MIHÁLYI PETRA
2023.05.15 23:03 Frissítve: 2023.05.16 23:13

Alázat és önbizalom – Mihályi Petra jegyzete

 

A legkisebb királyfi a népmeséből nyakába vette a világot, meg sem állt Rómáig, és stílszerűen jött, látott és győzött. Sokan a magyar sportkedvelők közül sem biztos, hogy ismerték Marozsán Fábián nevét, akiről hétfőn a meghatározó nemzetközi oldalak is címlapon írtak. A 23 éves játékos ugyanis – elképesztő ezt leírni – legyőzte a hétfőtől ismét világelsővé előlépő, US Open-győztes Carlos Alcarazt.

 
„Kicsit féltem a meccstől” – Marozsánt is sokkolta a bravúr
Csoda Rómában! Marozsán Fábián két szettben (!) legyőzte a leendő világelső Carlos Alcarazt!
Marozsán Fábián: Megálmodtam, hogy győzni fogok, valóra vált
„Marozsán a sírba küldte Alcarazt” – nemzetközi sajtóvisszhang
„Meglepett, nagyon magas szinten játszott” – Alcaraz Marozsánról
Sportrádió: Ezt most nehéz überelni – Marozsán Alcaraz legyőzéséről

Régóta várják a hazai teniszrajongók, hogy Piros Zsombor vagy Valkusz Máté a challengertornák szintje fölött is meglepetést szerezzen, és ne csak a Davis-kupában csillantsa meg tehetségét. Arra azonban a legtájékozottabb teniszszakemberek sem számítottak, hogy a „surranópályán” Marozsán Fábián megelőzi őket, hiszen juniorként nem voltak olyan kiemelkedő eredményei, mint két kortársának. Először tavaly, az ausztráliai Davis-kupa-selejtezőben sült el a keze, amikor Valkusszal párosban legyőzte a magasan jegyzett John Peers, Luke Saville duót, ám a többség akkor is inkább a társát faggatta a sikerről. Az önmagát későn érőként jellemző Marozsán eközben szépen lépdelt előre Valkuszék árnyékában. Az idén aztán felgyorsultak az események, és antalyai challengertorna-győzelmével már márciusban elérte azt a mérföldkövet, amelyet az év végére tűztek ki edzőivel: befért a legjobb 150 közé a világranglistán. Rögtön utána, a székesfehérvári Kiskút Openen elődöntőt játszott, majd kicsit alábbhagyott a lendülete, a római ATP 1000-es tornáig kellett várni, hogy ismét elkapja a fonalat – de mennyire megérte!

Valami nagyon összeállt Marozsán játékában, vélhetően fejben – nem valószínű, hogy néhány hónap alatt tanult meg technikailag „világverő” szinten teniszezni. Vele utazó edzője, Pataki Márk még néhány hete is azt mondta róla: az önbizalmán kell javítania. Nem lepődtem meg rajta, hiszen mindig végtelen, már-már túlzott alázattal beszélt saját teljesítményéről, előmeneteléről, terveiről, márpedig a csúcsteniszhez kell egó és bátorság. Mostanra, úgy tűnik, sikerült túllépnie elképesztő szerénységén: néhány nap alatt karrierje során először ATP-főtáblára jutott, top százas, majd top negyvenes teniszezőt győzött le, aztán fantasztikus játékkal Carlos Alcarazt is búcsúztatta – magyar játékos ilyen sikert negyven éve nem ért el! Ha megmarad az alázat és az önbizalom egyensúlya, ki tudja, hosszú távon mire lehet képes. Egy biztos: Marozsán Fábián nemcsak a magyar, hanem a római teniszrajongók szívébe is belopta magát hétfői bravúrjával. Kedden pedig jöhet Borna Coric a legjobb 16 között...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.09.13 22:48:23

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Halep nagy valószínűséggel már akkor is történelem, ha a CAS esetleg felezi az eredeti büntetést. Pogba esetében sem neki dolgozik az idő. Hogy aztán ki melyik polcra helyezi majd őket emlékei tárházában, igencsak szubjektív kérdés.

2023.09.10 21:21:26

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis három játszmában vett elégtételt a két évvel ezelőtti döntőért az oroszon.

2023.09.09 21:08:37

Tenisz nemzetisport.hu

A hétfőtől világelső Arina Szabalenka az első játszmát elvitte, aztán összeomlott és rengeteget hibázott.

2023.08.30 20:57:14

Tenisz nemzetisport.hu

Marozsán jó kezdés után kikapott a 22. kiemelt Mannarinótól, a fáradt és sérült Fucsovicsnak nem ment Hijikata ellen.

2023.08.28 20:57:10

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar éljátékos közel négy és félóra játék után nyert az amerikai Sebastian Korda ellen.