Rácsapták az ajtót – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 22:54

Amikor ezeket a sorokat olvassák, a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Novak Djokovics már nincsen az ötödik kontinensen, ergo a címvédő, a világelső januárban Melbourne-ben nem érheti el 21. sikerét, amivel csúcstartó lehetne.

Nem ismertetném részletesen a tengerikígyó hosszúságú történetet, néhány elemét emelném csupán ki. Djokovics pestiesen szólva „bepróbálkozott”, a nyíltan oltásellenes sportoló nemcsak abban bízott, hogy a szervezők feltételeinek megfelel – mivel átesett a koronavírus-fertőzésen, egészségügyi okból nem lehet beoltva, és ezt két egymástól független orvosi szakvélemény megerősíti –, s így vízumot kaphat, hanem abban is, hogy végleges kiutasítására már csak azért sem bólintanak rá a hivatalos szervek, mert jelenlétével nyomást gyakorol a döntéshozókra. Képletesen szólva betette a lábát az ajtó és a küszöb közé, ciki lenne rácsapni az ajtót...

Mindez megtetézve háborgással – hogy nem kivételeztek a klasszissal, karanténhotelbe zárták –, szimpátiatüntetést szerveztek mellette, amire a járványt a világon az egyik legjobban kezelő ország helyi lakosai is az utcára vonultak – persze nem Djokovicsot éltetve. A két álláspont – érthetően – elvi kérdéssé merevedett.

Az ausztrál szövetségi kormány álláspontja egyértelmű, az egészségügyi miniszter, Greg Hunt világossá tette, hogy a fertőzésen közelmúltban átesőknek kötelező a kéthetes karantén. Scott Morrison miniszterelnök is a törvény betartása mellett foglalt állást.

A Djokovics-saga során az is kiderült, hogy a december közepén megfertőződő bajnok nem kerülte a nyilvánosságot, mi több, a szavahihetősége is megkérdőjeleződött, ügynöke félrevezető információt adott a kérdésre, hogy a belépést megelőző két hétben megfordult-e más országban. Hunt és Morrison álláspontjának logikus folyományaként Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter azzal utasította el Djokovics vízumkérelmét, hogy – fogalmazzunk így – Ausztrália oltási programját negatívan befolyásolja. Üzenetértékű indoklás, amely kerüli a kisstílű hogy is volt történetmesélést, egyértelművé teszi: a sportoló oltásellenes mentalitása káros az ország lakosságára nézve.

A teniszező és stábja fellebbezését a bíróság elutasította, Djokovics formálisan három évig nem teheti be a lábát Ausztráliába, bár „bizonyos körülmények teljesülése mellett” vannak kivételek. A szerb sportoló tudomásul vette a döntést. Sportnyelven fogalmazva, Nole feladta.

Ilyen sem volt még.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik