Roland Garros: Gulbis zúzott, búcsúztatta Federert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.01. 17:21
null
Gulbis ütőt zúzott, ászokat szórt – és búcsúztatta Federert (Fotók: Reuters)
A lett Ernests Gulbis is bejutott a Francia nemzetközi teniszbajnokság negyeddöntőjébe, miután öt játszmában, 6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3-ra legyőzte Roger Federert. Gulbis a nyolc között a John Isnert három szettben búcsúztató Tomás Berdychhel találkozik. Novak Djokovics könnyedén jutott tovább, a nyolc között Milos Raonic lesz az ellenfele.

Az első szettben még nagyjából a papírformának megfelelően zajlottak az események, bár tegyük hozzá: Roger Federer így is vért izzadva hozta a játszmát Ernests Gulbis ellen 7–6-ra, rövidítés után.

Hogy a lett nem azért kelt fel reggel, hogy másodhegedűst játsszon, azt gyorsan mutatta a második játszmában: 40:0-ről fordított és vette el rögtön a svájci szerváját. Federer rögtön visszavette az adogatójátékot, majd 3:3 után megint megugrott – de hiába került 5:3-as előnybe, a jól játszó Gulbis riválisa hibáit (is) kihasználva 5:5-re visszajött. A játszma megint rövidítésbe torkollott, de most Gulbis ünnepelhetett, miután 7–3-ra, simán behúzta a végjátékot – 7:6, 6:7 Federer szempontjából.

Federer 2004 óta először nem jutott a 
Garroson negyeddöntőbe (Fotó: Reuters)
Federer 2004 óta először nem jutott a Garroson negyeddöntőbe (Fotó: Reuters)

A harmadik játszmában nem volt sok izgalom, de nem Federer lépett rá a gázra, hanem Gulbis, aki 6:2-re behúzta a szettet, egyjátszmányira kerülve a meglepetéstől. Federer 2004 óta mindig bejutott legalább a negyeddöntőbe a Garroson, ám most megcsapta a kiesés szele.

A svájcinak persze volt még lehetősége javítani, de ehhez előbb a játékát kellett felpörgetnie. Federer 2:2 után elvette Gulbis adogatását, aki egy esetben egy vitatott labdánál még a vezetőbírót is lehívta, majd a rá nézve negatív ítéletet követően füstölgött egy kicsit. A feljavuló Federer kíméletlenül lecsapott a megingó Gulbis felkínálta lehetőségekre, így meglépett ellenfelétől, és hiába hozta rá később a szívbajt többször is a lett (akinek még 5:4-es Federer-vezetésnél is volt bréklabdája), 6:4-re megnyerte a játszmát. Viszont a szett végén szünetet kérő Gulbis fenyegetően jó megoldásokkal állt már ekkor elő...

Jött a döntő felvonás, és Gulbis „kilőtt a rajtgépből", megnyerve az első két játékot. Gyilkos erejű szervái szolgáltatták a háttérdübörgést a harmadik megnyert játékhoz, Federer egyre közelebb került a kieséshez. A svájci ezt követően hozta a szerváit, ám képtelen volt brékelni, Gulbis pedig 5:2-nél a győzelem közvetlen közelébe került. Federer simán nyerte a szerváját, de 5:3-nál a lett a mérkőzésért adogatott. 30:0-nél egy hosszú ütést követően Federer elég sötéten nézett, és a jövőkép is elég sötét volt, hiszen Gulbis már csak két pontra járt a sikertől. 30:15-re ász jött, meg két meccslabda: Federer fonákkal rontott az elsőnél, labdája szélesre szállt – Ernests Gulbis 6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3-ra győzött, és bejutott a negyeddöntőbe!

„Pályafutásom valószínűleg legnagyobb győzelme ez. Bocsánatot kérek a közönségtől, tisztában vagyok vele, mennyire rajonganak Rogerért. Remélem, magam mellé tudtam állítani néhány szurkolót, és azt is, hogy Tomás Berdych ellen még többen mellém állnak” – hangzott Gulbis villámértékelése. Tegyük hozzá: amellett, hogy a közönség valóban rajong Federerért, Gulbis nem tett meg feltétlenül mindent a szurkolói szimpátia elnyeréséért.

Folytassuk Andy Murrayvel, akinek a szombati sötétedés után vasárnapra áttolt meccsét kellett befejeznie Philipp Kohlschreiber ellen. A németnek volt bréklabdája is, de elhibázta, a szombaton saját bevallása szerint is már teljesen kikészült Murray pedig a 22. játékban elvette riválisa adogatását és behúzta a mérkőzést. Ellenfele a nyolcaddöntőben Fernando Verdasco lesz, aki nagyon könnyedén söpörte le három játszmában Richard Gasquet-t. Murray 9–1-re vezet az örökmérleget tekintve a spanyol ellen, ám salakon még nem találkoztak.

A döntő szettben nem kegyelmezett Sarapova
A döntő szettben nem kegyelmezett Sarapova

Tomás Berdych már a nyolc között jár, köszönhetően a három 6:4-es szettben aratott győzelmének – John Isner tehát lemondhatott arról, hogy Andre Agassi óta első amerikaiként bejusson a negyeddöntőbe a Roland Garroson. A salakpályás tenisz legnagyobb presztízsű eseményén 2003 óta nem tudott nyolc közé kerülni egyesült államokbeli játékos férfi egyesben.

Novak Djokovics nem sokat izzadt, mindössze másfél órát töltött a pályán Jo-Wilfried Tsonga ellen – csupán hat játékot nyert a francia. Djokovics sorozatban huszadik Grand Slam-tornáján jut el a negyeddöntőig, amelyben az ugyancsak hamar végző – Marcel Granollerst három 6:3-as játszmában elintéző – Milos Raonic lesz az ellenfele.

A hölgyeknél Eugenie Bouchard már kilences győzelmi szériánál tart, miután két sima szettben legyőzte Angelique Kerbert. A Roland Garrost megelőző nürnbergi tornát megnyerő 20 éves kanadai lány az idei Australian Openen elődöntőt játszott, ahhoz, hogy az év második Grand Slam-tornáján is sikerüljön neki ez a bravúr, a következő mérkőzésén Carla Suárez-Navarrót kell legyőznie. A spanyol játékos az Agnieszka Radwanskát búcsúztató Ajla Tomljanovicot verte meg a nyolcaddöntőben.

Este Marija Sarapova szorult helyzetbe került, hiszen a második szettben két játékra volt a vereségtől, ám végül 3:6, 6:4, 6:0-ra legyőzte Samantha Stosurt. Az orosz játékos a következő fordulóban a spanyolok üdvöskéjével, Garbine Muguruzával találkozik. A 2. körben Serena Williamsen túllépő ibériai kiválóság Pauline Parmentier-t verte meg, így női egyesben már nincs versenyben hazai teniszező.



Broadcast live streaming video on Ustream

ROLAND GARROS, PÁRIZS (25 018 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 2.)–Tsonga (francia, 13.) 6:1, 6:4, 6:1
Gulbis (lett, 18.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3
Berdych (cseh, 6.)–Isner (amerikai, 10.) 6:4, 6:4, 6:4
Raonic (kanadai, 8.)–Granollers (spanyol) 6:3, 6:3, 6:3
3. FORDULÓ
Verdasco (spanyol, 24.)–Gasquet (francia, 12.) 6:3, 6:2, 6:3
Murray (brit, 7.)–Kohlschreiber (német, 28.) 3:6, 6:3, 6:3, 4:6, 12:10

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Muguruza (spanyol)–Parmentier (francia) 6:4, 6:2
Sarapova (orosz, 7.)–Stosur (ausztrál, 19.) 3:6, 6:4, 6:0
Suárez-Navarro (spanyol, 14.)–Tomljanovic (horvát) 6:3, 6:3
Bouchard (kanadai, 18.)–Kerber (német, 8.) 6:1, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik