MTI/H. D. 2021.01.22 11:02 Frissítve: 2021.01.22 12:24

Aus. Open: Badosa elkapta a vírust, kérdéses a részvétele

Pozitív lett a koronavírustesztje Paula Badosának, aki az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett Melbourne-be, és már napok óta karanténban van – írja az MTI.

Paula Badosa elkapta a vírust, kérdéses a részvétele Australian Openen (Fotó: AFP)

 

A spanyol játékos szereplése ezzel kérdésessé vált az év első Grand Slam-tornáján, amely február 8-án kezdődik, miután Victoria állam kormányzata közölte: akinél kimutatják a vírus jelenlétét, annak elölről kell kezdenie a karanténidőszakot.

Korábban tíz pozitív esetet regisztráltak azoknál, akik a tornára érkeztek az országba, ezek között négy játékos is volt, de Badosa az első, aki névvel vállalta, hogy elkapta a betegséget. A tesztek körül egyébként van egy kis zavar, a pozitív esetek közül néhányat a helyi egészségügyi hatóság utóbb átminősített, arra hivatkozva, hogy korábbi fertőzés nyomán hozhatott pozitív eredményt a teszt.

A világranglistán 67. Badosa Abu-Dzabiból utazott Ausztráliába, és éppen a felét töltötte le a karanténidőszaknak, amikor pozitív lett a tesztje. Át is helyezték egy „egészségügyi hotelbe”.

A tornára érkezettekre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be az országba, ahol 14 napos karantén várt rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el.

A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, melyen volt koronavírus-fertőzött, ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4.5 millió forint) büntetés jár.

Több játékos panaszkodott a körülmények miatt, a világelső Novak Djokovics hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak. Daniel Andrews miniszterelnök azonban visszautasította a nyolcszoros bajnok kéréseit, mondván: a játékosok tisztában voltak a szabályokkal, és nem fognak kivételezni velük.   

Tavaly Melbourne 4.9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. A közelmúltban nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak azok a személyek voltak kivételek, akik három, az Australian Openre érkezett járaton utaztak.

(MTI)

2021.02.26 18:41:12

Tenisz KLEIN RON

Az idei Australian Opent megnyerő japán teniszező nagy álma, hogy példaképként tekintsenek rá.

2021.02.21 19:35:51

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A tisztelet is oka lehetett, hogy Medvegyev három játszmában kikapott.

2021.02.21 09:07:42

Tenisz CSELŐTEI MÁRK

A 33 éves szerb karrierje 18. Grand Slam-győzelmét gyűjtötte be Ausztráliában.

2021.02.20 08:43:33

Tenisz HARMATH ÁKOS

A japán Oszaka Naomi két játszmában, 77 perc alatt felülmúlta az amerikai Jennifer Bradyt.

2021.02.14 00:07:44

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem érheti szó a ház elejét.