T. D. 2020.10.11 15:00 Frissítve: 2020.10.11 18:41

Ellenállhatatlan: Nadal sorozatban negyedszer nyert Párizsban

Erre vélhetően kevesen számítottak: Rafael Nadal három szettben legyőzte Novak Djokovicsot a francia nyílt teniszbajnokság (Roland Garros) döntőjében. A salakkirály ezzel tizenharmadszor diadalmaskodott a párizsi salakon, és a Grand Slam-trófeák tekintetében a huszadik tornagyőzelmét megszerezve beérte Roger Federert.

Nadal fantasztikusan játszott, ma senki sem tudta volna megverni (Fotó: AFP)
Az esemény és a játékosok rangjának megfelelően óriási várakozás előzte meg az 56. Djokovics–Nadal mérkőzést. A tetőt behúzták a Court Philippe Chatrier-n, s ezen információ birtokában a legtöbben biztosak voltak benne, hogy a szerb végig fölényben teniszezve megnyeri a meccset. Nem is tévedhettek volna nagyobbat.

Ugyanis hamar világossá vált, hogy hiába próbálkozik agresszív fonák keresztekkel, valamint sok rövidítéssel a szerb, Nadal olyan fizikai és mentális állapotban érkezett a pályára, amelyben ellenállhatatlanul, kis túlzással hiba nélkül játszott. Djokovics nem játszott nagyon rosszul, nem mosta le őt a pályáról a spanyol, mégis 6:0 lett az első szett vége. Erre ki számított?

A második szettben valamelyest összeszedte magát Djokovics, meg is nyerte az első játékát, majd a másodikat is – ez mit sem ért a rendkívül összeszedetten teniszező, remek nyesésekkel is operáló spanyol ellen. A szerb továbbra is próbálkozott, nem esett össze mentálisan, de ezt a játszmát is behúzta a spanyol.

A harmadikban valamelyest kiegyenlítődtek az erőviszonyok: még mindig messze járt attól, hogy rosszul játsszon, de Nadal már nem teniszezett hibátlanul, míg Djokovics mindent megtett azért, hogy ellenfele apróbb megingásait kihasználja. Megszerezte első brékjét, 5:4-re is vezetett, de Nadal nem akart negyedik játszmát – fordított, és 7:5-tel lezárta a mérkőzést.

Nadal ezzel az elsöprő győzelemmel a századik meccsét és a tizenharmadik bajnoki címét nyerte a Roland Garroson (ez természetesen rekord), de ami talán ennél is fontosabb: beérte Roger Federert, így már mind a ketten húsz egyéni Grand Slam-győzelemmel állnak az örökranglista élén.

Mellesleg 34 évesen szettet sem veszített az idén Párizsban.

TENISZ
ROLAND GARROS, PÁRIZS
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 0:6, 2:6, 5:7

A közvetítési modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Még több
2020.12.04 14:10:48

Tenisz GYŐRI FERENC

A spanyol ikon csendre intette azokat, akik azt gondolták, harmincon túl nem kell számolni vele.

2020.11.26 18:09:34

Tenisz KLEIN RON

„Federer ütéseire az egyetlen válasz, ha nyugodt maradsz, és megvárod, amíg elvonul a vihar.”

2020.11.22 18:44:38

Tenisz K. T. I./K. R.

Az orosz a világranglista első három helyezettjét mind legyőzte Londonban. Háromszettes fináléval ért fel a csúcsra.

2020.11.20 11:33:07

Tenisz GYŐRI FERENC

A spanyol klasszis és a szerb világelső már ötvenhat egymás elleni találkozón van túl.

2020.11.13 13:24:12

Tenisz KLEIN RON

A 20-szoros GS-győztes Rafael Nadalnak már gyerekként is azt tanították: ő hibázott, nem az ütő.