Davis-kupa: Szeretnénk megmutatni magunkat! – Köves Gábor

GYŐRI FERENC (TORINO)GYŐRI FERENC (TORINO)
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 07:26
null
Piros Zsombor játssza az első egyest szombaton az ausztrálok ellen (Fotó: MTI)
Köves Gábor szövetségi kapitányt nagyon megviselte, hogy Valkusz Mátét ki kellett hagynia a Davis-kupa-keretből, de a játékos sérülése nem javult a kellő mértékben.


– Milyen körülmények fogadták a csapatot Torinóban?

– Kitűnőek – felelte Köves Gábor, a világdöntős szereplését szombat délelőtt az ausztrálok ellen megkezdő magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya. – Kicsit gyorsabb volt a pálya az ATP-világbajnokságon, habár most teljesen más a borítás, ugyanúgy kemény. Hasonló, mint amilyenen a srácok egyébként is játszanak, csak valamivel lassabb annál. A körülmények kifogástalanok, elkülönítettek minket, az edzőpályánál van az étkezés is, remek a kiszolgálás, tehát minden optimális.

– Szigorú buborékban vannak?
– Lazábban, eredetileg ki is mehettünk volna a városba, mert nem ellenőrzik a kijárást, de vigyázni kell a vírus miatt. A húsztagú buborékunkba edzők, fizio­terapeuta, továbbá fotós, médiaszakember és a főtitkár asszony is beletartozik. Általában mindenhová együtt megyünk, a maszkot kicsit unjuk már, fáj tőle a fülünk, de megértjük, hogy használni kell saját magunk és a csapat érdekében. Kétnaponta esünk át Covid-teszten, legutóbb is elég keményen felnyomták a pálcikát, nem tréfálnak...

– El tudták végezni a tervezett munkát?
– Elvileg megcsinálták a srácok, ami ahhoz kell, hogy pályára lépjenek. Hogy ez mire lesz elég, majd meglátjuk, erős ellenfeleink lesznek. A horvátok az ausztrálok elleni első mérkőzésen bizonyították, hogy bármi megtörténhet: Cilicnek már a zsebében volt a győzelem, De Minaur mégis majdnem fordított. Nagy fegyvertény, hogy Horvátország megnyerte mindkét egyénit. Popyrin kevés tapasztalattal rendelkezik a Davis-kupában, ettől függetlenül hoznia kellett volna a meccsét, tízből kilencszer megverné Gojót a játéktudása alapján, aki viszont jól szervált, miközben ő meg nem bírta elviselni az esélyesség terhét, és miután nem sikerült brékelnie az elején, görcsössé vált.

– Számított a horvátok győzelmére?
– A páros előtt egy egyet vártam, aztán ott horvát sikert. Történhetett volna másképpen is, az első mérkőzés sokkal jobban állt az ausztráloknak, mint a második a horvátoknak. Utóbbin Cilic 35 percig parádézott, majd két kettős hiba után idegesen folytatta, ám végül De Minaur ráfizetett, hogy nem tudta megtartani a harmadik szett elején megszerzett brékelőnyét.

 

Köves Gábor szerint irreális elvárás lenne továbbjutást várni a magyar válogatottól (Fotó: Szabó Miklós)
Köves Gábor szerint irreális elvárás lenne továbbjutást várni a magyar válogatottól (Fotó: Szabó Miklós)


– Miért döntött úgy, hogy Valkusz Mátét Nagy Péterre cseréli a keretben?

– Nagyon nehéz döntés volt, olyan, amilyet egyáltalán nem szerettem volna meghozni. Máténak sokáig fájt a válla, beteg is volt, emiatt nem tudta elkezdeni az edzéseket, nem került olyan állapotba, hogy tartalékként számíthassak rá, Balázs Attila mellett pedig még egy sérültet nem bír el a csapat. Nem voltam benne biztos, ha Máté pályára kerül, végigbírja-e a meccset, annyira nem tudott adogatni, ráadásul két hónapja nem szervált rendesen. Ha előbb meghozom ezt a döntést, mondjuk, a múlt héten, biztosan ő is jobban viseli, de reménykedtem, hogy javul a helyzet. Nagy Petinek egyéniben és párosban is van tapasztalata, adott esetben párosban tud leginkább segíteni. Mivel Fucsovics Marci mindenképpen párosozik, kikértem a véleményét. Ő Marozsán Fábiánnal játszana, Nagy Petire tartalékként gondolt. Piros Zsombor egyénit játszik, mivel nem párosozik gyakran. Sérülés miatt már nem, de „Covid-kivételezéssel” két edzőpartner, Fajta Péter és Madarász Gergely is bekerülhet a keretbe. Megviselt a döntéssorozat, rettenetesen sajnálom, hogy Máté nem került olyan állapotba, hogy nevezhessem, s akárki lesz is a következő párharc alkalmával a szövetségi kapitány, remélem, visszatér a csapatba, és megmutathatja, mire képes.

Ezúttal kiválóan ment a tenisz Jannik Sinner szerint
Sokat jelent ez a győzelem, mivel a hazádért játszani a csapattal és nem egyedül, nagyon különleges, felelősséggel jár. Ezúttal kiválóan ment a tenisz, nem hibáztam el túl sok labdát, jól éreztem magam a pályán. Ritörnözni John ellen sosem könnyű, de most fantasztikusan ment. Sokat tanultam, amióta kikaptam tőle Cincinnatiban, változtattam valamennyit, ami most remekül sült el. Koncentráltam a feladatomra, tudtam, ha bajban vagyok, segítenek a társak, a közönség és a szövetségi kapitány is – mondta Jannik Sinner, a világranglista 10. helyén álló olasz teniszező.

– Van esély Balázs Attila szereplésére párosban?
– Öt százaléknál nincs több. Ha Fábival történne valami, valószínűleg Nagy Peti ugrik be, aki normális esetben feltehetően nem lép pályára, vésztartalékként számítok rá.

– Az ausztrálokkal csatázunk szombaton, tehát Piros Zsombor játssza az első egyest.
– Egyelőre úgy néz ki, igen, mivel Fábira párosban számítok, úgy gondolom, ez a munkamegosztás a legjobb. Zsombinak van tapasztalata a Davis-kupában, s bár jóval hátrébb található a ranglistán, mint néhány második táblás, ott lebeghet előtte Gojo példája, aki meg tudta verni Popyrint. Ha úgy teniszezik Zsombi, mint két éve Németországban Kohlschreiber ellen, meglepetést is szerezhet. Lehet, hogy Millmannel játszik, de természetesen Popyrint is számításba kell vennünk – utóbbi stílusa egyébként jobban feküdne neki.

– Van az ausztráloknak gyenge pontjuk?
– Nem nagyon, De Minaur egyéniben és párosban egyaránt jó, de ha nagy is a munkabírása, nem könnyű az egyes meccse után harminc perccel ismét pályára lépni. Annyiban szerencsésebb a helyzete, hogy a péntek szünnap volt neki, Marcinak azonban nem lesz ilyen lehetősége, szombaton és vasárnap is játszik. Csütörtökön az volt az ausztrálok gondja, hogy Popyrin nem tudott felnőni a feladathoz, nem alakult úgy az eredmény, hogy felszabadultan teniszezhessen. Párosban John Peers is az elitbe tartozik náluk, volt második is a világranglistán.

– Lát esélyt a továbbjutásra, vagy ez majd menet közben derül ki?
– Irreális elvárás lenne. Azért jöttünk ide, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, de persze evés közben megjöhet az étvágy. Benne van a pakliban, hogy az összes mérkőzésünket elveszítjük, ahogy az is, hogy kétszer nyerünk kettő egyre. Szeretnénk megmutatni magunkat, ám már ahhoz száz százalék kell, hogy lehetőségünk legyen meccset nyerni, és akkor a párharcokról még nem is beszéltem. Az erőviszonyok alapján Fucsovics Marci ebbe a mezőnybe tartozik, Fábián és Zsombi pedig feljövőben van. Marcira mindig lehet számítani, a többiekre is, de a valós tudásához képest Zsombinak a maximumot kell nyújtania, és az sem mellékes, hogyan játszik majd az ellenfele. Neki a horvátok ellen nagyobb esélye van, párosban viszont inkább az ausztrálokkal szemben lehet sanszunk.

Duplán hazai pályán bizonyíthatott az olaszok játékosa

Lorenzo Sonego kiélvezte minden pillanatát élete első Davis-kupa-találkozójának. A 26 éves olasz (mi több, torinói – nem csoda, hogy élete legnagyobb mérkőzésének tartotta a péntekit) játékos folyamatosan hergelte a Pala Alpitour közönségét, amely mindent meg is tett, hogy győzelemre kész állapotba hozza az amerikaiak hatalmas szervával bíró óriása, Reilly Opelka ellen. A nagy fegyvertény össze is jött Sonegónak, nem engedett játsz­mát riválisának, aki a sajtótájékoztatón meglehetősen tiszteletlenül viselkedett, csak egy-két szavas válaszokat adott az újságírói kérdésekre. A folytatásban Jannik Sinneren volt a sor a Davis-kupa világdöntőjének E-csoportjában lebonyolított összecsapáson, hogy biztossá tegye válogatottja sikerét – a túloldalon ismételten egy adogatógép, John Isner állt. Nos, a gép ezen az estén nem szuperált megfelelően, írd és mondd, kettő játékot volt képes nyerni, emellett ötször is elbukta a szerváját. Sinner habitusának megfelelően kevésbé fanatizálta a nézőket, mint Sonego, de erre nem is volt különösebb szüksége, ugyanis uralta a mérkőzést, míg Isner saját bevallása szerint nem emlékszik ekkora vereségre korábbról.

Az olaszokhoz hasonlóan a szerbek is nyertek Innsbruckban, a világelső Novak Djokovics a hazai, vagyis osztrák színekben versenyző Dennis Novakot két szettben múlta felül, s előtte Dusan Lajovics is megoldotta a maga feladatát.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, (16 000 000 font, kemény pálya)
1. FORDULÓ
A-CSOPROT (Madrid)
Spanyolország–Ecuador 3–0
 C-CSOPORT (Innsbruck)
Franciaország–Csehország 2–1

E-CSOPORT (Torino)
Olaszország–Egyesült Államok 2–1
(Sonego–Opelka 6:3, 7:6; Sinner–Isner 6:2, 6:0; Fognini, Musetti–Ram, Sock 6:7, 2:6)
 F-csoport (Innsbruck)
Szerbia–Ausztria 3–0

KORÁBBAN
D-CSOPORT (Torino)
Horvátország–Ausztrália 3–0

Gojo–Popyrin 7:6 (7–5), 7:5
Cilic–De Minaur 6:1, 5:7, 6:4
Mektic, Pavic–De Minaur, Peers 6:3, 6:1

Szombat
10.00:
Magyarország–Ausztrália (Tv: M4 Sport)

A magyar Davis-kupa-csapatszombaton az ausztrálokkal, vasárnap a horvátokkal játszik Torinóban,majd a csoportelső mérkőzhet meg az E-csoport győztesével a negyeddöntőbe jutásért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik