H. Á., K. R. 2021.02.10 00:50 Frissítve: 2021.02.10 17:54

Fucsovics döntő szett, tie-breakben legyőzte Wawrinkát

A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének második fordulójában Fucsovics Márton drámai, ötszettes mérkőzésen, tie-breakben diadalmaskodott a háromszor GS-tornagyőztes svájci Stan Wawrinka felett úgy, hogy a rövidítésben három meccslabdát is hárított. A női egyes második fordulójában a selejtezőből a főtáblájára jutó Babos Tímea 77 perc játék után, két szettben vereséget szenvedett az orosz Anasztaszija Potapovától, így neki véget ért az idei torna.

Fucsovics Márton döntő szett, tie-breakben legyőzte Stan Wawrinkát (Fotó: AFP)

 

AUSTRALIAN OPEN, Melbourne (kemény pálya, 80 000 000 ausztrál dollár összdíjazás) Tv: Eurosport, Eurosport2
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ

Fucsovics Márton–Stan Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11–9)

Talán nem túlzás állítani, hogy az idei Australian Open eddigi legdrámaibb mérkőzését vívta egymással a világranglistán 55. helyen álló Fucsovics Márton és a verseny 17. kiemeltje, a 2014-es bajnok svájci Stan Wawrinka. 

A meccset egészen lehengerlően kezdte a magyar teniszező, hamar elvette ellenfele adogatását, és már 3:1-re is vezetett, ám Wawrinka visszavette az adogatását és 5:4-re már nála volt az előny. Nagyjából itt azonban véget is ért az első szett a svájcinak, merthogy Fucsovics a következő három játékot egyaránt megnyerve csaknem egy óra alatt tette zsebre a szettet. 

A svájci kiválóságnak a második játszma „némi” késéssel kezdődött, Fucsovics hamar dupla brékelőnybe került, és már 4:0-ra vezetett, mire Wawrinka valami életjelet mutatott, így 35 perc játék után a magyar éljátékos ezt a játszmát is elvitte. 

Utána viszont jött a fordulat: Wawrinka ugyanis hamar brékelte Fucsovicsot és meg is őrizte a különbséget, 6:4-re nyerve szépített. A negyedik felvonásban pedig visszaadta a második szettben elszenvedett csúnya verést, ő is elhúzott 4:0-ra, s 6:2-vel lett az övé a játszma, így jöhetett a döntő szett.

Fucsovicsnál volt az első nagy lehetőség a győzelemre, hiszen 4:3-nál brékelt, ám ezt követően hiába szerválhatott a győzelemért, még meccslabdáig sem jutott, Wawrinka visszavette az adogatását, és a folytatásban mindketten hozták a saját adogatásaikat, így jöhetett a rövidítés, amely az Australian Openen minimum 10 pontig tart – addig eljutva legalább kettő pont különbséggel kell nyerni.

Úgy tűnt, ebben a svájci lesz a jobb, hiszen Fucsovics első három adogatását egyaránt elvette Wawrinka, s már 6–1-re is vezetett. A folytatásban valamelyest faragott a hátrányából Fucsovics, s 9–6-nál három meccslabdához is jutott Wawrinka, de ezeket Fucsovics egyaránt hárította. Végül, 3 óra 59 perc játékot követően 9–9-nél elvette ellenfele adogatását, majd szerválhatott a győzelemért, s 11–9-re megnyerte a rövidítést, így drámai csatában legyőzte Wawrinkát.

„Meghalok, nagyon fáradt vagyok, két ötszettes meccset játszottam, hihetetlen támogatást kaptam a drukkerektől, köszönöm – mondta Fucsovics az Eurosporrtnak. – Nehéz visszaemlékezni a meccs elejére. Tudtam, hogy felzárkózik Stan, mert mentálisan nagyon erős játékos. Az ötödikben próbáltam a lábammal aktívabb lenni, és mentálisan erős maradni. Ez a kedvenc tornám, kétszer is eljutottam a negyedik körig. Most nem is tudom, hogy ki a következő ellenfelem, csak szeretném kiélvezni a napsütést és a pillanatot.” 

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Fucsovics elsőként arról beszélt, hogy a kedvezőtlen fordulatok ellenére egy pillanatra sem engedte el a meccset.

„Megszoktam már, hogy a pályán nem mindig az történik, ami számomra a legideálisabb. Próbáltam koncentrált maradni, és sanszos hogy ezért nyertem. Így közvetlenül a meccs után még nem tudok mélyebb elemzésbe belemenni, talán pár nap múlva okosabb leszek” – fejtette ki, majd rátért a következő erőpróbára.

„Raonics nem jó ellenfél. Ha elkapja a szervát, nehéz vele boldogulni. Ha mindketten alulról szerválnánk, simán elverném, de ilyen szabályok szerint az eredménnyel meg kell várnunk a meccs végét” – tette hozzá tréfásan.


Fucsovics Márton pályafutása során ötödik alkalommal találkozott Wawrinkával és másodszor győzte le, bejutva ezzel harmadszor is a harmadik körben az Australian Openen. A legjobb 16 közé jutásért a francia Corentin Moutet-t négy szettben legyőző, 14. helyen kiemelt kanadai Milos Raonic vár rá.

Fucsovics Márton a győzelem után (Fotó: AFP)

 

NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
Babos Tímea–Anasztaszija Potapova (orosz) 2:6, 4:6

Jó hangulatban várhatta az Australian Open második fordulóját Babos Tímea, hiszen ebben az idényben hat mérkőzése közül ötöt megnyert, a legutóbbi, a belga Ysaline Bonaventure elleni volt az első sikere Grand Slam-tornán egyesben a 2019-es US Open óta.

Éppen a kedvező előjelek miatt jelentett kellemetlen meglepetést, hogy a világranglista 114. helyezettje sok hibával, görcsösen kezdett a 13 hellyel előrébb jegyzett orosz Anasztaszija Potapovával szemben, aki 19 esztendősen is kétségkívül kemény ellenfél, az első fordulóban mindössze három játékot engedélyezett a verseny 24. kiemeltjének, az amerikai Alison Riske-nek.

BABOS SZERINT ELSZÚRTA

„Nagyon sajnálom ezt a vereséget. Nincs mit szépíteni, ezt nagyon-nagyon elszúrtam – jelentette ki Babos. – Küzdöttem, akartam, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Annyira vágytam erre a győzelemre, hogy rettentően mereven játszottam, lassú volt a lábam. Szomorú vagyok, mert még így is lett volna esélyem a második szettben, de nem teljesítettem elég jól. A lábmunka, ami az előző meccseken nagyon jó volt, most a görcsösség miatt borzasztó volt – lassan mozogtam.”

Babos az első adogatójátékát nyert labdamenet nélkül veszítette el, és fogadóként sem tudott szépíteni, így 10 perc sem kellett ahhoz, hogy 3:0-s hátrányban üljön le pihenni. A kis szünetet követően az adogatásaira jobban vigyázott a magyar teniszező, ám sokat rontott – a szett közepén már 12 ki nem kényszerített hibánál járt –, ami nem fért bele az agresszívan és pontosan játszó orosszal szemben. Potapovának 30 perc sem kellett, 6:2-re megnyerte az első játszmát, cseppet sem látszott rajta az izgalom, hogy karrierje során először juthat Grand Slam-tornán a legjobb 32 közé, és következő ellenfele a legendás amerikai Serena Williams lehet.

A második játékrészben egészen más hangulatban ültek le először: az orosz egy kettős hiba miatt bréklabdával ajándékozta meg Babost, aki fogadóként egy remek fonákkal értékesítette a lehetőséget, így előnyből várhatta a folytatást. Az MTK sportolója 3:1-nél is fogadóelőnyhöz jutott egy kettős hibának hála, ám ezzel az eséllyel nem élt, pedig gyakorlatilag eldönthette volna a játszma sorsát – Potapovát láthatóan elbizonytalanította, felbosszantotta néhány gyengébb ütése, és már nem volt olyan ellenállhatatlan, mint az első szettben.

Bár Babos is sokat rontott, különösen fonákkal, kettős hibát is ütött, a fontos szituációkban 4:3-ig számíthatott az első szerváira – akkor azonban Potapova egyenlíteni tudott, emiatt érthetően felbátorodott, stabilabbá vált a teljesítménye, és egy 27 ütéses pontot is megnyert. Néhány perc alatt fordult meg az összecsapás: Babos közel járt ahhoz, hogy a szettért fogadhasson, ehelyett a meccsben maradásért kellett adogatnia. Egy túl hosszú ütés mérkőzéslabdához juttatta Potapovát, és bár ezt még Babos egy jó szervával hárította, a másodikat, amit az orosz egy remek fonák nyerővel harcolt ki, már nem tudta, 77 perc alatt 6:2, 6:4 lett a vége – kár érte, nyerhető összecsapás volt, a második szett alapján mindenképpen.

 

 

Még több
2023.01.29 21:25:03

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az új generáció nem rúgta rá az ajtót a legendákra.

2023.01.29 08:57:54

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis alig három óra alatt nyert a görög ellen, ezzel pedig gyakorlatilag mindent vitt.

2023.01.28 13:43:35

Tenisz nemzetisport.hu

Az Australian Open meglepetésembere tudja: Kordáéknál „kötelező” a melbourne-i Grand Slam-siker.

2023.01.21 20:50:56

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Novak Djokovics még tartja magát.

 

2023.01.20 08:15:00

Tenisz nemzetisport.hu

A hölgyeknél kiesett a tavalyi döntős Danielle Collins, a férfiaknál nyert a 3. kiemelt, Sztefanosz Cicipasz.