Fucsovics döntő szett, tie-breakben legyőzte Wawrinkát

H. Á., K. R.H. Á., K. R.
Vágólapra másolva!
2021.02.10. 00:50
null
Fucsovics Márton döntő szett, tie-breakben legyőzte Stan Wawrinkát (Fotó: AFP)
A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének második fordulójában Fucsovics Márton drámai, ötszettes mérkőzésen, tie-breakben diadalmaskodott a háromszor GS-tornagyőztes svájci Stan Wawrinka felett úgy, hogy a rövidítésben három meccslabdát is hárított. A női egyes második fordulójában a selejtezőből a főtáblájára jutó Babos Tímea 77 perc játék után, két szettben vereséget szenvedett az orosz Anasztaszija Potapovától, így neki véget ért az idei torna.

 

AUSTRALIAN OPEN, Melbourne (kemény pálya, 80 000 000 ausztrál dollár összdíjazás) Tv: Eurosport, Eurosport2
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ

Fucsovics Márton–Stan Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11–9)

Talán nem túlzás állítani, hogy az idei Australian Open eddigi legdrámaibb mérkőzését vívta egymással a világranglistán 55. helyen álló Fucsovics Márton és a verseny 17. kiemeltje, a 2014-es bajnok svájci Stan Wawrinka.

A meccset egészen lehengerlően kezdte a magyar teniszező, hamar elvette ellenfele adogatását, és már 3:1-re is vezetett, ám Wawrinka visszavette az adogatását és 5:4-re már nála volt az előny. Nagyjából itt azonban véget is ért az első szett a svájcinak, merthogy Fucsovics a következő három játékot egyaránt megnyerve csaknem egy óra alatt tette zsebre a szettet.

A svájci kiválóságnak a második játszma „némi” késéssel kezdődött, Fucsovics hamar dupla brékelőnybe került, és már 4:0-ra vezetett, mire Wawrinka valami életjelet mutatott, így 35 perc játék után a magyar éljátékos ezt a játszmát is elvitte.

Utána viszont jött a fordulat: Wawrinka ugyanis hamar brékelte Fucsovicsot és meg is őrizte a különbséget, 6:4-re nyerve szépített. A negyedik felvonásban pedig visszaadta a második szettben elszenvedett csúnya verést, ő is elhúzott 4:0-ra, s 6:2-vel lett az övé a játszma, így jöhetett a döntő szett.

Fucsovicsnál volt az első nagy lehetőség a győzelemre, hiszen 4:3-nál brékelt, ám ezt követően hiába szerválhatott a győzelemért, még meccslabdáig sem jutott, Wawrinka visszavette az adogatását, és a folytatásban mindketten hozták a saját adogatásaikat, így jöhetett a rövidítés, amely az Australian Openen minimum 10 pontig tart – addig eljutva legalább kettő pont különbséggel kell nyerni.

Úgy tűnt, ebben a svájci lesz a jobb, hiszen Fucsovics első három adogatását egyaránt elvette Wawrinka, s már 6–1-re is vezetett. A folytatásban valamelyest faragott a hátrányából Fucsovics, s 9–6-nál három meccslabdához is jutott Wawrinka, de ezeket Fucsovics egyaránt hárította. Végül, 3 óra 59 perc játékot követően 9–9-nél elvette ellenfele adogatását, majd szerválhatott a győzelemért, s 11–9-re megnyerte a rövidítést, így drámai csatában legyőzte Wawrinkát.

„Meghalok, nagyon fáradt vagyok, két ötszettes meccset játszottam, hihetetlen támogatást kaptam a drukkerektől, köszönöm – mondta Fucsovics az Eurosporrtnak. – Nehéz visszaemlékezni a meccs elejére. Tudtam, hogy felzárkózik Stan, mert mentálisan nagyon erős játékos. Az ötödikben próbáltam a lábammal aktívabb lenni, és mentálisan erős maradni. Ez a kedvenc tornám, kétszer is eljutottam a negyedik körig. Most nem is tudom, hogy ki a következő ellenfelem, csak szeretném kiélvezni a napsütést és a pillanatot.”

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Fucsovics elsőként arról beszélt, hogy a kedvezőtlen fordulatok ellenére egy pillanatra sem engedte el a meccset.

„Megszoktam már, hogy a pályán nem mindig az történik, ami számomra a legideálisabb. Próbáltam koncentrált maradni, és sanszos hogy ezért nyertem. Így közvetlenül a meccs után még nem tudok mélyebb elemzésbe belemenni, talán pár nap múlva okosabb leszek” – fejtette ki, majd rátért a következő erőpróbára.

„Raonics nem jó ellenfél. Ha elkapja a szervát, nehéz vele boldogulni. Ha mindketten alulról szerválnánk, simán elverném, de ilyen szabályok szerint az eredménnyel meg kell várnunk a meccs végét” – tette hozzá tréfásan.


Fucsovics Márton pályafutása során ötödik alkalommal találkozott Wawrinkával és másodszor győzte le, bejutva ezzel harmadszor is a harmadik körben az Australian Openen. A legjobb 16 közé jutásért a francia Corentin Moutet-t négy szettben legyőző, 14. helyen kiemelt kanadai Milos Raonic vár rá.

Fucsovics Márton a győzelem után (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton a győzelem után (Fotó: AFP)

 

NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
Babos Tímea–Anasztaszija Potapova (orosz) 2:6, 4:6

Jó hangulatban várhatta az Australian Open második fordulóját Babos Tímea, hiszen ebben az idényben hat mérkőzése közül ötöt megnyert, a legutóbbi, a belga Ysaline Bonaventure elleni volt az első sikere Grand Slam-tornán egyesben a 2019-es US Open óta.

Éppen a kedvező előjelek miatt jelentett kellemetlen meglepetést, hogy a világranglista 114. helyezettje sok hibával, görcsösen kezdett a 13 hellyel előrébb jegyzett orosz Anasztaszija Potapovával szemben, aki 19 esztendősen is kétségkívül kemény ellenfél, az első fordulóban mindössze három játékot engedélyezett a verseny 24. kiemeltjének, az amerikai Alison Riske-nek.

BABOS SZERINT ELSZÚRTA

„Nagyon sajnálom ezt a vereséget. Nincs mit szépíteni, ezt nagyon-nagyon elszúrtamjelentette ki Babos.– Küzdöttem, akartam, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Annyira vágytam erre a győzelemre, hogy rettentően mereven játszottam, lassú volt a lábam. Szomorú vagyok, mert még így is lett volna esélyem a második szettben, de nem teljesítettem elég jól. A lábmunka, ami az előző meccseken nagyon jó volt, most a görcsösség miatt borzasztó volt – lassan mozogtam.”

Babos az első adogatójátékát nyert labdamenet nélkül veszítette el, és fogadóként sem tudott szépíteni, így 10 perc sem kellett ahhoz, hogy 3:0-s hátrányban üljön le pihenni. A kis szünetet követően az adogatásaira jobban vigyázott a magyar teniszező, ám sokat rontott – a szett közepén már 12 ki nem kényszerített hibánál járt –, ami nem fért bele az agresszívan és pontosan játszó orosszal szemben. Potapovának 30 perc sem kellett, 6:2-re megnyerte az első játszmát, cseppet sem látszott rajta az izgalom, hogy karrierje során először juthat Grand Slam-tornán a legjobb 32 közé, és következő ellenfele a legendás amerikai Serena Williams lehet.

A második játékrészben egészen más hangulatban ültek le először: az orosz egy kettős hiba miatt bréklabdával ajándékozta meg Babost, aki fogadóként egy remek fonákkal értékesítette a lehetőséget, így előnyből várhatta a folytatást. Az MTK sportolója 3:1-nél is fogadóelőnyhöz jutott egy kettős hibának hála, ám ezzel az eséllyel nem élt, pedig gyakorlatilag eldönthette volna a játszma sorsát – Potapovát láthatóan elbizonytalanította, felbosszantotta néhány gyengébb ütése, és már nem volt olyan ellenállhatatlan, mint az első szettben.

Bár Babos is sokat rontott, különösen fonákkal, kettős hibát is ütött, a fontos szituációkban 4:3-ig számíthatott az első szerváira – akkor azonban Potapova egyenlíteni tudott, emiatt érthetően felbátorodott, stabilabbá vált a teljesítménye, és egy 27 ütéses pontot is megnyert. Néhány perc alatt fordult meg az összecsapás: Babos közel járt ahhoz, hogy a szettért fogadhasson, ehelyett a meccsben maradásért kellett adogatnia. Egy túl hosszú ütés mérkőzéslabdához juttatta Potapovát, és bár ezt még Babos egy jó szervával hárította, a másodikat, amit az orosz egy remek fonák nyerővel harcolt ki, már nem tudta, 77 perc alatt 6:2, 6:4 lett a vége – kár érte, nyerhető összecsapás volt, a második szett alapján mindenképpen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik