Djokovics közelebb kerülhet Nadalhoz Wimbledonban

GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRAGYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.06.27. 09:56
null
Ha minden úgy alakul, ahogyan szeretné, Novak Djokovics hetedszer is diadalmaskodhat Wimbledonban (Fotó: Reuters)
Az év első két Grand Slam-tornáját megnyerő Rafael Nadal rajthoz áll Wimbledonban, de meglepetést keltene, ha valódi kihívója lenne Novak Djokovicsnak.

 

Bármennyire is nehéz elképzelni, ettől még tény: Rafael Nadal harcban áll a naptári Grand Slam megszerzéséért a wimbledoni torna előtt. Erre korábban egyszer lehetett volna esélye, 2009-ben, merthogy 2022 előtt akkor nyerte meg az Australian Opent, ám abban az évben váratlanul kiejtette őt a Roland Garros nyolcaddöntőjében a svéd Robin Söderling – 2010-ben aztán három GS-t is behúzott a 36 éves veterán, de Mel­bourne-ben korán búcsúzott. Most az is kérdéses volt, egyáltalán teniszezik-e az All England Clubban, s bár a Garros óta nem szerepelt hivatalos versenyen, 2019 után újra elindul Wimbledonban, mert krónikus lábsérülése jelenleg sokkal kevésbé gátolja őt, mint az elmúlt másfél évben bármikor.

Természetesen nem a 22 majorgyőzelmével rekorder spanyol az esélyes, sőt, talán két nevet is említhetnénk előtte, amikor a favoritokat soroljuk, egyet biztosan. Az év harmadik Grand Slamjének trófeáját korábban hatszor elhódító szerb Novak Djokovics – ha nem történik valami váratlan – feltehetően megnyeri 21. nagy versenyét is. De ha valakivel elég sűrűn történik előre nem kalkulált esemény, akkor ő az. 2020-ban a US Open nyolcaddöntőjében leléptették, mert a spanyol Pablo Carreno Busta elleni találkozón mérgében labdával (persze véletlenül) torkon ütötte az egyik vonalbírót. 2021-ben aztán karnyújtásnyira került a naptári Slamtől, fantasztikus szezont futott, még Párizsban is nyert, az olimpián viszont csak negyedik lett, majd a US Open döntőjében három szettben alulmaradt az orosz Danyiil Medvegyev ellen, noha ritkaságszámba menő módon teljes erejéből neki szurkolt a publikum. Az idei Australian Openen nem engedték indulni, sőt, az országból is kitoloncolták, mivel nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, noha egyébként nagyon nehéz lett volna legyőzni őt – bár a végül a tornát megnyerő Nadal emberfeletti teljesítményét látva vele nagyon meg kellett volna küzdenie a szerb sztárnak. Djokovics felvezető versenyen ugyan nem indult, ám játszott egy bemutatómérkőzést a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen, s Wimbledonban címvédőként kezdi a szereplését hétfőn a dél-koreai Kvon Szun Vu ellen, ráadásul igen békés az útja a negyeddöntőig, ahol a spanyol tehetséggel, Carlos Alcarazzal csatázhat.

NOVAK DJOKOVICS FELVEZETŐ TORNA NÉLKÜL IS GYŐZNI SZERETNE WIMBLEDONBAN

Mennyire érzi magát felkészültnek az újabb Grand Slam-tornára?
– Felvezető esemény nélkül jöttem Wimbledonba, de máskor is voltam már itt sikeres úgy, hogy nem indultam előtte füves tornán – válaszolta a 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovics. – Csak egy gálamérkőzésem volt néhány napja, de nincs okom az aggodalomra, hiszen az elmúlt években is nagyon könnyen alkalmazkodni tudtam a borításhoz. Remélem, a legutóbbi három tornagyőzelmem után folytatni tudom ezt a szériát.

Hogyan érinti, hogy ezúttal nem jár ranglistapont a Londonban elért eredményért?
– Nem olyan fontos, nem kergetem már a világelsőséget. Persze megértem, hogy a teniszezők kilencvenkilenc százalékának ez nagyon rossz, úgy érzem, rájuk nagyobb hatással lesz az egész. Én a karrierem ezen pontján máshova helyezem a prioritást.

Ez lehet az utolsó Grand Slam-tornája az évben...
– Igen... Így még több a motivációm, hogy itt jól teljesítsek, meg kell ragadnom ezt az esélyt. Persze azért szeretnék menni az Egyesült Államokba is, de a jelenlegi szabályozások miatt koronavírus elleni oltás hiányában nem léphetek be az ország területére.

Mit gondol Rafael Nadal idényéről?
– Lenyűgöző, hogy műtétből visszatérve egyből majortornát nyert, majd a neki hazai pályának számító Roland Garroson, amelyen ő győzött a legtöbbször, ismét magasba emelhette a trófeát. Óriási küzdőszellem van benne, ezelőtt én is fejet hajtok.

A másik játékos, akit Nadal elé sorolhatunk, a tavalyi döntős olasz Matteo Berrettini. A remekül szerváló, de egyébként is stabil alapjátékot nyújtó, kalapácsütéshez hasonlító tenyeresét veszélyes fegyverként használó kiválóság kézműtétje miatt majd’ három hónapot hagyott ki, viszont a füves szezont kilenc győzelemmel kezdte, nyert Stuttgartban és Londonban, ráadásul tavaly 11 sikert számlált a borításon, és csak a wimbledoni döntőben kapott ki négy szettben Djokovicstól. Érdekesség, hogy a Djokovics, Nadal, Ro­ger Federer és Andy Murray alkotta nagy négyesen kívül 2003 óta senki sem győzött a sportág legrangosabb megméretésén. Murray most is ott lesz a mezőnyben, nincs rossz passzban, de nehezen bírja már sorozatban a három nyert szettig tartó ütközeteket. Danyiil Medvegyevet a szervezők az oroszok háborús agressziója miatt nem engedték indulni, míg Alexander Zverevnek a Nadal elleni Garros-elődöntőn elszakadt a bokaszalagja, jelenleg műtétje után lábadozik.

Rafael Nadal 2019 után lép pályára ismét az év harmadik Grand Slam-tornáján, ráadásul a lába is egész jó állapotban van (Fotó: Reuters)
Rafael Nadal 2019 után lép pályára ismét az év harmadik Grand Slam-tornáján, ráadásul a lába is egész jó állapotban van (Fotó: Reuters)

Két honfitársunk próbál szerencsét a főtáblán, Fucsovics Márton nem erőltette wimbledoni indulását, mert nem osztanak érte ranglistapontokat, s mivel tavaly negyeddöntős volt, nehéz helyzetbe került. Stuttgartban és Halléban is feladott egy-egy mérkőzést sérülés miatt, most az első fordulóban hétfő kora este a kazah Alekszandr Bublikkal csatázik, aki borzasztóan kellemetlen ellenfél, de ha rossz napot fog ki, képes lesújtóan gyenge produktummal kirukkolni. A védett ranglistáját kihasználó Balázs Attilának szemernyi esélye sincs a spanyol Roberto Bautista Aguttal szemben, aki szombaton döntőt játszott Mallorcán, és ott nagyon megszorongatta a görög Sztefanosz Cicipaszt. Két éve a Roland Garroson hat gémet nyert Balázs a nála öt hónappal idősebb, már 34 esztendős rivális ellen, és a kilátások ezúttal sem fényesebbek.

VÉLEMÉNYEK

Rafael Nadal, 22-szeres Grand Slam-győztes: – Nagyon örülök annak, hogy ilyen eredményes a sérülésem újfajta kezelése. Végre normálisan tudok járni a legtöbb napon, és reggelenként nem fájdalommal ébredek. Összességében véve is sokkal jobban vagyok, az elmúlt két hétben már nem volt olyan rettenetes napom, amikor azt éreztem volna, hogy képtelen vagyok mozogni.

Matteo Berrettini tavalyi döntős: – Most más jellegű nyomás van rajtam, mint az elmúlt évben, amikor szintén megnyertem az egyik felvezető tornát. Ez már az azóta elért eredményeimből fakadó elvárás, és abból, hogy érzem magamban az erőt, ezért pozitív energiával tölt fel, nagyon jólesik. Azt gondolom, az idén is döntőbe juthatok, sőt, lehet ugyan, hogy őrülten hangzik, de akár nyerhetek is! Azért is hatalmas tett lenne ez, mert Wimbledonról még az is hallott, aki nem követi a teniszt.

Nick Kyrgios világranglista-45. játékos: – Mentálisan nagyon összeszedettnek kell lennem már az első mérkőzésemen is, hiszen hazai szabadkártyás játékos ellen lépek pályára kedden, a közönség mellette áll majd. Gyakran kell a főgonosz szerepében tetszelegnem, örömmel ölteném magamra ismét. Annak nem örülök, hogy itt a párosmeccsek is három nyert szettig tartanak, mert egyesben is elég sokáig el szoktam jutni Wimbledonban, vagyis fárasztó lenne a pihenőnapokon ötjátsz­más mérkőzéseket játszani.

NS-SZAKÉRTŐ

Köves Gábor, az Eurosport szakkommentátora: – Ha Novak Djokovicsnak nem lesznek fizikai problémái a torna folyamán, nem sérül meg, akkor toronymagas esélyes. Ő és a második kiemelt Rafael Nadal is elég jó sorsolást kapott: a spanyolnak jó felvezetés lehet a Cerúndolo elleni találkozó, ha ismét belelendül a játékba, és tud is rendesen mozogni a pályán, amit egyelőre nem tudunk, akkor neki is kijöhet a lépés. Jó formában van az erős első fordulós ellenféllel kezdő lengyel Hubert Hurkacz és az olasz Matteo Berrettini is, amolyan sötét ló lehet Nick Kyrgios. A végelszámolásnál szóba jöhet még Marin Cilic, ő viszont meg szokott ijedni, ha ott van előtte a nagy lehetőség, de meg lehet említeni Denis Shapovalovot és Félix Auger-Aliassime-ot is. Összességében véve az juthat sokáig füvön, akinek nagyok az adogatásai, Wimbledonban oltári nagy meglepetéseket nem szoktunk látni, hiszen sokat számít a tapasztalat, de egy-két név azért előfordulhat majd a legjobb nyolcban, akivel előzetesen senki sem számolt.

FÉRFI EGYES, AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Kvon Szun Vu (dél-koreai)
Kokkinakis (ausztrál)–Majchrzak (lengyel)
Tabilo (chilei)–Djere (szerbiai)
Millman (ausztrál)–Kecmanovics (szerb, 25.)
Baszilasvili (grúz, 22.)–Rosol (cseh)
Paire (francia)–Halys (francia)
Van Rijthoven (holland)–Delbonis (argentin)
Taberner (spanyol)–Opelka (amerikai, 15.)
Sinner (olasz, 10.)–Wawrinka (svájci)
Altmaier (német)–M. Ymer (svéd)
Murray (brit)–Duckworth (ausztrál)
Couacaud (francia)–Isner (amerikai, 20.)
Otte (német, 32.)–Gojowczyk (német)
Clarke (brit)–C. Harrison (amerikai)
Griekspoor (holland)–Fognini (olasz)
Struff (német)–Alcaraz (spanyol, 5.)
Ruud (norvég, 3.)–Ramos (spanyol)
Etcheverry (argentin)–Humbert (francia)
Goffin (belga)–Albot (moldovai)
Daniel (japán)–Báez (argentin, 31.)
Tiafoe (amerikai, 23.)–Vavassori (olasz)
Marterer (német)–Bedene (szlovén)
Bublik (kazah)–Fucsovics (magyar)
Lajovics (szerb)–Carreno (spanyol, 16.)
Norrie (brit, 9.)–Andújar (spanyol)
Monteiro (brazil)–Munar (spanyol)
Peniston (brit)–Laaksonen (svájci)
S. Johnson (amerikai)–Dimitrov (bolgár, 18.)
Paul (amerikai, 30.)–Verdasco (spanyol)
Mannarino (francia)–Purcell (ausztrál)
Coria (argentin)–Vesely (cseh)
Davidovich (spanyol)–Hurkacz (lengyel, 7.)
Berrettini (olasz, 8.)–Garín (chilei)
Hüsler (svájci)–Grenier (francia)
Kolár (cseh)–Bonzi (francia)
Kukuskin (kazah)–Brooksby (amerikai, 29.)
De Minaur (ausztrál, 19.)–Dellien (bolíviai)
Bergs (belga)–Draper (brit)
Broady (brit)–Klein (szlovák)
Kozlov (amerikai)–Schwartzman (argentin, 12.)
Shapovalov (kanadai, 13.)–Rinderknech (francia)
Nakashima (argentin)–Kuhn (német)
Galán (kolumbiai)–Köpfer (német)
Balázs (magyar)–Bautista Agut (spanyol, 17.)
Krajinovics (szerb, 26.)–Lehecka (cseh)
Jubb (brit)–Kyrgios (ausztrál)
Carballés (spanyol)–Thompson (ausztrál)
Ritschard (svájci)–Cicipasz (görög, 4.)
Auger-Aliassime (kanadai, 6.)–Cressy (amerikai)
Zapata (spanyol)–Sock (amerikai)
Novak (osztrák)–Bagnis (argentin)
Kubler (ausztrál)–Evans (brit, 28.)
Rune (dán, 24.)–Giron (amerikai)
P. Martínez (spanyol)–Molcan (szlovák)
Gray (brit)–Ceng Csun-hszin (tajvani)
Musetti (olasz)–Fritz (amerikai, 11.)
Cilic (horvát, 14.)–McDonald (amerikai)
J. Sousa (portugál)–Gasquet (francia)
Ruusuvuori (finn)–Nisioka (japán)
López (spanyol)–Van de Zandschulp (holland, 21.)
Sonego (olasz, 27.)–Kudla (amerikai)
Popyrin (ausztrál )–Gaston (francia)
Querrey (amerikai)–Berankis (litván)
F. Cerúndolo (argentin)–Nadal (spanyol, 2.)
NŐI EGYES, AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Swiatek (lengyel, 1.)–Fett (horvát)
Kartal (brit)–Kovinics (montenegrói)
Liu (amerikai)–Párrizas (spanyol)
Cornet (francia)–Putyinceva (kazah, 27.)
Teichmann (svájci, 18.)–Tomljanovic (horvát)
Harrison (amerikai)–Rus (holland)
Golubic (svájci)–Petkovic (német)
Zanevska (belga)–Krejcíková (cseh, 13.)
Muguruza (spanyol, 9.)–Minnen (belga)
Cseng Csin-ven (kínai)–Stephens (amerikai)
Bektas (amerikai)–Andreescu (kanadai)
Vandeweghe (amerikai)–Ribakina (kazah, 17.)
Rogers (amerikai, 30.)–Martic (horvát)
Kucová (szlovák)–Pigossi (brazil)
Masarova (spanyol)–Dart (brit)
Vekic (horvát)–Pegula (amerikai, 8.)
Badosa (spanyol, 4.)–Chirico (amerikai)
Bara (román)–Paquet (francia)
Bogdan (román)–Jasztremszka (ukrán)
Paolini (olasz)–Kvitová (cseh, 25.)
Giorgi (olasz, 21.)–Frech (lengyel)
Peterson (svéd)–Schmiedlová (szlovák)
Flipkens (belga)–Fourlis (ausztrál)
Muchová (cseh)–Halep (román, 16.)
Gauff (amerikai, 11.)–Ruse (román)
Buzarnescu (román)–Schunk (német)
Brengle (amerikai)–Davis (amerikai)
Vang Hszin-jü (kínai)–Anisimova (amerikai, 20.)
Sorribes (spanyol, 32.)–McHale (amerikai)
S. Williams (amerikai)–Tan (francia)
Burel (francia)–Boulter (brit)
Martincová (cseh)–Ka. Plísková (cseh, 6.)
Collins (amerikai, 7.)–Bouzková (cseh)
Bronzetti (olasz)–Li (amerikai)
Siniaková (cseh)–Chwalinska (lengyel)
In-Albon (svájci)–Riske (amerikai, 28.)
Csang Suaj (kínai, 33.)–Doi (japán)
Kosztjuk (ukrán)–Swan (brit)
Garcia (francia)–Miyazaki (brit)
Van Uytvanck (belga)–Raducanu (brit, 10.)
Kerber (német, 15.)–Mladenovic (francia)
Linette (lengyel)–Contreras (mexikói)
Zidansek (szlovén)–Udvardy (magyar)
Osorio (kolumbiai)–Mertens (belga, 24.)
Kanepi (észt, 31.)–Parry (francia)
Tauson (dán)–Hontama (japán)
Marino (kanadai)–Kawa (lengyel)
Björklund (svéd)–Dzsabur (tunéziai, 3.)
Szakkari (görög, 5.)–Hives (ausztrál)
Saville (ausztrál)–Tomova (bolgár)
Sharma (ausztrál)–Maria (német)
Krunics (szerb)–Cirstea (román, 26.)
Trevisan (olasz, 22.)–Cocciaretto (olasz)
Gorgodze (grúz)–Begu (román)
Wickmayer (belga)–Csu Lin (kínai)
Dodin (francia)–Ostapenko (lett, 12.)
Bencic (svájci, 14.)–Vang Csiang (kínai)
Korpatsch (német)–Watson (brit)
Inglis (ausztrál)–Gálfi (magyar)
Juvan (szlovén)–Haddad Maia (brazil, 23.)
Kalinyina (ukrán, 29.)–Bondár (magyar)
Burrage (brit)–Curenko (ukrán)
Niemeier (német)–Vang Hszi-jü (kínai)
Pera (amerikai)–Kontaveit (észt, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik