Igazolódott a papírforma, Djokovics három szettben legyőzte Fucsovicsot

Vágólapra másolva!
2021.07.07. 17:00
null
Térdre kényszerítette a világelső (Fotó: AFP)
A Wimbledonban zajló angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében a világranglista 48. helyén álló és Grand Slam-tornán először negyeddöntős Fucsovics Márton 6:3, 6:4, 6:4-re kikapott a szerbek világelsőjétől, a címvédő és csak Wimbledonban 12. alkalommal a nyolc közé jutó Novak Djokovicstól.

ANGOL NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Fucsovics Márton 6:3, 6:4, 6:4

Történelmi mérkőzésre készült Fucsovics Márton a világelső és címvédő Novak Djokovics ellen, hiszen pályafutása során először léphetett pályára Grand Slam-tornán a legjobb nyolc között.

Talán ez zavarhatta meg, talán a wimbledoni centerpálya atmoszférája és a közönség teremtette hangulat, nem tudni, de csúnyán „beragadt a rajtgépbe”, a világelső hamar elhúzott 5:0-ra. Hiába akadtak Fucsovicsnak olykor olyan megmozdulásai, amellyel úgy tűnt, maga mellé állította a közönséget, túl sokszor volt egy-egy ütése hosszú, vagy széles csak néhány centivel, és túl sokszor gondoltunk arra, bárcsak öt centivel alacsonyabb lenne a háló...

Az első öt játék elvesztése után viszont Fucsovics megérkezett a mérkőzésbe, és a világelsőt brékelve, zárkózásba kezdett, összesen öt játszmalabdát hárítva 5:3-ra visszajött, ám ezt követően Djokovics lezárta a 42 percig tartó első szettet. (6:3)

A másodikban már abszolút egyenlő ellenfele tudott lenni a világelsőnek a nyíregyházi teniszező, 4:4-ig mindenki hozta a saját adogatójátékát, majd azonban Djokovics ismét megrázta magát, és brékelte, ami elegendő volt a második játszma megnyeréséhez. (6:4)

A harmadik játszma megint nem kezdődött jól, a szerb kiválóság rögtön elvette Fucsovics adogatását, akinek a következő játékban lett is volna lehetősége, hogy visszabrékelje, de négy lehetőségéből egyet sem tudott kihasználni. Sőt, a szerb 2:0-s vezetésénél egy pillanatra felrémlett a rémesen kezdődő első játszma, amikor megint fogadóelőny alakult ki, de Fucsovics ezt hárítani tudta, ahogy később a szerb utolsó bréklabdáját is.

Az igazán nagy kár azonban az volt, hogy a magyar fiú még fogadóelőnyig sem jutott a világelső ellen a továbbiakban, pedig időnként olyan megoldásokat is bemutatott, amiket még Djokovics is megtapsolt.

Hiába azonban a szép megoldások, Djokovics a harmadik játszmát is 6:4-re húzta be, s a papírformát igazolva 2 óra 16 perc játék után, tulajdonképpen gond nélkül került az elődöntőbe Wimbledonban immár tizedik alkalommal.

Fucsovics Márton teljesítményét mindenképpen elismerés illeti, hiszen 14 év után első magyarként került Grand Slam-tornán negyeddöntőbe, s ugyan ezúttal nem tudott játszmát csenni a világelsőtől – nem úgy, mint eddigi két találkozásuk alkalmával mindkétszer –, így is emelt fővel hagyhatta el az All England Club centerpályáját. S az sem volt véletlen, hogy távozása után a pályán nyilatkozó Djokovics is elismerően beszélt a teljesítményéről.

Mártonnak jár az elismerés, mert nagyot küzdött, remek tornája volt, gratulálok neki” – értékelte a mérkőzést még a pályán Djokovics.

A MÉRKŐZÉS LEGSZEBB PONTJAI

Fucsovics számára tehát pályafutása legsikeresebb Grand Slam-tornája véget ér, míg Djokovics az elődöntőben az orosz Karen Hacsanovot ötjátszmás mérkőzésen búcsúztató Denis Shapovalov ellen lép pályára.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik