Tenisz: „Ne csak saját magukért, az országért is küzdjenek!”

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 17:25
null
Nagy Zoltán koherens csapatot szeretne (Fotó: Hungarian Tennis/Facebook)
Újabb háttérbeszélgetést rendezett az MTSZ, a harmadik felvonáson Nagy Zoltán megbízott Davis-kupa-szövetségi kapitány és Sávolt Attila, a szövetség szakmai igazgatója diskurált a sajtó képviselőinek szűk csoportjával.

 

A Magyar Teniszszövetség által szervezett, a Nemzeti Edzésközpontban rendezett háttérbeszélgetések harmadik felvonásán két játékos után ezúttal Sávolt Attila szakmai igazgató és Nagy Zoltán, a magyar Davis-kupa-válogatott megbízott szövetségi kapitánya árult el fontos információkat a meghívottaknak.

Sávolt elöljáróban elmondta, sajnálja, hogy egy-két helyen negatív, botrányszagú hírként, Köves Gábor korábbi szövetségi kapitány szerződésének meg nem hosszabbítására lett kihegyezve Nagy Zoltán kinevezése, noha véleménye szerint ami történt, teljesen természetes jelenség – Köves csaknem öt évig irányított, s most az elnökség egyhangúlag, elsőre úgy döntött, másnak szavaz bizalmat a jövőben, és Nagy Zoltán az elmúlt két évben bizonyította Fucsovics Márton mellett, hogy megbízható, nagyon jó szakember és ember. Úgy véli, vitathatatlan tény, hogy a férfiválogatott fantasztikus eredményeket ért el Köves Gábor irányításával, kétszer is feljutott a világcsoportba, tehát a munkája bekerül majd a sportág hazai históriás könyvébe. Semmi másról nincs szó, minthogy meg kívánták adni a lehetőséget másik edzőnek is.

A szakmai igazgató a huntennis.hu-nak adott interjújában szakmai hibákról beszélt a torinói Davis-kupa-döntő kapcsán, az ezzel kapcsolatos felvetésünkre hangsúlyozta, eleve szívfájdalma a szövetségnek, hogy a világdöntő után nem Piros Zsombor fantasztikus győzelmei, vagy az őt is lenyűgöző Fucsovics–Alex de Minaur meccs állt a középpontban. Ennek abban is látja az okát, hogy a sérült Balázs Attilát nem kellett volna szerepeltetni a csapatban, valamint hogy Valkusz Mátéval kapcsolatban a kereten belül diplomáciai és kommunikációs probléma lépett fel, ami a helyzet jobb menedzselésével elkerülhető lett volna. A pénzek elosztása a jövőben megváltozik, hosszú távon az ITF, vagyis a nemzetközi szövetség ajánlását követik majd, a mindenkori büdzsé, tehát az ITF-től kapott pénz ötven százaléka illeti a játékosokat, a másik fele az MTSZ-nél marad, s ebből fizeti az utazást, a kinttartózkodást, a stábot és az egyéb költségeket. A játékosokat illetően lesz csapatba kerülési és teljesítményalap, ahogy pályára lépési összeg is, mindezeknél a rangsor is meghatározó lesz. Ha legyőznénk a Davis-kupa sydney-i selejtezőjében Ausztráliát márciusban, 150 000 dollárral gazdagodnánk, a vereség 135 000 dollárt ér.

Sávolt Attila úgy véli, nem jelent gondot, hogy Nagy Zoltán Fucsovics edzője, míg Noszály Sándor és Palágyi Miklós Piros Zsombor felkészüléséért felel, mi több, így teljes a kép, le tudják fedni a négy-öt legjobb magyar játékost, mert őket is jól ismerik. Nem egyedi jelenség, hogy a kapitány az egyik kerettag trénere, például a szlovákoknál Tóth Tibor Gombos Norbert edzője, a finneknél Jarkko Nieminen Emil Ruusuvuorié, a kanadaiaknál Frank Dancevic sokáig Vasek Pospisillel dolgozott, míg a svájci Severin Lüthi és Roger Federer kapcsolata is jól ismert.

Az egyelőre egy párharcra kinevezett Nagy Zoltán ugyancsak megosztotta várakozásait és gondolatait a hallgatósággal.

„Attila felkérésére vállaltam el a jelöltséget, előtte Jancsó Miklóssal és közös tanítványunkkal, Fucsovics Marcival is egyeztettem. Megtiszteltetés, hogy bizalmat szavaztak nekem, nagyon várom a Davis-kupát, remélhetőleg egészséges kerettel utazhatunk ki. Ennek összetételét befolyásolja az aktuális forma, a kemény borítás és a vírushelyzet. Fontos, hogy mindenki kihozza magából a maximumot. Szeretném, ha a válogatott nemcsak saját magukért, hanem a csapatért és az országért küzdő egyénekből álljon. Az ausztrálok négy játékosa kvalifikált az Australian Open párosdöntőjébe, az egyes főtáblán tízen vehettek részt saját jogukon, és idegenben kell helyt állnunk ellenük. Nagy közönség buzdítja majd őket, ezzel meg kell birkóznunk, és élvezni a szituációt. Papíron Marcinak van a legnagyobb esélye győzelmeket szerezni, hiszen jó ideje top ötvenes, heti szinten játszik az ausztrálok legjobbjaihoz hasonló teniszezőkkel.”

A lebonyolítás szerint az első napon előbb két egyes, majd egy párosmérkőzést rendeznek, majd a második napon jön újabb két egyes találkozó. Fucsovics Márton a dubai 500-as ATP-torna után csatlakozik a Magyarországról Ausztráliába utazó csapathoz. A lehetséges felállásokat az eredmények alakulása is befolyásolja, a keret összetételét nem érintik az oltási szabályok, minden szóba jöhető játékos megfelel a szükséges kritériumoknak. Sávolt szerint a lehető legnehezebb sorsolás sújtotta a mieinket, a párharc megnyerését a magyar Davis-kupa-válogatott történetének egyik legnagyobb bravúrjaként könyvelné el. Örülne neki, ha a csapat kohéziója is rendbe jönne, mindenki boldog lenne, és száz százalékot adna bele a játékba. Ha nyernek a mieink, év végén ismét a világdöntőben szerepelhetnek, ha kikapnak, szeptember végén a bennmaradásért játszanak.

A Billie Jean King-kupa-csapatunk, vagyis a Babos Csaba vezette női válogatott az április 11-i héten Antalyában szerepel az euro-afrikai zóna első csoportjában. Idén is lesz Budapesten, a Római-parton WTA-torna, de egyéb hazai rendezésű eseményekre nincs fedezet erre az évre. Sávolt Attila a 2022-es szakmai tervekről is szólt.

„Hosszú távon azt fogalmaztuk meg, hogy legyen négy top százas játékosunk – nem is olyan régen, a kétezres években volt példa arra, hogy egyszerre öten-hatan szerepeltek Grand Slam-főtáblán. Jelenleg hárman vannak ezen a szinten, és Gálfi Dalma is ostromolja a legjobb százat, ahogyan Babos Tímea is odaérhet, ha az egészsége engedi, mert az elszántsága megvan hozzá. A profiknak az elmúlt egy esztendőben megteremtettük a nyugodt hátteret a Nemzeti Edzésközpontban, megy minden a maga útján, ám az utánpótlásban sokkal rémisztőbb a helyzet. Az Európa-bajnokságon csak egyvalaki tudott egynél több meccset nyerni bármelyik korosztályban, és a téli Winter-kupákon sem sikerül a döntőbe jutás évek óta. Top prioritásnak tekintem az edzőképzést, a jó szakemberek hiánya óriási probléma, és fontosnak tartom a tizenkét éven aluli gyerektenisz fejlesztését. A szövetségnek feladata a társasági tenisz támogatása, az amatőr teniszbázis építése, és a fogyatékkal élők sportjának felkarolása is.”

Mint elmondta, Lázár János elnök tevékenysége nélkül nem tudnának működni, nem tudtak volna jövőképet mutatni, nem mehetett volna végbe a pénzügyi konszolidáció, amelynek teljességét jelenleg egy 700 milliós adótartozás nehezíti. Úgy érzi, kis nyugalom költözött a tenisztársadalomba, megfelelő emberek kerültek a vezetésbe, és véleménye szerint azt is jó látni, hogy javarészt magyar edzői vannak a legjobb magyar játékosoknak. Szavait azzal zárta, hogy látja, kezd helyreállni a rend, a béke és a bizalom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik