Babos Tímea Grand Slam-bajnok – Mladenoviccsal megnyerte a női párost

Vágólapra másolva!
2018.01.26. 06:02
null
Babos (jobbra) először ünnepelhet felnőtt Grand Slam-torna-győzelmet (Fotó: AFP)
Az ötödik kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős a másodikként rangsorolt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina duóval találkozott az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében, és két szettben, 6:4, 6:3-ra diadalmaskodott az orosz duó felett.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 5.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 6:4, 6:3

Már a női páros döntőjének előtörténete is érdekes volt.

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a 2015-ös WTA-világbajnokság óta az első tornájukon szerepeltek együtt, viszont abban az évben hármat is megnyertek, Dubaiban, Marrákesben és Rómában. Másik három alkalommal is döntőztek, például 2014-ben Wimbledonban, ott viszont az olasz Sara Errani, Roberta Vinci páros nyert ellenük – és az olaszok fél évvel korábban Melbourne-ben Jekatyerina Makarovával és Jelena Vesznyinával is megcsinálták ugyanezt.

Ezért van az, hogy az oroszok gyűjteményéből az Australian Open hiányzott még (ellenben olimpiai bajnokok), azaz ma teljesíthették volna be a karrier Grand Slamjüket – hatodikként az open érában.

Ugyanakkor a mi Babos Tímeánk pályafutása első Grand Slam-győzelmére hajtott, miután Wimbledonban 2015-ben a vegyes páros, 2016-ban pedig a női páros döntőjében is alulmaradt, nyilván más játékostársakkal.

Babos és Mladenovic, illetve Makarova és Vesznyina ebben a felállásban egyszer találkoztak eddig: 2015-ben, Wimbledonban az elődöntőben az oroszok nyertek, de csak három játszmában, 6:3, 4:6, 6:4-re.

A közös nőipáros-döntőjük után Babos és Makarova is elődöntőzik vegyes párosban is, úgyhogy vasárnap akár egy másik fináléban is találkozhatnak Melbourne-ben.

Mindenesetre ebben a döntőben Babosék kezdtek jobban, simán hozták az első és második adogatásukat is, közben pedig két bréklabdájuk is volt – ám sajnos ezek kihasználatlanul maradtak, amiért akkor fizettek nagy árat, amikor a harmadik szervagémjüket viszont elveszítették, és mivel az oroszok a következő adogatójátékukat semmire nyerték, hirtelen 2:4-re álltunk.

Ám három gémmel később már 5:4-re!

Babosék játéka váratlanul stabilizálódott, ráadásul a magyar lány néhányszor teljesen jogosan challenge-elte az elmélázó vonalbírók döntéseit. Ennél persze fontosabb, hogy két adogatójátékot is 15-re nyertek, közte pedig brékeltek is (30-ra...), úgyhogy helyreállt a világ rendje.

Sőt!

Hozták a következő adogatásukat is, majd kiváló ütemérzékkel brékeltek még egyet (ismét 30-ra), így a sorozatban megnyert négy játékkal 6:4-re behúzták az első szettet.

A második nehezebben kezdődött, úgy is folytatódott, de annál szebb véget ért!

ÖRÖMSZAVAK
„Először is gratulálnunk kell a legyőzöttjeinknek, fantasztikusan játszottak– kezdte győzelmi beszédét Babos. Aztán Kikinek kell megköszönnöm ezt a két hetet, mert két év után játszunk ismét együtt, ám hihetetlen élmény. Akadtak nehéz pillanataink, de nagyszerű érzés, hogy a sikert megoszthatjuk azokkal, akik nagyon messziről jöttek, hogy szurkoljanak nekünk.”
„Nagyszerű végre kézbevenni ezt a trófeát – hitetlenkedett Mladenovic. Timi nagyon régi barátom, sok mindenen mentünk át együtt, úgyhogy elképesztő dolog, hogy most nyertünk.”

Makarova és Vesznyina azon nyomban brékelt, amit csak kínkeservesen, három bréklabdából tudtak Babosék visszaszerezni. Ám szerencsére sikerült, ennek örömére pedig hozták a saját adogatásukat is, sőt, ha már lendületbe jöttek, akkor brékeltek még egyet. Ekkor vezettek 3:1-re – amiből viszont nem 4:1, hanem 3:2, majd 3:3 lett, mert folytatódott a brékparádé...

Viszont még időben szervaformába jött Babos, így 4:3-ra alakult az állás, amitől Mladenovic is belelkesedett: az ő pontjával brékeltek újra, és vezettek már 5:3-ra!

Ám Grand Slam-győzelmet nem adnak ingyen, úgyhogy Mladenovic szervajátéka is billegett, adódott benne három bréklabda is… A legfontosabb pontot viszont Babosék szerezték meg, és győztek az Australian Open női párosában!

A DÍJÁTADÓ

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 5.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 6:4, 6:3

GÉMRŐL GÉMRE – A TUDÓSÍTÓ: HARMATH ÁKOS

2. JÁTSZMA

9. GÉM

Egyetlen játszmára a Grand Slams győzelemtől Babos Tímeáék párosa! Mladenovic adogat. Izgul, nagyon, el is megy az első két adogatás. A harmadikat Babos egy rövid röptével hozta, 15:30. Makarova jó hálójátéka után 15:40, Egy bréklabda hárítva, miután Vesznyina a hálóba röptézett. A második iskivédve, Mladenovic adogatását kiüti a pályáról Vesznyina, 40:40.

Hosszú menet után Babos átemelését Vesznyina lecsapja, Babos nem tudja áttenni, ott az előny. Mladenovic ásszal állítja vissza az egált. Egy újabb ász értékű szervával meccslabda Baboséknak!

MEGVAAAAAN!!! Makarova kiüti Mladenovic tenyeresét, Babos Tímea Grand Slam-torna-győztes!

8. GÉM

Makarova adogathat. Eddig úgy fest, hogy ő a gyenge láncszem ma. Kettős hibával nyit. Aztán egy kicsit bizonytalan adogatás végén Timi jó átemelésével 0:30! Sőt! Makarova újabb bizonytalan adogatása után három bréklabdája van Timiéknek! Az elsőt Babos a hálóba üti. A másodikat is ő hibázza el, 30:40. Mladenovic megcsinálja! Egy nem túl jó rövidítést tett ki oldalra, Makarova nem érhette el, 5:3!

7. GÉM

Babos adogat – és jó szervával kezd. Aztán egy egészen rossz átemelést öl meg Vesznyina, 15:15. Jó szerva után Mladenovic futtatta meg Makarovát, aztán szépen befejezte a pontot, 40:15. Babos ront egy keresztütést egy szép nyesés után. Babos jó szervája után Mladnovic ront, Vesznyina nagyon jól fogadott, 40:40.

Babos újabb jó szervája után Makarova tehetetlen, itt az előny, amit Babos hosszú alapvonali fonákjával viszonylag gyorsan sikerül el is adni. Mladenovic lecsapásával újabb előny. Babos első szervája a hálóban, a második jó, hosszú játék után aztán egy fonákja a hálóról a saját térfélre pattan, egyenlő megint.

Makarovának testre menő szervát üt Babos,aztán egy ásszal befejezi, megvan a gém, 4:3, ez nagyon fontos volt!

Egy-két "gyerünk, Timi!" érkezik a lelátóról, ebből lehetne erőt meríteni. Bekapcsolták a reflektorokat, mert lóg az eső lába, elég sötét van – írja Szűcs András a helyszínről.

6. GÉM

Vesznyina adogat. Nagyon simán hozta az adogatását, a második pontjánál Babost kemény megdolgoztatta az alapvonalon,és Timi nem tudott túl járni az eszén. Semmire hozta a szerváját az orosz páros, 3:3.

5. GÉM

Mladenovic adogat. Az első megszerzett pont után kettőt gyorsan elpasszol a francia, aztán összehoz egy kettős hibát is. Két bréklabda az oroszoknak. Az elsőt hárítják Babosék, Makarova fogadása a hálóban kötött ki. Mladenovic hosszú menet végén kiütötte a keresztet, és hiába kért challenget a magyar páros, elment a brékelőny, 3:2

4. GÉM

Makarova adogat. Az első szervája nem jó, a második necces (106-tal ment...), végül csak sikerül, meg is szerzik a pontot. Másodikra Babos ritörnjét az alapvonalra üti Vesznyina 30:0. Mladenovic keresztütését Vesznyina egy könnyű röpte helyett a hálóba ütött, majd megint Mladenovic hozott pontot, 30:30.

Hosszú labda menet végén újabb bréklabda Vesznyina ütött széleset. És megvan a brék! Mladenovic hozta egy szép röptével, 3:1!

3. GÉM

Babos adogat.Vesznyináék zsinórban három adogatójátékot buktak, most meglehetne lépni. Timi első két szervája jó, 30:0-nél a harmadikra challenge-t kérnek az oroszok, de elbukják, aztán Mladenovic remek röptéjével megvan a gém, 2:1

2. GÉM

Vesznyina adogat, és egy rossz első szerva után a másodikja nem túl jó, Mladenovic kemény ritörnnel bünteti, 0:15. Babos fogadása nem jó, hosszú, 15:15. Mladenovic újabbjó fogadása ér pontot, aztán Babos hibázik az alapvonalról, 30:30.

Bréklabda Baboséknál. Vesznyina hosszú első szervája után Babos fogadását követően végül hárítják az oroszok, egyenlő. Utána Vesznyina ront Timi nem túl jó ütése után, újabb bréklabda! Babos elrontja, hosszú menet végén a hálóba üt egy tenyeres röptét, igaz, Mladenovic talán zavarta, egyenlő.

Nagy játék Mladenovictól, jó fogadás után két kemény keresztütés után testre ütött Makarovának, aki elhajolt, Vesznyina ne érhetett oda, itt a harmadik bréklabda!Ez pedig már megvan: Vesznyina adogatását a hálónál helyezkedő Makarovára ütötte,itt a pont, 1:1

1. GÉM

Mladenovic adogat. Rögtön kér is egy challenget, amivel meg is van a pont, 15:0. A második pont is megvan, de az oroszok egy gyors és egy hosszú labdamenet végén egyenlítenek. Mladenovic nagyszerű szervája után Makarova hosszan fogad, 40:30. Mladenovic lassan indul egy labdára, megpróbálta átemelni Makarovát, de hosszú lett, 40:40. Hosszú menet végén Timi behúzódott középre, Makarova meg köszönte és elütötte mellette a sarokba, bréklabda, amit egy rossz röpte után hoznak is az oroszok, 0:1.

Egy videó is érkezett a bemelegítésről:

1. JÁTSZMA

10. GÉM

Makarova adogat. Timiék a játszmáért fogadnak – ha lehet ilyet mondani...Babos egy nagy mentése után rontanak az oroszok, 0:15. Egy rontott első szerva után Makarova 109 kilométeres sebességű szervája éppen elment a labda a hálói, kettős hiba lett belőle végül, 0:30. Egy gyors, majd egy nagyon hosszú pont után 30:30, majd Mladenovic pontjával játszmalabda Baboséknak!

Timi jó fogadása után Mladenovic nagyszerű röptéjével meg is van az első játszma!

Van egy maroknyi orosz tábor a lelátón, amely minden egyes pontot kitörő örömmel és tapsviharral fogad. Most vélhetően nem tapsoltak...

9. GÉM

Babos adogat. Két jó szerva után 30:0 Timiéknek, aztán Mladenovic belenyúl, hossz Makarova keresztjébe, hosszú, 30:15. Utána viszont jó röpte és Babos remek szervája után megvan a gém, 5:4.

8. GÉM

Vesznyina adogat. Elsőre leüti a pályáról Mladenovicot, aki nagyon szélesre méri a fogadást, Babos viszony egy jó nyeséssel csőbe húzza Vesznyináta fogadáskor, 15:15. Sőt, Mladenovic remek ritörnjére – kersztbe ütötte Vesznyina lábához – az orosz nem tudott reagálni. Babos pontjával pedig már 15:40, két bréklabda. Az elsőt Mladenovic a hálóba teszi, 30:40. Babos remek fogadásával sikerül visszavenni a bréket, 4:4!

7. GÉM

Mladenovic adogat, és két jó szervával hamar 30:0, sőt, Babos gyors röptéjével már 40:0. Mladenovic első szervája rossz a gémért, másodikra viszont... challenge-t kérnek Vesznyina keresztütése után. Csípte a vonalat, újra. Az ismétlést megnyerik, Mladenovic rossz egyenese után 40:15. Végül Makarova egy hosszú labdamenet után hosszút üt, 3:4

Jött egy kép Melbourne-ből a bemelegítésről...

Babos (pirosban) és társa bemelegít a döntő előtt (Fotó: Szűcs András)
Babos (pirosban) és társa bemelegít a döntő előtt (Fotó: Szűcs András)

6. GÉM

Makarova adogat.Mladenovic jó fogadása után Babos közelről a hálóba üti, majd Vesznyina teszi közelről Mladenovic testére, 0:30. Sőt, már negyven, Mladenovic üt egy hosszút keresztbe az alapvonalról.Végül az oroszok gyorsan behúzták az adogatásukat, 2:4.

5. GÉM

Babos adogat. Egy jó szervával nyit, aztán némi játék után sikerül a második pontot is megszerezni, és egy remek ásszal már 40:0. A gémért adogathat, ám ismét a hálóba püföl egy fonákot közelről, kár érte.Sőt, feljönnek egyenlőre az oroszok.

Ismét gyorsan meglehetett volna ez a gém, ehelyett most már az oroszok előnyben. Bréklabdájuk van Timi hibája után, ráadásul elsőre meg is csinálják, 2:3

4. GÉM

Vesznyina adogat. Ő is jól, hamar 40 semmi, Mladenovic rosszul fogad. Babos viszont remek fonák elütéssel jelentkezik, 15:4. Aztán csúnyán kiüti a röptét a hálótól a pályáról, ott a gém, 2:2

Gyarapodott a nézőszám: Mivel csak játékmegszakításkor lehet mozogni a nézőtéren, ilyenkor engedik be az újonnan érkezőket, illetve a büféből visszatérőket is, úgyhogy most jött egy új eresztésnyi néző

3. GÉM

Mladenovic adogat - remekül. Egy ász után egy ászértékű szerva, és a harmadik labdamenetet is hozza a francia. 40:0, után aztán rontja az első szervát, a másodiknál meg a hálóba üti a fonák röptét, 40:15. A gémért viszont jó az első szerva, Babos hozta a pontot, 2:1

2. GÉM

Makarova adogat. Rögtön itt az első challenge, Makarova üt egy hosszút, kint van, hiába nézik vissza, 0:15. Timi fogadása nem túl jó, Vesznyina besegít, hamar fordítanak az oroszok, sőt, Makarova üt egy ászt. 40:15. Babos remek védekező tenyeresét Vesznyina hosszúra teszi, Makarova meg ismét messze kiüt egy fonákot, 40:40.

Nincs brék, Vesznyina leöli Mladenovic rossz fogadását, ott az előny. Makarova hosszú szervájára Timi kér challenget, igaza van, egyenlő, és Makarova újabb jó adogatásaival nagy nehezen de egyenlítenek az oroszok, 1:1

1. GÉM

Babos kezdi az adogatást, és nagyon gyorsan, magabiztos adogatással és Mladenovic közbe röptézéseivel hamar elhúznak 40-0-re. Babos ront egy fonákot, aztán egy újabb hibát követően egy ászértékű szervával behúzza a játékot a magyar, francia páros, 1:0

ELŐZMÉNYEK

6.20: Vége a bemelegítésnek. Kezdődik a meccs.

6.15: Helyzetjelentés Melbourne-ből: nagyjából 5000 néző foglalta el a helyét.

6.10: Jönnek a női páros döntőjének a résztvevői. Először Babosék érkeztek, aztán az oroszok.

6.08: Vége a gálameccsnek, ami természetesen háromszettes lett... Amúgy Cashék nyertek, 4:3, 1:4, 4:2-re.

6.05: Költői kérdés a Rod Laver Arénában helyet foglaló tudósítónktól, Szűcs Andrástól: Minek is raknak be egy öregfiúk meccset a női páros döntő elé, ha a női páros döntő két résztvevője még vegyes párosozik is majd később, így viszont azoknak a meccseknek még a stadionja sincs meg, és biztosan éjjelbe nyúlik majd...

6.00: Babosék döntője előreláthatóan 6.15 körül kezdődhet, mert előtte egy gálameccset rendeznek a Rod Laver Arénában, amelyen a Pat Cash, Mark Woodforde ausztrál páros mérkőzik a Mansour Bahrami, Fabrice Santor francia duóval. Jelenleg 4:3, 1:4-nél járnak.

5.55: Ez a két páros ebben a felállásban egyszer találkozott eddig: 2015-ben, Wimbledonban az elődöntőben az oroszok nyertek, de csak három játszmában, 6:3, 4:6, 6:4-re.

5.50: Jó reggelt kívánunk! Ünnepi napra ébredtünk, hiszen január 26-a nemzeti ünnep Ausztráliában. Pontosan 230 éve ezen a napon Arthur Phillip angol kapitány 1030 bevándorlóval – közülük 736 fegyenc – megérkezik Ausztráliába, és a mai sydney-i Operaház környékén kikötve megalapítja az első európai gyarmatot, melynek kormányzója lesz.

ÉRDEKESSÉGEK

A Makarova, Vesznyina kettős 2013-ban megnyerte a Roland Garrost, 2014-ben a US Opent, 2016-ban az olimpiát és a WTA-vb-t, míg tavaly a wimbledoni bajnokságot, de az Australian Open trófeája még hiányzik a gyűjteményéből. Az orosz duó 2014-ben járt a legközelebb a végső győzelemhez Melbourne-ben, ám akkor 6:4, 3:6, 7:5-re kikapott a Sara Errani, Roberta Vinci olasz egységtől.

Vesznyina számára egyébként nem ismeretlen érzés a melbourne-i Grand Slam-torna megnyerése, hiszen 2016-ban Bruno Soares oldalán győzött vegyes párosban. Ugyancsak a brazillal Makarova 2012-ben a US Openen diadalmaskodott.

Makarova és Vesznyina számára a negyedik GS-győzelem, ezzel együtt a karrier Grand Slam a tét a mai döntőben.

Ennek elérésében szeretné megakadályozni az orosz duót a Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős, amely idén állt össze újra. A magyar hölgy pályafutása negyedik GS-döntőjére készül, ezek közül a másodikat vívja francia partnere oldalán: az elsőt 2014-ben Wimbledonban elveszítették az Errani, Vinci duóval szemben (6:1, 6:3).

Babos még nem végzett Grand Slam-viadal élén, Mladenovic viszont hármon is. A francia hölgy a kanadai Daniel Nestorral 2013-ban megnyerte a wimbledoni bajnokság, majd 2014-ben az Australian Open vegyes páros versenyét, míg Caroline Garciával 2016-ban a Roland Garroson diadalmaskodott női párosban.

Babos a Rod Laver Arénában rendezendő finálé után az indiai Rohan Bopanna oldalán vegyes párosban elődöntőt vív a María José Martínez Sánchez, Marcelo Demoliner spanyol, brazil kettőssel. Nem csoda, hogy Babos pályafutása egyik legfontosabb napjaként tekint a maira.

A KÉT PÁROS ÚTJA A DÖNTŐIG
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 5.)
Makarova, Vesznyina (orosz, 2.)
1. forduló
Dzalamidze, Knoll (orosz, svájci) 7:5, 6:3 Bouchard, Stephens (kanadai, amerikai) 6:4, 6:4
2. forduló
Arruabarrena, Parra Santonja (spanyol) 3:6, 6:3, 6:4 Jakupovic, Hromacseva (szlovén, orosz) 6:2, 6:3
3. forduló
Golubic, Sztojanovics (svájci, szerb) 7:5, 6:2 Krejcíková, Siniaková (cseh, 16.) 7:6, 6:7, 6:2
Negyeddöntő
Csan Latisa, Andrea Hlavácková (tajvani, cseh, 1.) 6:4, 0:6, 7:6 Dabrowski, Hszü Ji-fan (kanadai, kínai, 6.) 0:6, 6:1, 7:6
Elődöntő
Hszie Szü-vej, Peng Suaj (tajvani, kínai, 8.) 6:4, 6:2 Begu, Niculescu (román, 10.) 6:4, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik