THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.01.16 22:54 Frissítve: 2022.01.18 10:44

Rácsapták az ajtót – Thury Gábor jegyzete

 

 
Djokovics elbukta a fellebbezést
Íme, a részletes indoklás Djokovics vízumának megvonásáról
Vége a harcnak! Djokovics bejelentette, hogy hazautazik

Amikor ezeket a sorokat olvassák, a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Novak Djokovics már nincsen az ötödik kontinensen, ergo a címvédő, a világelső januárban Melbourne-ben nem érheti el 21. sikerét, amivel csúcstartó lehetne.

Nem ismertetném részletesen a tengerikígyó hosszúságú történetet, néhány elemét emelném csupán ki. Djokovics pestiesen szólva „bepróbálkozott”, a nyíltan oltásellenes sportoló nemcsak abban bízott, hogy a szervezők feltételeinek megfelel – mivel átesett a koronavírus-fertőzésen, egészségügyi okból nem lehet beoltva, és ezt két egymástól független orvosi szakvélemény megerősíti –, s így vízumot kaphat, hanem abban is, hogy végleges kiutasítására már csak azért sem bólintanak rá a hivatalos szervek, mert jelenlétével nyomást gyakorol a döntéshozókra. Képletesen szólva betette a lábát az ajtó és a küszöb közé, ciki lenne rácsapni az ajtót...

Mindez megtetézve háborgással – hogy nem kivételeztek a klasszissal, karanténhotelbe zárták –, szimpátiatüntetést szerveztek mellette, amire a járványt a világon az egyik legjobban kezelő ország helyi lakosai is az utcára vonultak – persze nem Djokovicsot éltetve. A két álláspont – érthetően – elvi kérdéssé merevedett.

Az ausztrál szövetségi kormány álláspontja egyértelmű, az egészségügyi miniszter, Greg Hunt világossá tette, hogy a fertőzésen közelmúltban átesőknek kötelező a kéthetes karantén. Scott Morrison miniszterelnök is a törvény betartása mellett foglalt állást.

A Djokovics-saga során az is kiderült, hogy a december közepén megfertőződő bajnok nem kerülte a nyilvánosságot, mi több, a szavahihetősége is megkérdőjeleződött, ügynöke félrevezető információt adott a kérdésre, hogy a belépést megelőző két hétben megfordult-e más országban. Hunt és Morrison álláspontjának logikus folyományaként Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter azzal utasította el Djokovics vízumkérelmét, hogy – fogalmazzunk így – Ausztrália oltási programját negatívan befolyásolja. Üzenetértékű indoklás, amely kerüli a kisstílű hogy is volt történetmesélést, egyértelművé teszi: a sportoló oltásellenes mentalitása káros az ország lakosságára nézve.

A teniszező és stábja fellebbezését a bíróság elutasította, Djokovics formálisan három évig nem teheti be a lábát Ausztráliába, bár „bizonyos körülmények teljesülése mellett” vannak kivételek. A szerb sportoló tudomásul vette a döntést. Sportnyelven fogalmazva, Nole feladta.

Ilyen sem volt még.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.23 17:44:01

Tenisz H. Á.

A selejtezős ellenfelét legyőző Fucsovics Márton készülhet Marin Cilic ellen, aki Balázs Attilát győzte le.

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.