18 évesen a csúcson: Emma Raducanu a selejtezőből indulva a US Open bajnoka!

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 21:53
null
Emma Raducanu történelmet írt (Fotó: AFP)
A selejtezőből induló 18 éves brit Emma Raducanu két játszmában, 6:4, 6:3-ra legyőzte a 19 esztendős kanadai Leylah Fernandezt az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) szombati döntőjében, így már élete második Grand Slam-tornáját meg tudta nyerni.

 

US OPEN, NEW YORK (57 500 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Raducanu (brit)–Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3

Huszonkét év után ismét két tinédzserkorú hölgy játszotta a US Open döntőjét: a 18 éves Emma Raducanu a nála két hónappal idősebb, a 19. életévét az elmúlt napokban betöltő Leylah Fernandezzel csapott össze.

A brit lány élete első Grand Slam-tornáján, a nyári wimbledoni bajnokságon a legjobb tizenhatig jutott, New Yorkban pedig a selejtezőből indulva verekedte el magát a döntőig – már ha lehet „verekedésnek” nevezni azt, hogy mind a hat mérkőzését vesztett játszma nélkül nyerte meg. Ami kanadai ellenfelét illeti: Fernandez a harmadik fordulótól kezdődően csak top 20-as játékossal került szembe, de a címvédő Oszaka Naomit, a 2016-os bajnok Angelique Kerbert, majd Elina Szvitolinát és Arina Szabalenkát is legyőzte három játszmában.

Már a mérkőzés elején hatalmas csata volt a pályán, gyorsnak nem nevezhető brékváltás után, több mint 22 percnyi játékot követően Raducanu vezetett 2:1-re, és innen úgy jutottak el 5:4-ig a hölgyek, hogy több bréklehetőségek már nem engedtek egymásnak. A játszma tizedik játékában azonban a brit teniszező a negyedik bréklabdáját értékesítve újra elvette Fernandez szerváját, így csaknem egy óra játék után megnyerte a nyitó szettet. 6:4


A második felvonást Fernandez 0:1, 0–40-nel kezdte, úgy tűnt, kezd fáradni (ami nem is lett volna meglepő, hiszen a főtáblás meccseket tekintve a döntőig vezető úton öt órával több időt töltött a pályán, mint Raducanu), mégis megfordította az adogatójátékát, sőt ellenfeléét is elvette – igaz, rögtön utána megint elveszítette a sajátját. Ez még nem is lett volna akkora gond, ám 2:2 után a brit lány zsinórban három gémet megnyert, így 5:2-nél Fernandeznek már a meccsben maradásért kellett szerválnia – ezt a feladatot két meccslabdát hárítva végül meg is oldotta.

Következett Raducanu, és körülbelül másfél óra játék után adogathatott a győzelemért. 30–30-nál a kanadai kiharcolt egy bréklabdát, de ekkor a brit ápolásra szorult, mert egy nagy mentés során felhorzsolta a térdét, amely vérezni kezdett.


Három-négy perc pauza után visszajöttek a pályára a játékosok, Raducanu ezen kívül még egy bréklabdát hárított, majd a harmadik (adogatóként az első) meccslabdájából egy ásszal befejezte az 1 óra 51 percig tartó mérkőzést, s ezzel történelmi tettet hajtott végre, ő lett ugyanis az open érában az első játékos, aki a selejtezőből indulva megnyert egy Grand Slam-tornát! Hangsúlyozzuk még egyszer: veszett szett nélkül (ezt legutóbb 2014-ben Serena Williams vitte véghez), sőt csak egy olyan játszma volt, amely során az aktuális ellenfele négynél több játékot tudott megnyerni ellene (a selejtező második fordulójában a grúz Mariam Bolkvadze 7:5-re veszítette el vele szemben a második szettet).


Emma Raducanu a wimbledoni GS-viadal rajtjakor a 338. helyen állt a WTA-világranglistán júniusban. Hétfőtől a 23. helyen jegyzik majd, és Virginia Wade 1968-as sikere óta, 53 év elteltével ő a US Open első brit női bajnoka.

Örökre beírta magát a sportág történelemkönyvébe.

Emma Raducanu tizennyolc évesen Grand Slam-bajnok (Fotó: AFP)
Emma Raducanu tizennyolc évesen Grand Slam-bajnok (Fotó: AFP)

A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik