VINCZE SZABOLCS (Tokió)
VINCZE SZABOLCS (Tokió)
2021.08.23 20:01 Frissítve: 2021.08.23 20:04

Két hétig a paralimpia lesz Magyarország arca

A kilencedik paralimpiájára készülő Becsey János egykori paralimpiai bajnok úszó, ma a válogatott edzője szerint a magyar parasportban régóta megfigyelhető a profizmus.

 

A magyar csapat egy része (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szerdán, magyar idő szerint hajnalban veszik kezdetüket a XVI. Paralimpiai Játékok küzdelmei Tokióban, amelyen 37 magyar versenyző kezdi meg a szereplését – illetve 38, amennyiben Ocelka Róbert parakerékpáros segítőjét, Nagy Gergelyt is beleszámoljuk.

Becsey János

A magyar küldöttség egyik legszínesebb egyénisége kétségtelenül Becsey János, aki különböző minőségben ugyan, ám 1988 óta valamennyi paralimpián részt vett, a tokiói sorrendben a kilencedik neki, amivel rekorder a magyar paralimpiai mozgalomban.

Az 1992-es barcelonai nyári játékokról még sportolóként hozott el két aranyat úgy, hogy világcsúcsot úszott 50 és 100 méter gyorson egyaránt, és van a vitrinjében paralimpiai ezüst (200 vegyes, 2004) és két bronzérme (200 vegyes, 1988; 100 mell, 1992) is a tucatnyi világ-és Európa-bajnoki érme mellett.

FOTÓKIÁLLÍTÁS TOKIÓBAN A MAGYAR PARALIMPIKONOKRÓL
Magyarország és Japán a Meidzsi-korszak hajnalán, 1869-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot, ennek 150. évfordulóján, 2019 decemberében nyitotta meg kapuit Tokióban a Magyar Kulturális Intézet azzal a céllal, hogy tovább erősítse a magyar–japán kulturális kapcsolatokat. Mivel ennek fontos része a sport, az olimpia és a paralimpia alatt ingyenesen és bárki által látogatható fotókiállítás nyílt az intézményben, melynek paralimpiai tematikájú sorozatát augusztus 23. és szeptember 24. között lehet megtekinteni.

„Az olimpia után a paralimpia révén is meg szeretnénk mutatni Japánnak és a japán médiának, mennyire büszkék vagyunk a sportolóinkra. Így jött ennek a kiállításnak az ötlete, hiszen most Japánban a paralimpia Magyarország arca – mondta Palanovics Norbert, hazánk tokiói nagykövete. – Bár elsősorban a tradicionális értékeket igyekszünk bemutatni, nyitottak vagyunk az újra is, ennek része egy virtuális kiállítótér, amely egyébként magyar fejlesztés. Igyekszünk összefogni a Japánban élő, mintegy ezerfős diaszpórát is, ennek része az itteni magyar iskola és a magyar nyelv ápolása.”

 

„Az első paralimpiám nagyon érdekes volt, mert akkor rendezték először egy városban az olimpiával, és mivel korábban a Szovjetunió lelőtt egy dél-koreai repülőgépet, mi Alaszkát érintve, az egész Földet körberepülve érkeztünk Szöulba. Hatalmas élmény volt, ott máris megszereztem első paralimpiai érmemet, ráadásul úgy, hogy eggyel magasabb kategóriába voltam sorolva” – mondta a Nemzeti Sportnak a tokiói faluban az 53 éves Becsey, aki 1988 és 2008 között sportolóként vett részt öt paralimpián; 2012-ben már kétszeres paralimpiai bajnokként a magyar bizottság vendégeként; 2016-ban pedig a Budapest 2024 olimpiai projekt képviselőjeként. 2021-ben pedig a magyar paraúszó-válogatott vezetőedzője, ugye.

A legnagyobb változás szerinte abban érezhető, hogy a paraúszást egyre inkább elfogadják az épek, az edzések integráltabbak, ráadásul a parasport jelentősége megnőtt az elmúlt évtizedben, köszönhetően annak, hogy az állam is mögötte áll, végre nemcsak erkölcsileg támogatja, hanem anyagilag is.

„Visszatekintve úgy látom, az 1992-es, barcelonai paralimpia jelentette az áttörést, azóta veszem észre, hogy amelyik ország olimpiát és paralimpiát rendez, ott a parasport meredeken ível felfelé – tette hozzá Becsey. – Nekem is nagy álmom volt egy 2024-es budapesti olimpia és paralimpia, már csak azért is, mert akkor egyrészt olyan akadálymentesítés ment volna végbe az országban, amely a mozgáskorlátozottak mindennapjaira is óriási hatást gyakorolt volna, másrészt az emberek gondolkodásában is változás hozott volna, nem beszélve arról, hogy számos sportág itthon is felkerült volna a parasport térképére.”

VÉLEMÉNY
Gáspár Tamás paraíjász: – Nagyon jól érzem magam az első paralimpiámon, a környezet nagyon kerekesszékes-barát itt, Japánban. Minden nap van edzés, ami a fizioterápiám része, így egy napot sem lehet kihagynom, az íjászattal tartom karban magam. Egyébként már a kilencvenes években elkezdtem az sportágat, majd 2013-ban kerültem kerekesszékbe. Hat évvel ezelőtt az íjászatban találtam meg újra, amit legjobban szeretek. 2018-ban volt egy nagyobb váltás: íjat és kart kellett cserélnünk, de azóta feljöttem a világranglista második helyére, és már közel van az első is – Tokióban meglesz az is, mert a paralimpia ad annyi pontszámot, hogy az élre kerüljek. Sőt, most akár új világrekordot is el tudok érni!

Magyarországon régóta értékén kezelik a parasportot, amely nagyon korán elindított egyfajta integrációt. Halassy Olivér, akinek nyolcévesen amputálni kellett a bal lábát, 1932-ben és 1936-ban is tagja volt az olimpiai győztes vízilabdacsapatnak. Jeszenszky Attila, aki 1984-ben, az akkor még Fáklya Világjátékoknak nevezett New York-i paralimpián négy aranyérmet szerzett, párhuzamosan tagja volt az épek úszóválogatottjának is. Nem mellesleg ő volt a világon az első mozgássérült sportoló, aki egy percen belül úszta le a száz gyorsot.

Ezt a profizmust mára a legtöbb nagy sportnemzet átvette, ma a parasportban az Egyesült Államok, Ausztrália, Németország, Kína, Hollandia, Nagy-Britannia, Oroszország és újonnan Ukrajna tartozik a legeredményesebb nemzetek közé. A középmezőnyben található, és egyre feljebb törő Magyarország 2008-ban 6 (egy arany, öt bronz), 2012-ben 14 (két arany, hat ezüst, hat bronz), 2016-ban pedig már 18 (egy arany, nyolc ezüst, kilenc bronz) éremmel zárt, továbbá az örökranglistán 139 érmével a 38. helyen áll.

A magyar paraúszó-válogatott vasárnap érkezett meg a korijamai akklimatizációs edzőtáborból és költözött be a paralimpiai faluba. Hamarosan csatlakozik hozzá Sós Csaba szövetségi kapitány is. Becsey vezetőedző szerint minden versenyzőjüknek reális esélye van a döntőre, érmet reálisan nézve három sportolótól lehet várni: Illés Fannitól, Pap Biankától és Konkoly Zsófiától.

Hajrá, magyarok! (Fotó: MTi/Koszticsák Szilárd)

 

A paralimpiai nyitóünnepséget kedden, magyar idő szerint 12.50-től rendezik, melyen Naruhito japán császár is tiszteletét teszi, a magyar zászlót pedig Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó viszi majd. A versenyek másnap, 25-én kezdődnek és szeptember 5-ig tartanak, a magyar sportolók 10 sportágban és 81 versenyszámban indulnak.

A MAGYAR PARALIMPIAI CSAPAT
Para-asztalitenisz: Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András, Zborai Gyula, Major Endre, Pálos Péter. Paraatlétika: Ekler Luca, Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Szőllősi István. Para-erőemelés: Sedric Roussel Watchou. Paraíjászat: Gáspár Tamás. Parakenu: Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Péter, Rozbora András, Kiss Erik, Juhász Tamás. Kerekesszékes vívás: Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd, Tarjányi István. Parakerékpár: Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert (segítő: Nagy Gergely). Parasportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula. Paratriatlon: Lévay Petra. Paraúszás: Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Payer Kata

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.