Tenisz: nincs hiány a zűrös ügyekből a magyar szövetségnél

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.02.27. 08:09
null
A használt, törött teniszütők is jobb képet festenek, mint a hazai szakszövetség gazdálkodása az elmúlt években, és még ki tudja, hány csontváz esik ki a szekrényekből (Fotó: Getty Images)
Ga(rá)zdálkodás a Magyar Teniszszövetségnél, avagy az igazságügyi könyvszakértő jelentése bemutatja, miért esik ki minden fiókból milliárdos tartozás.

 

Nem érdemes átlagos háztartáshoz mérni, milyen sok pénz 1.2 milliárd forint – az viszont talán jó összehasonlítási alapot jelent, hogy a legjobb magyar teniszező, a 29 éves Fucsovics Márton, a férfimezőny elitjének tagja egész pályafutása során keresett körülbelül 1.1 milliárdot.

Ez az 1.2 milliárd forint nem a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) teljes tartozása, amit az előző vezetőség felhalmozott, hanem az igazságügyi könyvszakértő által a szekrény mélyéről, a 2019-es beszámolóból fellelt, eddig nem ismert pluszadósság. Már ennyiből is látszik, hogy a saját bevallásuk szerint 3.5 milliárdos hiányt produkáló sportvezetők micsoda anyagi, szakmai és erkölcsi kárt okoztak a magyar tenisz­sportnak, de azért érdemes elidőzni a szakértői véleményen, amely olyan sok hibát tárt fel, hogy különszámot is készíthetnénk belőle.

„Könyvvizsgálatot nem végeztünk, a számos könyvelési és leltározási anomália miatt ez egyébként nem is lehetséges 2019-re  – áll a dokumentum első oldalán.   – Az MTSZ tekintetében megállapítottuk, hogy nem rendelkezik azon belső szabályzatokkal, amelyeket jogszabály ír elő, a beszámolók nem a valós képet mutatták az MTSZ gazdálkodásáról.”

A dokumentum alapján a pénztárból ki-be röpködtek a százezrek, az adófizetők százezrei, amelyekről utólag meg sem lehet állapítani, ki és milyen jogcímen használta. Néhány számláról nem derül ki, milyen szolgáltatás vagy termékértékesítés előlege, az viszont tisztán látszik, hogy az MTSZ nem vallotta be a fizetendő reklámadó kötelezettségét, valamint az áfatörvényeket is sorozatban figyelmen kívül hagyta.

A kimutatás alapján a 2019-es, ukránok elleni Davis-kupa-párharcban való szereplésért Fucsovics Márton 75 ezer eurót, azaz 27 millió forintot kapott, ám nem jól számolták el az összeg szociális hozzájárulási adóját. Az MTSZ a Nemzeti Edzésközpontot működtető NEK Edzésközpont Kft.-nek térítés nélkül adta használatba az edzésközpontot, miközben a kft. a komplexum használatáért először 7.5 millió, majd 20 millió forint értékben számlázott sportpályabérleti díjat az MTSZ-nek...

A szakértői jelentésből is kitűnő felelőtlen gazdálkodással összefüggésben az MTSZ jelenlegi vezetősége több feljelentést tett – például büntetőfeljelentést Richter Attila korábbi főtitkár ellen –, amelyek alapján a NAV vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Közben a júliusban megválasztott Lázár János vezette elnökség határozatai felkerültek a szövetség honlapjára, ezekből kiderül, hogy a szervezet és a RádióM Reklám és Marketing Korlátolt Felelősségű Társaság között létrejött szerződések kapcsán az elnökség rögzíti, hogy álláspontja szerint az ügyben büntetőfeljelentés megtétele szükséges.

Ugyancsak elnökségi határozat, hogy a szövetség súlyos szerződésszegésre alapozott azonnali hatályú felmondás útján szüntesse meg a Business Networks International Ltd. (BNI) és a szervezet által 2018 júliusában megkötött szerződést, továbbra is vitassa a BNI követelését és az annak alapjául szolgáló számlákat, valamint szólítsa fel a BNI-t az eddig megfizetett összegek visszafizetésére.

A bolgár céggel kötött megállapodásról többször is beszámoltunk – talán a legbotrányosabb szerződés mind közül. Richter három évre írt alá a BNI-vel, miszerint a cég segít a magyarországi ATP- és WTA-tornák megrendezésében, kommunikációjában, teniszezők invitálásában. A papírok alapján a BNI évente 170 ezer euróra jogosult a kommunikációs segítségért, ám a tevékenysége nincs konkrétan megfogalmazva, teljesítésigazolás nem szükséges; emellett további 400 ezer euró jár évente a profi játékosok közvetítéséért, és az általa hozott szponzori támogatások 20 százalékát is felmarkolhatja. A dokumentumokban szerepel, hogy a 2021-ig tartó szerződés felmondással csak 500 ezer eurós kártérítés fejében szüntethető meg.

A történet érdekessége, hogy az MTSZ és a BNI 2016 és 2018 között érvényes megállapodása alapján a BNI a 60 ezer eurós fix éves díj mellett 60 ezer eurós sikerdíjra tarthatott igényt – ehhez képest az új szerződés értelmében 2018 és 2021 között már 1.7 millió (!) eurónyi kötelezettség terhelte az MTSZ-t, amely át is utalt 570 ezer eurót... A BNI igazolhatóan semmiféle tanácsadói tevékenységet nem végzett a szövetségnek.

Az új vezetőség egyébként jóváhagyta Fekete Miklós pénzügyi biztos 2021. december 31-ig tartó, határozott időre szóló megbízását annak érdekében, hogy a szövetség valamennyi pénzügyi jellegű kifizetését, kötelezettségvállalását pénzügyi ellenjegyzéssel lássa el, valamint felügyelje az MTSZ adósságkonszolidációját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik