Sz. G. 2021.06.18 16:20 Frissítve: 2021.06.18 17:03

Tokió 2020: a súlyemelő Nagy Péter indulhat az olimpián

Amit néhány napja a Nemzeti Sport megelőlegezett, megerősítést nyert: a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség legfrissebb listája szerint a szegedi Nagy Péter tagja lesz az ólomsúlyú mezőnynek Tokióban.

 

Nagy Péter indulhat az olimpián (Fotó: Földi Imre)
Nagy Péter indulhat az olimpián (Fotó: Földi Imre)

 

Két napja megírtuk, hogy megnyílhat az út Tokióba Nagy Péter előtt, miután a kvótaleosztások után a 10. helyre került a „letisztított” listán. Noha az indulási jogot közvetlenül megszerző első nyolc helyezettet követő legjobb európaiként a cseh Jirí Orság lépte át a küszöböt, egy újabb csavar Nagy Péter, egyúttal a mélyre süllyedt magyar súlyemelés segítségére „sietett”: a súlycsoport egyetlen afrikaija, az algériai Valid Bidani közvetlenül, az első nyolcban végezve szerzett kvótát, ugyanakkor nincs második legjobb a fekete földrészről, az így szabaddá vált kvóta pedig – az IWF kiírása szerint – a rangsorban következőt illeti.

Az pedig nem más, mint Nagy Péter.

„Most már hivatalos, így tényleg el tudom hinni, hogy a harmadik olimpiámra készülhetek – mondta megkönnyebbülten Oláh Imre tanítványa. – Nem számítottam rá, hogy néhány nap után megerősíti az IWF. Nem egyszerűen ajándékként tekintek rá, megdolgoztam érte, hogy én legyek a kedvezményezett.”

Kérdés, a hátralévő időben, váratlanul lehetőséghez jutva miként tudja felépíteni a felkészülését.

„Ha nem is közelíthetem meg az egyéni csúcsomat, megoldható, hogy négyszáz kiló fölé kerüljek. Ez esetben a legjobb tíz közé kerülhetek, sőt, a körülmények szerencsés alakulása esetén a nyolcadik hely sem lenne elérhetetlen. Egy biztos, nagy lelkesedésemben nem szabad felelőtlenül belevetnem magam a munkába, nehogy megsérüljek.”

 

Férfi +109 kg
Olimpiai mezőny:
Talahadze (grúz), Davudi (iráni), Reis (brazil), Aszad (szíriai), Toychiyev (türkmén), Bidani (algériai), Ruíz (spanyol), Martirosjan (osztrák), Orság (cseh), Nagy Péter (magyar), Wilkes (amerikai), Liti (új-zélandi), Hszieh (tajvani) – a mezőny tizennegyedik, szabadkártyás tagjáról később dönt az IWF

A 7-7 férfi és női olimpiai súlycsoport 14-14 kvótáját az első nyolc helyezett, az öt kontinens soron következő legjobb emelője, valamint egy szabadkártyás versenyző kapja meg.

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.