Tenisz: nem Barty az első, aki fiatalon vonul vissza

Vágólapra másolva!
2022.03.23. 09:27
null
Hingis az 1997-es Australian Open megnyerése után (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a női teniszvilágranglistát vezető Ashleigh Barty 25 évesen mindenkit meglepve bejelentette visszavonulását. Az AFP hírügynökség gyűjtését felhasználva mutatunk még néhány teniszezőt, aki Bartyhoz hasonlóan hatalmas meglepetést okozott pályafutása korai befejezésével.

BJÖRN BORG

A hetvenes évek második felének, a nyolcvanas évek elejének meghatározó játékosa hatszor nyerte meg a Roland Garrost és 1976-tól 1980-ig sorozatban ötször diadalmaskodott Wimbledonban – az első férfi teniszező volt, aki 11 GS-tornát nyert, s gyakorlatilag pályafutása csúcsán, 1983-ban 26 évesen egyik napról a másikra jelentette be, hogy vége a pályafutásának. Visszavonulása okaként az általános kiégettséget hozta fel.

MARTINA HINGIS

A kassai születésű, ám sikereit svájciként elérő Martina Hingis 1997-ben a 20. század legfiatalabb GS-tornagyőztese lett, amikor megnyerte az Australian Opent – mindössze 16 évesen és 3 hónaposan. Két hónappal később, 1997 márciusában minden idők legfiatalabb világelsője lett, s még abban az évben győzött Wimbledonban és a US Openen, illetve döntőbe jutott a Roland Garroson is – Iva Majoli azonban megakadályozta, hogy összejöjjön neki a naptári Grand Slam. Krónikus bokasérülése miatt mindössze 23 éves volt, amikor 2003 februárjában bejelentette, hogy felhagy a tenisszel. Egyesben öt GS-tornát nyert, s összesen 209 hétig vezette a világranglistát. Három év múlva visszatért, de egyesben már nem tudta megközelíteni korábbi eredményeit – igaz, párosban és vegyes párosban azért még nyert 10 Grand Slam-tornát.

JUSTINE HENIN

Ahogy Barty, úgy a belgák klasszisa is a világ tetejéről vonult vissza, és szintén 25 évesen: a hétszeres GS-tornagyőztes 2008 májusában fáradtság, kiégettség miatt kérte a WTA-t, hogy törölje a nevét a világranglista éléről. Később aztán ő is visszatért, 2010-ben döntőbe jutott az Australian Openen, amelyben Serena Williams múlta felül, s még úgy is megválasztották az év visszatérőjének, hogy Wimbledonban súlyos könyöksérülést szenvedett, ami miatt aztán 2011 januárjában végleg visszavonult.

ANDY RODDICK

A korábbi világelső amerikai kiválóság a 2012-es US Open előtt jelentette be, hogy az lesz az utolsó versenye: az egyesben 32 tornát megnyerő Roddick csupán egyszer, a 2003-as US Openen tudott diadalmaskodni, s háromszor döntőzhetett Wimbledonban – mindannyiszor Roger Federer győzte le, így a 2009-es, klasszikusként emlegetett döntőben is, amelyben öt szettben kapott ki, a döntő játszma rövidítését 16–14-re vesztette el.

KIM CLIJSTERS

A belgák másik női ásza 23 évesen akasztotta szögre az ütőt: 2007 májusában 34 tornagyőzelemmel – köztük a 2005-os US Open megnyerésével – a háta mögött döntött a befejezés mellett, hogy aztán két és fél év múlva visszatérjen. Karrierje második szakasza sikeresebbnek bizonyult három GS-tornagyőzelem után 2012 augusztusában ismét retirált, mint mondta, a sikerek ára az volt, hogy folyamatosan sérülésekkel küzdött. Végül nyolc év után 2020-ban ismét visszatért, ám hiába kapott szabadkártyát egy sor versenyen, nyert meccs nélkül fejezte be az esztendőt, majd a múlt év közepén megsérült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik