Tokió 2020: A hat lőtt gól a nagyon karcsú, ott kell a hibát keresni – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2021.08.05. 15:23
null
A magyar csapat az oroszokkal küzdhet meg a bronzért (Fotó: Mirkó István)
Mint ismert, a magyar női vízilabda-válogatott 8–6-ra kikapott Spanyolországtól a tokiói olimpia elődöntőjében, így nem jutott be a fináléba. A mieink a bronzmérkőzésen az Orosz csapat ellen játszanak szombaton. A találkozó után Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya így értékelte a látottakat.

 

– Mit rontottunk el a leginkább?
– Az emberelőnyök nem úgy mentek, ahogy szerettük volna, mégis azt mondom, hogy talán túl sok energiát öltünk a védekezésbe. Csak nyolcat kapni Spanyolországtól, az nagyszerű részeredmény, ám ez túl sok energiába került, ezért is lehettünk pontatlanabbnak elöl. Ám ennek dacára is megvoltak a lehetőségeink, ennyi fórral, pontosabb befejezéssel döntetlen körüli lehetett volna az eredmény.

– A játékosai a türelmetlenséget is említették…
– Főleg az első félidőben én is így éreztem, előfordult, hogy kapkodva ellőttünk néhány helyzetet, ezt pedig sosem kapjuk vissza… Jobban meg kellett volna becsülni a fórokat, a ziccereket, amiket vérrel-verítékkel kiharcoltunk magunknak. Egy-két játékost talán elvitt a hév, míg a spanyolok rutinosabban, pontosabban, tovább játszották az akcióikat.

– Az olimpiai elődöntő súlya nehezedett a lányokra?
– Lehet. Nyilván százszor elmondtuk, hogy mi a feladat, mit, hogyan kellene csinálni: például, hogy ha türelmesen játszunk, akkor jönni fognak a helyzetek. Többször rossz befejezést választottunk lövésben és utolsó passzban is, hiányzott egy-két extra teljesítmény.

– Ha ilyen jól felkészültünk, akkor a spanyolok valami meglepetéssel nyertek?
– Nem, a nyolc kapott találatot bármikor és bárki ellen aláírom. A hat lőtt gól a nagyon karcsú, ott kell a hibát keresni. Akadtak olyan periódusok, amikor nagyjából öt percig védekeztünk, elöl meg türelmetlenebbek voltunk, nagyjából ezen múlott. Csalódott vagyok természetesen, mert ezt a spanyol csapatot most el lehetett volna kapni.

– Mennyire lesz nehéz összekapni a társaságot a bronzmeccsre? Még lehet szép vége a játékoknak.
– Így van, és mindenképp szeretnénk megszerezni az érmet. Kicsit el kell engednem a lányokat, mert nem szabd rágörcsölni erre a vereségre. Ha kicsit felszabadultabban játszanak, akkor bízom abban, hogy meglesz a bronz.

VÉLEMÉNYEK

„Azért nem ment úgy a támadás, mert a védekezés sem olyan volt, mint Hollandia vagy Amerika ellen – jelentette ki az elbukott elődöntő után Magyari Alda. – Megbeszéltünk mindent, ám ha nem úgy csináljuk, akkor nincs keresnivalónk. Azt nem lehet, hogy megbeszéljük, hogy nem lövöldözünk el mindent, nem hozzuk fel a kapusukat, aztán egyesével hülyülünk meg. Hátul is megbeszéltük, hogy kellenek a blokkok, hogy ki, hová lő, de ha nincs fent a kéz, akkor nem győzhetünk. Ki kell javítanunk a hibáinkat, Kína után is ki tudtuk. Ha éremért jöttünk, végre kell hajtanunk, amit az edző vagy a társ kér, és nem szabad hülyeségeket csinálnunk! Ha tényleg az éremért jöttünk, akkor játsszunk úgy!”

„Nem tudom megmondani, mit csináltunk olyan rosszul centerben, hogy ennyi kontrát fújtak ránk – búslakodott Parkes Rebecca. – A második negyedben talán túlságosan harcoltunk, a spanyolok pedig szépen előadtak – de túl őszintén nem felelhetek… Az első tízperces szenvedésünkért támadásban a védekezésünket okolnám, mert nem voltak a helyükön a blokkok, hagytuk a legjobbjaikat lőni, és amíg ők precízek voltak, mi abszolút nem. Ez nyilván csalódás, ám holnap is felkel a nap, ráadásul a magyar női válogatott járt már ugyanebben a cipőben, most nem fogunk összeesni, hanem erősebben térünk vissza a bronzmeccsre!”

„Leginkább a türelem hiányzott, már az elejétől – árulta el Szilágyi Dorottya. – Ebben nyakig benne voltam: szerettem volna bátor lenni, ám inkább türelmetlen lettem – ha érmet szeretnénk, ez a bronzmeccsen sem fog beleférni. Sokkal higgadtabbak leszünk! A spanyolok nem mutattak semmi újat, tökéletesen felkészítettek minket. Ez a meccs nem a védekezésen múlott, hanem a támadáson, amivel nem szokott gondunk lenni, de most volt, sajnos. Abszolút nem szeretném a bírókra fogni, mert megkaptuk a lehetőségeket mi is, csak sokkal jobb hatékonysággal szoktuk lőni a fórokat… Magunkat vertük meg.”

„Azt hiszem, kicsit az idegeikre mentünk, hiszen már a hatodik elődöntőnket nyertük meg ellenük a hétből – fogalmazott a spanyolok oldaláról Roser Tarrago. – Nagyon keményen és szorosan védekeztünk, a legjobbunkat adtuk, ez alighanem látszott. Hálás vagyok, hogy itt lehetek, és biztos vagyok abban, hogy a döntőben amelyik csapat nyerni fog, megszenved érte.”

TOKIÓ 2020
VÍZILABDA, NŐK
ELŐDÖNTŐ

Spanyolország–Magyarország 8–6 (2–0, 3–2, 3–2, 0–2)
Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette:Peris (horvát), Putnikovics (szerb)
SPANYOLORSZÁG: RAMOS – A. ESPAR 3, Tarrago, C. Espar, Leiton, Ortíz 1, PENA.Csere: M. García 1, Ruíz 2, Bach, Forca 1, I. González.Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – SZILÁGYI D. 3, Keszthelyi-Nagy 1, Garda, Parkes, Szücs G., Vályi V. 1.Csere: Rybanska, Gurisatti, Illés 1, Leimeter, Gyöngyössy.Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből:6/1, ill. 9/1
Gól – kettős emberelőnyből: 2/–, ill. 2/2
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Ortíz (31. p.)

A MÁSIK ELŐDÖNTŐN
Orosz csapat–Egyesült Államok 11–15(3–2, 4–4, 2–5, 2–4)
AZ 5–8. HELYÉRT
Kína–Hollandia 6–13(0–1, 2–5, 1–2, 3–5)
Ausztrália–Kanada 10–10 (2–3, 3–2, 3–3, 2–2) – ötméteresekkel 4–2

AUGUSZTUS 7-ÉN, SZOMBATON
A 7. HELYÉRT
2.30:
Kína–Kanada
AZ 5. HELYÉRT
4.00:Hollandia–Ausztrália
BRONZMÉRKŐZÉS
6.40: MAGYARORSZÁG–Orosz csapat
DÖNTŐ
9.30: Spanyolország–Egyesült Államok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik