Aus. Open: a junior fiúknál 233-mal szervált egy 17 éves lengyel

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 19:48
Berkieta óriási szervája pontot nem ért, de a meccset végül megnyerte (Fotó: Getty Images)
Javában zajlik a melbourne-i Australian Openen a juniorok fiúk és lányok versenye, és a fiúk között a 3. kiemelt Tomasz Berkieta a második fordulóban egészen elképesztő dolgott vitt véghez: a brazil Enzo Kohlmann elleni 2. fordulós mérkőzésén egy alkalommal 233 km/órás sebességgel adogatott, s ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy hiába az óriási szerva, a pontot elvesztette – a meccset később megnyerte, így ott van a legjobb 16 között.

 

Berkieta bombaerős szervája láttán adódott a kérdés, hogy vajon mekkora sebességű lehetett minden idők legnagyobb adogatása, s a válasz meg is született, még ha érdemes némi fenntartással is kezelni. Az ATP ugyanis a Challenger-tornákon született sebességrekordokat hivatalos nem ismeri el, mivel ezeken az alacsonyabb besorolású versenyeken az adogatások sebességmérésének körülményei nem feltétlenül egyeznek meg egymással, vagyis nem uniformizált. Ettől függetlenül azért van ilyen rangsor, amelyből kiderül, hogy a valaha volt legnagyobb sebességű adogatás a 2018-ban visszavonult ausztrál Sam Groth nevéhez fűződik, aki a 2012-es Busan Open 2. fordulójában a fehérorosz Vladimir Ihnatyik ellen ütött egy 263 kilométer per órás sebességű ászt. Ezt azonban az ATP nem ismeri el, mert Challenger-tornán esett, így az ATP által is elismert legnagyobb szerva az amerikai John Isneré, aki a 2016-os Davis-kupa világcsoportjának első fordulós összecsapásán az ausztrál Bernard Tomic ellen 253-as szervát ütött – egyébként az ausztrálok elleni első meccsét éppen Groth ellen vívta Isner azon a meccsen.

Az ATP égisze alá tartozó tornán egyébként a kanadai Milos Raonicé a csúcs, ő 2012-ben a San José-i (mai bosorlás szerint 250-es) versenynek számító SAP Openen ütött egy 249.9-es adogatást.

Ebben a rangsorban az 50 legnagyobb sebességű adogatás szerepel, s Berkieta alább látható adogatása is helyet követel magának a lajstromban. Apró szépséghiba, hogy a lengyel nem nyerte meg a szóban forgó pontot, ám a meccset igen – a két nyert játszmáig tartó összecsapáson döntő szettben diadalmaskodott.

 

A végére pedig még egy megjegyzés arról, hogy miért nem vezet az ATP hivatalos világcsúcsot a legnagyobb szervákról: Isnernek mértek már 4718(!) km/órás szervát, a portugál Joao Sousa is adogatott már 2000 kilométer per óra fölötti sebességgel, és a kanadai Denis Shapovalovnak is akadt már 400 km/óra fölötti adogatása. Vagyis a rendszer, noha legtöbbször pontos, olykor elképesztő mérési hibákat képes produkálni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik