K. T. I. 2022.05.19 15:38 Frissítve: 2022.05.19 15:46

Siketlimpia: „Nem volt egyszerű megbirkózni a körülményekkel” – Máthé a teniszezüstről

A magyar siketlimpiai csapat 1973 óta a legsikeresebb játékokon van túl: a Caxias do Sulban rendezett világversenyt négy ezüst- és négy bronzéremmel zárta hazánk delegációja. Ebből a négy ezüstéremből pedig egyet Máthé Gábor szerzett, aki egészen a döntőig jutott a brazíliai tornán. A DEAC sportolója elárulta, előzetesen aláírta volna az ezüstöt, amivel teljessé vált siketlimpiai kollekciója.

Máthé Gábor örül, hogy teljes lett a siketlimpiai éremkollekciója

 

Máthé Gábor hallássérüléssel született, nyolcévesen ragadott először teniszütőt, tízéves korában pedig már versenyzett. Első jelentős eredményét a 2000-es Európa-bajnokságon aratta – mindössze 15 évesen –, ahol a legjobb tizenhat közé jutott. Az első siketlimpiáján 2001-ben vett részt Rómában, az első érmét pedig a 2009-es taipei játékokon nyerte, akkor bronzérmes lett, valamint Fair Play-díjat is kapott. 2008-ban egyéniben Európa-bajnoki aranyat, 2016-ban pedig ezüstöt szerzett. Karrierje legszebb és legjobb eredményét a 2013-as szófiai siketlimpián érte el, amikor a világ tetejére került, bajnok lett, így Magyarország első aranyérmét szerezte a sorozat történetében. Előtte, 2009-ben Tajvanban bronzérmes volt, így a mostani ezüsttel teljes lett a kollekciója.

Ellenfele a címvédő, Jaroslav Smédek volt, akitől a tavaly nyári Európa-bajnokságon és a novemberi prágai nemzetközi versenyen is három játszmában kapott ki a fináléban.

„Mindkétszer döntő szettben kaptam ki, most is egy nagyon nehéz meccsen maradtam alul, de volt sanszom a harmadik játszma kiharcolására. Összességében elégedett vagyok az eredménnyel. Nem volt egyszerű a körülményekkel megbirkózni, hiszen Brazíliában most ősz van, így hűvös volt, volt, hogy fedett pályán játszottam, és volt, hogy kint 10 fokban” – idézte fel a siketlimpiai menetelés körülményeit a Magyar Teniszszövetség által megszólaltatott Máthé.    

A teniszező elmesélte, a siketlimpián való játékhoz neki is hozzá kellett szoknia, mivel alapesetben hallókészüléket használva a teljesen egészséges teniszezők között szerepel – itt viszont ki kellett vennie az eszközt.

„Normál esetben hallom a körülményeket, meg kellett szoknom, hogy nélküle kell játszanom” – tette hozzá. Megjegyezte, mivel a füleire nem támaszkodhat jó vizualizációval kompenzálta ezt a pályán. „Sokszor jobban kiszúrom, hogy hol pattan le a labda, éri-e a hálót” – hozott példát ennek előnyére.

Máthé arról is beszélt, az elmúlt években egyre dinamikusabban fejlődik a hallássérült tenisz.

„Szerintem nagyon jó, hogy erre halad a világ. Vannak új ellenfelek. Mindenkinek nagyon jó, hogy színesedik a mezőny” – jelentette ki.

A szövetség által szervezett beszélgetésen az is kiderült, a 36 esztendős teniszező reálisnak tartja, hogy a 2025-ös játékokon is ott legyen. 

2022.06.27 09:28:45

Tenisz GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA

ELŐZETES. A spanyol rajthoz áll, de meglepetést keltene, ha valódi kihívója lenne a szerbnek.

2022.06.26 16:24:44

Tenisz B. D. K.

Minden szögből megmutatta, mennyire csodásan áll rajta a lila ruha.

2022.06.06 21:32:14

Tenisz B. D. K.

A 23 éves magyar teniszezőről és a párjáról Bécsben készült a fotó.

2022.06.05 08:58:27

Tenisz SZABÓ RÓBERT

A nehezebb ágon végigmenetelve aratott nagyon sima győzelmet a döntőben a spanyol klasszis.

2022.06.01 22:59:33

Tenisz ŐRI B. PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A vidám Nadalt szombaton, szintén a francia fővárosban, a Stade de France-ban is lehetett látni.