Így legyen! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 00:18

Régen így kezdtük a magyar sportolók olimpiai éremesélyeit – sportágakat említve –: akkor kardvívásban, öttusában, vízilabdában – később kiegészítettük a kajak-kenuval – biztos az aranyérem, emellett felsoroltuk azokat a versenyzőket, akik ezekben – vagy éppen másik – a sportágakban vitán felüli klasszisok voltak, ennélfogva „járt nekik” az első hely. Figyelem: nem az esélyes titulust kapták, hanem járt nekik az arany. Ilyen volt Darnyi Tamás vagy Egerszegi Krisztina, de már 1968-ban Mexikóvárosban Balczó András is, hogy aztán csak négy évvel később, 1972-ben érjen fel egyéniben a csúcsra. Az ő példájából is látszik, nem lehet biztosra menni – vagy nem akkor, amikor mi úgy gondoljuk...

Mi, magyarok mindig optimistán állunk a tippeléshez, igazi nemzeti játék ez – persze hogy véresen komolyan vesszük. Munkatársaink tíz arany-, nyolc ezüst- és tíz bronzérmet jósolnak a tokiói olimpiára. A tippek szerint erősek vagyunk a hagyományosan eredményes sportágakban, a kardvívás, a vízilabda és a kajak-kenu nem marad ki az éremhozó sportágak közül.

Olvasóink között biztosan lesznek, akik kevesebb magyar éremre számítanak, nyilván olyanok is, akik többre. Magam azok táborát erősítem, akik többre, ugyanakkor azt mondom, a 10–8–10-es termés is pazar lenne.

Maradjunk a tradicionális sportágaknál. A legbizakodóbbak a kardozókat illetően vagyunk, Szilágyi Áron és vele a csapat, Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is a dobogó tetejére áll, mi több, Szatmári András egyéniben Szilágyi mögött végez, eszerint magyar házidöntő lesz. Szintén két aranyra számítunk kajak-kenuban, ráadásul úgy, hogy az ötszörös olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta „csupán” egyet nyer a Kozák, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra négyesben, párosban Csipes és Medveczky Erika végez az élen. A kötöttfogású birkózóknál 77 kilóban Lőrincz Tamás első helye nem lenne bombameglepetés, ahogyan úszásban a címvédő Hosszú Katinka sikere 400 vegyesen és Milák Kristóf győzelme 200 pillangón. Sós Csaba kapitány szerint Katinka újra nagyszerű állapotban van, Milákról meg azt tartják, hogy csak ő ronthatja el a versenyét. Légpuskában Péni István elsősége sem tartozna a meglepetés kategóriába, ahogyan férfi pólósaink sikere sem – más kérdés, hogy bravúr lenne elsőként kijönni a vízből a sok cirka egyenlő tudású válogatott közül. A végére hagytam a vitorlázó Berecz Zsombort, világ- és kétszeres Európa-bajnokként jöhet az olimpiai arany.

Konkrétan és átvitt értelemben is: ne fújja el álmainkat a szél!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik