T. D. 2020.10.11 15:00 Frissítve: 2020.10.11 18:41

Ellenállhatatlan: Nadal sorozatban negyedszer nyert Párizsban

Erre vélhetően kevesen számítottak: Rafael Nadal három szettben legyőzte Novak Djokovicsot a francia nyílt teniszbajnokság (Roland Garros) döntőjében. A salakkirály ezzel tizenharmadszor diadalmaskodott a párizsi salakon, és a Grand Slam-trófeák tekintetében a huszadik tornagyőzelmét megszerezve beérte Roger Federert.

Nadal fantasztikusan játszott, ma senki sem tudta volna megverni (Fotó: AFP)
Az esemény és a játékosok rangjának megfelelően óriási várakozás előzte meg az 56. Djokovics–Nadal mérkőzést. A tetőt behúzták a Court Philippe Chatrier-n, s ezen információ birtokában a legtöbben biztosak voltak benne, hogy a szerb végig fölényben teniszezve megnyeri a meccset. Nem is tévedhettek volna nagyobbat.

Ugyanis hamar világossá vált, hogy hiába próbálkozik agresszív fonák keresztekkel, valamint sok rövidítéssel a szerb, Nadal olyan fizikai és mentális állapotban érkezett a pályára, amelyben ellenállhatatlanul, kis túlzással hiba nélkül játszott. Djokovics nem játszott nagyon rosszul, nem mosta le őt a pályáról a spanyol, mégis 6:0 lett az első szett vége. Erre ki számított?

A második szettben valamelyest összeszedte magát Djokovics, meg is nyerte az első játékát, majd a másodikat is – ez mit sem ért a rendkívül összeszedetten teniszező, remek nyesésekkel is operáló spanyol ellen. A szerb továbbra is próbálkozott, nem esett össze mentálisan, de ezt a játszmát is behúzta a spanyol.

A harmadikban valamelyest kiegyenlítődtek az erőviszonyok: még mindig messze járt attól, hogy rosszul játsszon, de Nadal már nem teniszezett hibátlanul, míg Djokovics mindent megtett azért, hogy ellenfele apróbb megingásait kihasználja. Megszerezte első brékjét, 5:4-re is vezetett, de Nadal nem akart negyedik játszmát – fordított, és 7:5-tel lezárta a mérkőzést.

Nadal ezzel az elsöprő győzelemmel a századik meccsét és a tizenharmadik bajnoki címét nyerte a Roland Garroson (ez természetesen rekord), de ami talán ennél is fontosabb: beérte Roger Federert, így már mind a ketten húsz egyéni Grand Slam-győzelemmel állnak az örökranglista élén.

Mellesleg 34 évesen szettet sem veszített az idén Párizsban.

TENISZ
ROLAND GARROS, PÁRIZS
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 0:6, 2:6, 5:7

A közvetítési modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Még több
2021.09.13 22:25:14

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Raducanu hovatartozásának egyébként is inkább marketingszempontból lehet jelentősége, miután a szakemberek máris a jövő egyik legfelkapottabb reklámsportolóját látják az új sportcsillagban.

2021.09.13 22:32:17

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Pfujolta, verbálisan a földbe döngölte az egyébként kifejezetten szimpatikus klasszist.

2021.09.12 19:10:47

Tenisz CSELŐTEI MÁRK

A világelső szerb teniszezőnek nem jött össze a naptári Grand Slam, ráadásul Nadalt és Federert sem tudta megelőzni.

2021.09.12 10:56:00

Tenisz MTI/K. B.

Az ötkarikás játékokon nyert arany- és ezüstérmét egyaránt elvitték a tolvajok.

2021.09.11 21:35:49

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A brit lány két szettben verte meg a döntőben a nála két hónappal idősebb Leylah Fernandezt.