál, hogy még ilyen szerencsétlen történések után is simán győz – jelentette ki a szakvezető többek között arra utalva, hogy Miláknak elszakadt az úszónadrágja a finálé előtt. – Baromira kellett ez az érem, ez az arany. Most már talán mások is látják, az olimpia mindig kicsit más, hiába van hét-nyolc éremesély, annak érdemes csak a felével számolni. Ez nem álszerénység volt.”

Sós Csaba a tokiói játékok előtt úgy fogalmazott, hogy három-négy érmet, köztük egy-két aranyat vár. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy két igazi dobogóesély maradt, s reményei szerint Milák 100 méter pillangón, valamint a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka 200 méter pillangón valóra váltja azt.

„Nagyon készültünk, de a technikai problémák rányomták a bélyegüket az úszásra. Mindig mondtam, hogy amikor a legbiztosabb aranyról beszélünk, mindig szokott történni valami váratlan. Szerencsére az arany a történtek ellenére sem forgott veszélyben” – kezdte értékelését Selmeci Attila, Milák edzője.
A szakember azt is elárulta, hogy nem csak az úszónadrág elszakadása hátráltatta tanítványát, ugyanis előtte késtek a bemelegítésről, pedig az egy szigorúan kidolgozott procedúra. Elmondása szerint Milák csak helyi idő szerint 10.05-kor ugrott a medencébe, azaz mindössze 15 percet tudott melegíteni. Ezt követően pedig még az akkreditációs kártyáját is elhagyta.

„Az első olimpia mindig teljesen más. Kiváltképpen, ha te vagy a favorit. Ez még az elképesztően magabiztos Kristófra is hatással volt, mert azt sem tudta, hol van. Ahogy én láttam, egyszerűen nem találta a helyét, kapkodott. Legközelebb testőrt állítok mellé, hogy ne legyen gond – mondta a verseny előtti problémákról a mester, aki ennek tudja be, hogy tanítványa a vártnál rosszabb idővel (amely így is minden idők harmadik legjobbja) diadalmaskodott. – A májusi Eb-n úszott győztes idejénél jobbat vártam, ez nem jött be."

A folytatásról azt mondta Selmeci, hogy a szerda hátralévő részére pihenőt kap Milák, majd csütörtökön könnyed bemelegítő edzést vezényel neki, azaz a pihenésen lesz a hangsúly, mert fel kell dolgozni ezt az aranyérmet. A 100 méter pillangóról szólva úgy vélte, a szám kétszeres világbajnoka, az amerikai Caeleb Dressel a favorit, de Milák mindenképpen dobogóesélyes.

A világ-, Európa- és immár olimpiai bajnok Milák Kristóf csütörtökön – magyar idő szerint – 12.59-kor kezdi meg szereplését a 100 méter pillangó előfutamában. A szám elődöntőjére pénteken, a fináléra pedig szombaton kerül sor.

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.