Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Szilágyi Áron

vívás (kard egyéni)

4. HELYEZETT

Verrasztó Dávid

úszás (400 m vegyes)

5. HELYEZETT

Péni István

Sportlövészet (férfi légpuska)

Hosszú Katinka

Úszás (női 400 m vegyes)

Salim Omar

Tékvandó (férfi 58 kg)

6. HELYEZETT

Mihályvári-Farkas Viktória

Úszás (női 400 m vegyes)

Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN513
2JapánJPN310
3Egyesült ÁllamokUSA224
4Dél-KoreaKOR202
5Orosz csapatROC121
6AusztráliaAUS111
...
13MagyarországHUN100
Tovább a teljes éremtáblára
KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.06.18 11:07

Tokió 2020: 100 gyorson nagyobb dicsőség jól szerepelni – Németh Nándor

Élete első olimpiája lesz a tokiói, ám Németh Nándor már Japánban odaérhet a legjobbak közé 100 méteres gyorsúszásban.

 

Edzője, Plagányi Zsolt elégedett volt Németh Nándornak a budapesti Eb-n nyújtott teljesítményével (Fotó: Kovács Anikó)

 

–Végre megvan a negyvennyolc másodpercen belüli idő!
–Ez valóban jó eredménynek számít, de azt is észre kell venni, hogy mennyit erősödött a gyorsúszómezőny az elmúlt években – jegyezte meg Németh Nándor, aki a 47.84-es országos csúccsal a májusi budapesti kontinensviadalon a negyedik helyen végzett száz méter gyorson. – A három évvel ezelőtti glasgow-i Európa-bajnokságon ezzel az idővel nyertem volna. Ha így nézem ezt az országos rekordot és az eredményemet, kicsúszik a számon, hogy elég durva, hogy ez az idő csak erre volt elég. Azért elkeseredve nem vagyok, és a versenyen sem voltam.

 Névjegy

NÉMETH NÁNDOR
Született: 1999. november 19., Siófok
Klubja: BVSC-Zugló
Edzője: Plagányi Zsolt
Legjobb eredményei: vb-3. (4×100 m gyorsváltó, 2017), 2x vb-6. (vegyes csapatok 4×100 m gyorsváltó; 100 m gyors, 2019), vb-7. (4×100 m gyorsváltó, 2019), Eb-4. (100 m gyors, 2021), Eb-6. (100 m gyors, 2018)

–Hol van ebben az időben „lyuk”, hol kereshet még tizedeket?
–A fordulóban biztosan, és az első ötvenben is – az lassúbb még. De a budapesti Eb-n a váltóban már a táv első fele is jól ment, hiszen 22.9-et mentem, a száz gyors döntőjében meg 23.4-et, ha az előbbire rátennék egy hasonló „visszafelét”, az szuper lenne.

–Vagyis képes erősen kezdeni, csak valamiért nem meri, tudja, akarja?
–Az állóképességem megvan a gyorsabb kezdéshez, azt kell gyakorolnunk, hogy úgy fáradjak el az első ötvenen, hogy a másodikon azért még képes legyek hozni, amit tudok.

 Legnagyobb ellenfelek: Amerikai, ausztrál, olasz – de ki győz?

Caeleb Dressel – ki más?
Amúgy ennyire nem is egyértelmű a helyzet, mert persze az amerikai szuperklasszis toronymagas esélyesnek számít ezen a távon (is), hiszen például a 2017-es és 2019-es világbajnokságon is győzött száz gyorson, ugyanakkor vannak kihívók szép számmal, s mivel ez sprinttáv, és tényleg minden mozdulatnak jelentősége van, tulajdonképpen bármi történhet a száz méter alatt.
Például az is, hogy Kliment Kolesznyikov gyorsabb lesz az olimpiai döntőben: az orosz sprinter a májusi budapesti Eb-n is bizonyította, milyen gyors (győzött is), de ne feledkezzünk meg Kyle Chalmersről – az ausztrál klasszisról elég, ha csak annyit rögzítünk, hogy Tokióban a száz gyors címvédőjeként utazik.

–Ezen a távon apróságok döntenek – miért szereti a száz gyorsot, miért jó egy ilyen félelmetesen erős mezőnyben küzdeni a világversenyeken?
–Azt kimondhatjuk, hogy ebben a számban indulnak általában a legtöbben, én mindig arra gondolok, ha elérek egy jobb eredményt, az sokkal nagyobb dicsőség.

–Ha már a jobb eredményt említi: Sós Csaba jó ideje mondogatja, hogy Németh Nándor ott lehet a klasszisok között száz gyorson, hiszen rendre bejut a döntőkbe, holott még csak huszonegy éves. Nyomasztja a kapitányi elvárás?
–Egyáltalán nem, képes vagyok kizárni az elvárásokat, és sosem érzem, hogy felállok a rajtkőre, s ha nem sikerül, leszedik a fejemet. Ráadásul leginkább magamért úszom, magamnak akarok megfelelni, ugyanakkor igazat adok Csaba bának is. Tudja, mire vagyok képes, ahogyan az edzőm is: Plagányi Zsolt az Európa-bajnokságon nagyon elégedett volt velem, s bár nem számoltunk azzal, hogy ilyen eredményt érek el, tudta, bennem van ez az idő.

–Tokióban tovább faraghatja az országos rekordot.
–A cél ez, vagyis leginkább az, hogy kiússzam magam – szerintem amúgy a kettő párban jár: ha jól megy, ha kiúszom magam és még az egyéni csúcsom környékén is megyek, vagy akár megdöntöm, az döntőt kell érjen az olimpián.

Szakszemmel: Háromszor kell gyorsan úszni

A világversenyek legfontosabb kitétele, és egyszersmind a klasszissá érés folyamatát is szemlélhetjük ezen megállapítás fényében, hogy az 50, 100 és 200 méteres számokban háromszor kell jól úszni, háromszor kell tényleg nagyon jónak lenni, és az érmeket csak a harmadik úszás után osztják.
Száz méter gyorson apróságok döntenek, másként fogalmazva: elég egy kis hiba, egy plusz levegővétel, egy rossz döntés (Csússzak a falra, vagy csináljak még egy tempót?), és oda – a továbbjutás, a finálé vagy éppen az érem.

Ezzel pusztán azt kívánjuk érzékeltetni, hogy aki a világversenyeken képes odaérni a döntőbe, biztosan kiváló sprinternek mondhatja magát: Németh Nándor esetében a fejlődési ív egyértelmű, az pedig, hogy a májusi Európa-bajnokságon, amúgy első magyarként, feltörte a 48-as határt (47.84), még inkább előrevetíti, hogy Plagányi Zsolt tanítványával tényleg számolni kell. Már Tokióban is – és mert csak 21 éves, a jövőben még inkább. Akár a dobogós helyezések kapcsán is...

2021.07.25 11:03:37

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS

Tudósítói csapatunk szombatja a térképre rajzolva szabászati ábrának is elment volna.

2021.07.25 09:48:18

Tokió 2020 TÓTH ANITA

Nagy kavargásban kezdődik majd el például a finn hajóosztály, vagyis Berecz Zsombor versenye.

2021.07.25 08:17:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

A magyar versenyzőnek eddig ez volt a legjobb olimpiai helyezése.

2021.07.25 01:48:33

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), SOMLÓVÁRI DÁVID (percről percre)

A görögök jól használták ki az emberelőnyeiket, mi nem. 5–2-re is vezettünk.