Tenisz: Fucsovics újra döntő játszmában nyerve került a 16 közé

Vágólapra másolva!
2021.03.16. 16:39
null
Fucsovics ismét győzött (Fotó: Getty Images)
A Dubaiban zajló kemény pályás férfi ATP 500-as torna 2. fordulójában Fucsovics Márton ismét döntő szettben győzött: ezúttal a világranglistán 15. helyen álló spanyol Pablo Carreno Busta ellen fordított az elvesztett első játszma után, s jutott be a legjobb 16 közé, ahol a múlt héten a dohai torna 1. fordulójában már legyőzött szerb Dusan Lajovics lesz az ellenfele.

A mérkőzés előtt azt ugyan nem tudtuk, hogyan aludt Fucsovics Márton, csak gyanítottuk, hogy jól, ahogy azt remélte is hétfőn, miután három játszmában legyőzte a kanadai Vasek Pospisilt: „Szeretnék minél frissebb lenni holnap, ez lesz a legfontosabb. Most viszont azt remélem, hogy jól fogok tudni aludni.”

Merthogy a világranglistán 44. helyen álló magyar teniszező valóban frissnek tűnt a torna 6. kiemeltje, a spanyol Pablo Carreno Busta ellen, olyannyira, hogy rögtön az első játékban bréklabdához jutott, kihasználni azonban nem tudta. Nem zavarta meg ez különösebben, adogatóként az első két játékát nullára nyerte, más kérdés, hogy az Australian Openen betegség miatt a legjobb 16 közé jutásért a Grigor Dimitrov ellen feladott meccse óta először pályára lépő spanyol is hamar belerázódott az adogatásba, így újabb bréklabdát már nem hozott az első játszma, 6:6 után viszont rövidítést igen. Ezt ugyan Fucsovics kezdte jobban, rögtön elvette Carreno Busta adogatását, majd két remek szervája után 3–0-ra elhúzott, ám a spanyol a következő három pontot megnyerve egyenlített. A térfélcsere után aztán 5–5-ig hozta az adogatásait mindkét fél, akkor viszont a spanyol elcsent egy pontot Fucsovicstól és első játszmalabdáját gyorsan ki is használva, 64 perc alatt megnyerte az első szettet.

A második szett nem kezdődött jól Fucsovics számára, rögtön az első labdamenet végén csúnyán a hálóba püfölt egy röptét, és bántóan gyorsan semmire bukta az adogatását. A spanyol 3:2-es vezetésénél és adogatásánál Fucsovics a meccs során másodszor jutott bréklabdához, és ezt már kihasználta, majd „mögé tette” a saját adogatójátékát, ráadásul semmire nyerte ezt is. Ugyan Fucsovics első szettben látott frissessége tán elillanni látszott – ami érthető, hiszen az elmúlt 17 napban ez volt a 11. mérkőzése –, az biztos, hogy ellenfelénél jóval magabiztosabban teniszezett ekkor: a spanyol önbizalmát a sok, hálóból a saját térfelére pattanó labdája is rombolhatta. Aztán Fucsovics alanyi jogon is csökkentette a spanyol önbizalmát – lásd még magabiztosság –, amikor 4:3-as vezetésénél újabb bréklabdához jutott, azt is kihasználta, ráadásul egy olyan labdamenet végén, amitől egy jobb érzésű vasárnapi kocateniszezőnek egy életre elmegy a kedve attól, hogy valaha újra ütőt fogjon. Ezt követően Fucsovics pillanatok alatt lezárta a második szettet: sorozatban öt játékot nyert, 1:3-ról 6:3-ra fordított 32 perc alatt, jöhetett a döntő szett.

Előtte Carreno Busta ápolási szünetet kért, a bal lábfejével akadtak gondjai, de a kezelés után folytatni tudta a mérkőzést. A harmadik játszma úgy indult, ahogy az első, egy kis különbséggel: Fucsovics ezúttal is bréklabdához jutott, ezt viszont már ki is használta, sőt a folytatásban ezt meg is erősítette a meccs addigi talán leghosszabb játékának megnyerésével, amely során egyébként három fogadóelőnyt is feljegyezhettünk. S innentől kezdve a 29 éves magyar fiú ismét ellenállhatatlan üzemmódba kapcsolva játszott: magabiztos adogatójátékai mellett még növelni is tudta előnyét, 5:2-nél a továbbjutásért adogathatott. Két kihagyott meccslabda és egy ásszal hárított fogadóelőny után a harmadik meccslabdáját már beváltotta, így bejutott a legjobb 16 közé.

„A Pospisil elleni idegőrlő mérkőzés után sikerült kipihenni magam, jól aludtam és úgy is ébredtem – írta Fucsovics a Nemzeti Sport megkeresésére, egyben igazolta meccs előtti „gyanúnkat”. – Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Carreno Busta ellen nehéz, de sokkal jobb teniszezni, mint Pospisillal szemben. Végig bíztam magamban, hogy vissza tudok jönni a brékhátrányból. Már az első szettben is voltak lehetőségeim, hogy megszerezzem a vezetést, de úgy néz ki, ez így volt megírva... Nem adtam fel, harcoltam minden labdáért. Most kutya bajom, boldog vagyok és várom a következő mérkőzést. Az viszont nem biztos, hogy néhány óra múlva is így érzem majd magam...”

A következő ellenfele a nyolc közé kerülésért a torna 11. kiemeltje, a szerb Dusan Lajovics lesz, akit a múlt héten, a dohai torna első fordulójában két játszmában legyőzött. A mérkőzést szerdán rendezik, az egyes pálya harmadik találkozója lesz és várhatóan magyar idő szerint 14.00 óra körül kezdődik.

Ami a további eredményeket illeti: a nap meglepetéseként búcsúzott az első kiemelt Dominic Thiem, miután játszmában 6:3, 6:4-re kikapott a dél-afrikai Dominic Thiemtől. Könnyű győzelemmel mutatkozott be az első fordulóban erőnyerő, harmadik kiemelt kanadai Denis Shapovalov a német Jan-Lennard Streiff ellen, az Australian Openen berobbanó orosz Aszlan Karacev legyőzte a 12. kiemelt brit Daniel Evanst. A következő körben a Fucsoviccsal találkozó Lazovics a tunéziai Malek Dzsazirit verte két szettben.

ATP 500-AS TORNA, DUBAI (kemény pálya, 1 897 805 dollár)
2. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)

Fucsovics Márton–Pablo Carreno-Busta 6:7 (5–7), 6:3, 6:2
Shapovalov (kanadai, 3.)–Struff (német) 6:1, 6:3
Hacsanov (orosz, 8.)–Popyrin (ausztrál) 6:4, 3:6, 7:6 (7–4)
Lajovics (szerb, 11.)–Dzsaziri (tunéziai) 7:5, 6:2
Karacev (orosz)–Evans (brit, 12.) 6:4, 4:6, 6:4
Hurkacz (lengyel, 13.)–Gasquet (francia) 6:3, 6:4
Sinner (olasz, 16.)–Bublik (kazah) 2:6, 7:6 (7–2), 6:4
Sonego (olasz, 17.)–Zapata (spanyol) 6:2, 6:2
Rubljov (orosz, 2.)–Ruusuvuori (finn) 6:4, 6:4
Bautista Agut (spanyol, 4.)–Ebden (ausztrál) 4:1-nél Ebden feladta
Bedene (szlovén)–Giustino (olasz) 6:4, 6:3
Harris (dél-afrikai)–Thiem (osztrák, 1.) 6:3, 6:4
Nisikori (japán)–Goffin (belga, 5.) 6:3, 7:6 (7–3)
Krajinovic (szerb, 14.)–Davidovich Fokina (spanyol) 7:5, 6:4
Fritz (amerikai, 15.)–Baszilasvili (grúz) 4:6, 6:3, 7:6 (7–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik