Képgaléria: megnyílt az olimpiai kiállítás a Millenárison – videóval

T. M.T. M.
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 17:49
Kedden Gulyás Gergely hivatalosan is megnyitotta a Világraszóló Bajnokaink kiállítást. Több olimpiai és paralimpiai bajnok is részt vett a nagyon jó hangulatú, nosztalgikus eseményen.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)

Kedden ünnepélyesen megnyílt a Világraszóló Bajnokaink olimpiatörténeti kiállítás a Millenárison. A folyamatosan megújuló tárlat emléket állít az ötkarikás játékokon eddig szerzett 177 magyar aranyéremnek, a bajnokoknak és legendás küzdelmeknek, győzelmeknek. Az olimpiai és paralimpiai ereklyéken kívül – mint például Hajós Alfréd két eredeti érme 1896-ból – különböző interaktív programok is emelik a kiállítás színvonalát.

Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok edző: Mivel én nem kaptam érmeket, egyéb relikviákat kellett magamnak kitalálnom. Végül a galléros felsőimre esett a választásom – egy póló és két ing –, amelyeket az olimpiai győzelmek során viseltem. Alapvetően otthon lóg egy vállfán mind a három, de most szívesen kölcsönadtam a kiállításnak. Ezenkívül egy zászlómat is odaadtam, aminek érdekes sztorija van. Történt ugyanis, hogy Sydneyben és Athénban Molnár Tamás volt annyira zsivány, hogy a Himnusz után elvette a magyar zászlót, miután azt leengedték a díjátadón. Utána ezt mindenki aláírta, csak először véletlenül fejjel lefelé, úgyhogy a 2004-es van most kiállítva. Pekingben ezt a hadműveletet sajnos nem tudtuk végbevinni, mivel ott fent maradt a zászló körülbelül 25 méter magasban, így 2008-ból egy itthon aláírt.

A megnyitón beszédet mondott Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója, Gulyás Gergely miniszter és Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, aki kiemelte: „A sport és az olimpia szellemisége sokszor van segítségünkre.”

Az eseményen rengeteg bajnokunk is részt vett, például Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Szűcs Gabriella és Vári Attila körül alakult ki egy nagyon vidám csoport a megnyitó elején, akik, mint a gyerekek az iskolában, a többiek mögött jóízűen nevetgéltek. De az idősebb korosztályból is sokan képviseltették magukat; Keleti Ágnest külön is köszöntötték a szervezők.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy az én ereklyéim is itt lehetnek ilyen nagyszerű sportemberek társaságában – mondta Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó. – Nagyon el lettünk kényeztetve szurkolóként az elmúlt százhúsz évben; egészen elképesztő ez az éremmennyiség a mindenkori lakosság számához viszonyítva. Mondta is egykor egy szovjet versenytársam, hogy »Nem értem, miként tudtok minket mindig megverni, hiszen nálunk edzőből is több van, mint nálatok sportolóból.« Mindazonáltal elégedettnek kell lennünk minden egyes pontszerzéssel, hiszen ha valaki kiadta magából, ami benne van, akkor megtett mindent. Arra kérnék mindenkit, hogy az olimpia és a paralimpia alatt felejtsük el a különbözőségeinket, és egy emberként álljunk a sportolóink mögé!”

NÉZZE MEG A MEGNYITÓRÓL KÉSZÜLT VIDEÓNKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik