Aus. Open: Fucsovics kiejtette a 13. kiemelt Querreyt!

SZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-bőlSZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-ből
Vágólapra másolva!
2018.01.18. 04:06
Káprázatosan kezdődött a csütörtök az Australian Openen: Fucsovics Márton négy játszmában, 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a 13. kiemelt amerikai Sam Querreyt és bejutott a férfi egyes 3. fordulójába!

Fucsovics Márton fantasztikus győzelmet aratott Sam Querrey felett (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton fantasztikus győzelmet aratott Sam Querrey felett (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton fantasztikus győzelmet aratott Sam Querrey felett (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton fantasztikus győzelmet aratott Sam Querrey felett (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton fantasztikus győzelmet aratott Sam Querrey felett (Fotó: AFP)

Miután a szerda estét a 3-as pályán fejeztük be Babos Tímeával, a csütörtököt a 3-as pályán kezdtük Fucsovics Mártonnal, aki az amerikai Sam Querrey ellen lépett pályára a férfi egyes 2. fordulójában.

A világranglistán és a melbourne-i kiemelési listán is 13. amerikai a majd’ kétméteres termetének megfelelően kiváló szerváló, amit most is ékesen bizonyított, a nyitásai után pedig két-három ütéssel be is fejezte a labdameneteket, így kevésre nyerte az összes játékát – kivéve, amikor 3:3 után Fucsovics a legelső bréklabdáját kihasználva elvette tőle!

Ráadásul utána hozta a sajátját is, amivel 5:3-ra vezetett, az utolsó gémben pedig olykor már tanítani valóan küldözgette Querreyt egyik sarokból a másikba, úgyhogy 6:4-gyel be is húzta az első szettet!

Fucsovicsnak a második legelején is akadt két bréklabdája, amelyeket Querrey hárított, az amerikai saját negyedik bréklabdáját viszont kihasználta, és mivel a szélsebes első szerváiból is egyre több jött át a célterületre, elhúzott 3:0-ra. Ezzel a különbséggel haladtunk tovább, ám 5:3-nál jött a fordulat: Fucsovics egy-két parádés ütéssel 15-re vette el Querrey adogatását, majd ellenfele fegyverével kiszerválta az amerikait, és 5:5-nél utolérte!

Mindez cseppet sem volt érdemtelen, ekkortájt az összes statisztikai mutatóban legalább egyenlőre álltak a felek, és az egyenrangúságukat az is tükrözte, hogy Fucsovics egy ízben szükségből láb között adott vissza egy labdát, és meg is nyerte a pontot.

Ettől persze még 5:6-nál a játszmában maradásért kellett adogatnia, de sikerrel tette, úgyhogy jöhetett a rövidítés, amelyben egy minibréket ugyan visszavett Querrey, de Fucsovics ekkorra már a zónába került, és 8–6-tal megnyerte a tie-breaket, vele 7:6-ra a második szettet, és másfél óra után kétjátszmányi előnybe került a nála 67 világranglistahellyel feljebb sorolt ellenfelével szemben!

…aki persze nem véletlenül áll a 13. pozícióban: a harmadik legelején is brékelt, majd hozta a saját adogatását, és a másodikját is megvédte, azaz 3:1-re vezetett. Ám közben látszódott, hogy az idegei nincsenek kötélből: a tie-break óta morgott, az új labdákból egyet azonnal kivetetett, az egyik szervája előtt a felesleges labdát szinte átpattintotta a nézőtérre, a törölközőjét pedig már csak odavetette a sarokba, noha az elején még poénkodva a háta mögött ejtette a labdaszedő tenyerébe. Minderre tett rá egy lapáttal Fucsovics, aki az egyik necces, de udvarba érkező szerváját challengelte, tovább rojtozva azokat az idegeket, hátha még jól jön később. Mert volt később, Querrey ugyanis végigvitte az előnyét, behúzta a harmadik szettet, így ráfordulhattunk a negyedikre.

Az viszonylag békésen kezdődött, na de 2:1-nél Fucsovics öt labdából megcsinálta az újabb brékjét, amire egészen csodálatos, semmire nyert saját adogatójátékot pakolt rá, és már 4:1-re vezetett! Nyilván a magyar szurkolótábor tombolt, az amerikaiaktól viszont egy „Sam, mehetsz haza!” érkezett…

…és ha nem párosozna, akkor tényleg mehetne, mivel Fucsovics a maga fantasztikus színvonalán fejezte be a meccset, a harmadik mérkőzéslabdáját kihasználva 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-nél tett pontot a 2 óra 45 perces csata végére!

A 3. fordulóban pedig az argentin Nicolás Kicker ellen folytathatja, akivel egyetlenegy közös emlékük van, de az friss: az idén újév napján az indiai Púnában Fucsovics 6:0, 6:3-ra elverte el…

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFIEGYES, 2. FORDULÓ
Fucsovics Márton–Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6, 4:6, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik