Tenisz: Marozsán szerint óriási ajándék lenne Lajovics legyőzése

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 19:04
null
Nagy dolog lenne egy Marozsán Fábián–Fucsovics Márton elődöntő Sanghajban
Világranglista-91. játékosunk agresszív taktikája sikeresnek bizonyult Alex de Minaur ellen Sanghajban, és úgy véli, a harmadik körben a napi forma dönthet a szerb Dusan Lajovics elleni összecsapáson.

 

– Karrierje második legnagyobb győzelmét aratta Alex de Minaur ellen, rangsorolhatunk így?
– A ranglista szempontjából mindenképpen ez a második, igen. Kemény pályán az első, mert Alcarazt salakon győztem le – válaszolta a Nemzeti Sportnak Marozsán Fábián, aki a sanghaji 1000-es ATP-torna harmadik fordulójába jutott, mivel magyar idő szerint péntek reggel 6:3, 7:5-re felülmúlta a világranglistán 11. ausztrál Alex de Minaurt.

– Azt mondják, nagyon nehéz De Minaur ellen játszani, de valahogy nagyon magától értetődő volt a sikere. Mit érzett belülről?
– Tény és való, nagyon nehéz ellene, nagyon jó kontrajátékos, jól olvassa az ellenfél játékát, nagyon gyorsan mozog, próbálja elvenni az ellenfél idejét, eléggé korán üti meg a labdákat, labdabiztos, nehéz neki felpörgetni a labdát. Furcsa, de az áll neki jobban, ha mozgásból játszik, ha középről kell játszania, vagy neki kell irányítania, könnyebben megfogható, de meg kell találni a megfelelő módszert ellene. Tizenegyedik a világon, remek a mozgása, viszonylag jól szervál, nagyszerű játékos.

– A szokottnál is agresszívabban kell teniszezni, ha valaki arról híres, hogy minden labdát visszaad?
– Mondjuk úgy, próbáltam így játszani, mert azt gondoltam, csak ezzel nyerhetek. Kicsit lutri, de ezen a napon bejött, jól működött, labdabiztos voltam, amit akartam, megvalósítottam. Ha sokat rontottam volna, megkapom, hogy miért nem csak ütögettem vissza a labdákat – azért, mert az nem elég, és lehet, hogy úgy kikapok. Meg kell találni, mi elég, mi nem, ha tizenöt centivel rövidebbet ütsz, vagy kicsit lassabban, bajban lehetsz, mert De Minaur kihasználja a kilométer per órák hiányát. Ezúttal bejött az agresszív játék, de elképzelhető, hogy legközelebb nem menne és többet hibáznék.

– Rögtön átkapcsolta az agyát, amikor elsőre nem tudta kiszerválni a mérkőzést. Pillanatra sem fogta meg az elszalasztott lehetőség?
– De, zavart, aztán nagyon gyorsan csináltam két jó fogadópontot és felcsillant a remény, hogy még egyszer tudok breakelni. Úgy voltam vele, csak kapjak még egy lehetőséget és változtatok azon, amit elrontottam. Bátor játékkal semmire breakeltem, a két labdamenet az elején újra lendületet adott, nagyon örülök, hogy nem törtem össze, sőt, erősebb lettem, jól jöttem ki ebből a helyzetből. De Minaur magához képest nem volt annyira éles, de ez semmit nem vesz el a sikerem értékéből.

 


 

– Ott maradt Fucsovics Márton mérkőzésén is, együtt menetelnek tovább, az elődöntőben már össze is futhatnának!
– Nagyon nagy dolog lenne, de én már azzal is elégedett lennék, ha vasárnap megverném Lajovicsot, óriási ajándék lenne számomra. Mivel a negyven-ötvenedik hely tájékán jegyzik a világon, néhányan gondolhatják, simán meg kell őt verni, de ez nem így működik, rutinos ellenfél, a napi forma dönthet.

– Valóban igazi-ki mérkőzés lehet a Lajovics elleni, mennyire fekszik a stílusa önnek?
– Egyelőre keveset tudok róla, az edzőm, Balázs Gyuri, és az öccse, Ati is játszott ellene korábban, hallomásból annyit tudok, hogy kemény pályán annyira nem gyors a játéka, de tapasztalt, néha laposabban teniszezik. Ő is biztosan látja a lehetőséget a meccsünkben, igazán egyikünknek sem komfortos a kemény borítás, Lajovics idén nyert ATP-versenyt salakon, egyébként sincs rossz formában, ráadásul nem kiemelt ellen játszik. Meglátjuk, kinek mennyire fekszik a másik, remélem, én jövök ki győztesen a csatából, nagy skalp lenne. Ám ha az összképet nézzük, túljutottam az első körön egy mestertornán, aztán a másodikon, jön a harmadik, ezek nagy dolgok.

– Lemondta a pozsonyi challengert. Hosszú távra tervez Sanghajban?
– Igazából ha nagyon akartam volna menni és vasárnap kikapok Sanghajban, akkor ha egyből haza tudok repülni, kikocsikázom Pozsonyba és odaállok a versenyre. De ez furán vette volna ki magát. A sorsolás szombaton lesz, automatikusan kihúztak a tábláról, ez a legjobb megoldás, a szervezők jelezték, hogy ez a szabály, én pedig azt mondtam, rendben, köszönöm, és készülök Lajovics ellen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik