Federer kiesett, Roddick érzelmes búcsúja

Vágólapra másolva!
2012.09.06. 01:36
Andy Roddick számára eljött a búcsú ideje: a visszavonulását a múlt héten bejelentő amerikai klasszis a rövidítésben megnyert első szett után végül négy játszmában alulmaradt a hetedik helyen kiemelt Juan Martín del Potróval szemben a US Open nyolcaddöntőjében. Roger Federer már a negyeddöntőnél járt, és a világelső meglepetésre búcsúzott Tomás Berdych ellen, akinek az ellenfele Andy Murray lesz a folytatásban. A nőknél Marija Sarapova a kényszerű szünet miatt közel 24 órás meccset nyert meg a francia Marion Bartoli ellen, míg Serena Williams lemosta a pályáról Ana Ivanovicsot.

Roddick elérzékenyülve vette tudomásul, hogy eljött a búcsú ideje (Fotó: Reuters)
Roddick elérzékenyülve vette tudomásul, hogy eljött a búcsú ideje (Fotó: Reuters)
Roddick elérzékenyülve vette tudomásul, hogy eljött a búcsú ideje (Fotó: Reuters)
Roddick elérzékenyülve vette tudomásul, hogy eljött a búcsú ideje (Fotó: Reuters)
Roddick elérzékenyülve vette tudomásul, hogy eljött a búcsú ideje (Fotó: Reuters)

FÉRFI EGYES

A Pete Samprast és Andre Agassit követő korszak meghatározó amerikai teniszezője, a 2003-ban US Open-győztes és világelső Andy Roddick a 30. születésnapján, csütörtökön bejelentette, hogy hazája nemzetközi bajnoksága után visszavonul. A búcsú napja a nyolcaddöntőben jött el, hiszen az argentin Juan Martín del Potro négy játszmában legyőzte az amerikait.

Roddick felesége, Brooklyn Decker
Roddick felesége, Brooklyn Decker

Roddick ugyanakkor nagyon küzdött, hogy minél tovább nyújtsa profi pályafutását a US Openen. Rövidítésben hozta az esőszünettel tarkított első szettet, majd ugyanígy elbukta a másodikat, ami mintha kicsit megzavarta volna. A harmadik simán Del Potróé lett, utána viszont ismét magára talált a hazai közönség által fantasztikusan támogatott Roddick. A harmadik játékban bréklabdája is volt, de nem tudta kihasználni, nem úgy mint az argentin az ötödikben. 5:3-nál több meccslabdát is hárítania kellett a saját szervájánál, miközben már látszott rajta, fejben tudja, hogy közel az utolsó labdamenet. Ez végül Del Potro adogatásánál jött el, amely után a nézők – akik között a szülei és a felesége is helyet foglaltak – hosszas ünneplésben részesítették.

„Először a karrierem során nem tudom, mit mondjak. Kisgyerekként annak is örültem, hogy nézőként itt lehettem a versenyen. Minden itt töltött percet élveztem, talán ezt az utolsót nem annyira. Egy út végére értem, amely hullámhegyeket és -völgyeket is tartogatott, köszönöm, hogy végig támogattatok" – mondta meghatódva Roddick a meccs után.

Sikeres napot zártak a szerb férfi teniszezők, a korábbi világelső Novak Djokovics és a nyolcadik helyen kiemelt Janko Tipszarevics is szettveszteség nélkül jutott be a negyeddöntőbe. Djokovics helyzetét a svájci Stanislas Wawrinka csak az első szettben tudta megnehezíteni, a sima második játszmát követően ráadásul utóbbi sérülés miatt feladta a harmadik szett közepén. Tipszarevics egy rövidítéses felvonást leszámítva szintén magabiztosan nyert Philipp Kohlschreiber ellen, így 2011 után ismét bejutott a legjobb nyolc közé az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon.

Djokovics ellenfele a negyeddöntőben Del Potro lesz, míg Tipszarevics a spanyol David Ferrerrel csap össze.

Roger Federer újabb kellemetlen emléket gyűjtött be Tomás Berdychtől
Roger Federer újabb kellemetlen emléket gyűjtött be Tomás Berdychtől

A felső ágon viszont már a negyeddöntőknél járnak, és a világelső Roger Federer meglepetésre búcsúzott Tomás Berdych ellen. A hatodik helyen kiemelt Berdych remek formában teniszezett, és megérdemelten nyerte meg a 2 óra 42 perces meccset 7:6, 6:4, 3:6, 6:3-ra az ötszörös US Open-győztes svájci ellen.

Federer 2003 óta – akkor David Nalbandiantól kapott ki a nyolcaddöntőben – először nem jutott be a US Open elődöntőjébe, az elmúlt nyolc évben ötször megnyerte a tornát, egyszer döntős, kétszer pedig elődöntős volt. Berdych egyébként már-már mumusa lesz a svájcinak, hiszen a 2010-es wimbledoni torna negyeddöntőjében, illetve korábban a 2004-es olimpia második körében is ő búcsúztatta Federert a további küzdelmektől.

„Több olyan pillanat is volt, amikor azt gondoltam, »ember, ez nem történhet meg velem!«. Nagy csalódás volt számomra a meccs” – kommentálta röviden vereségét a svájci.

A cseh ellenfele a döntőbe jutásért a harmadikként rangsorolt Andy Murray lesz, aki a horvát Marin Cilicet (12.) búcsúztatta szintén négy játszmában (3:6, 7:6, 6:2, 6:0).

NŐI EGYES

Sarapova már elődöntős
Sarapova már elődöntős

A nőknél már javában zajlanak a negyeddöntők, a harmadik helyen kiemelt Marija Sarapovának pedig volt ideje alaposan átgondolni, min kell változtatnia Marion Bartoli ellen, ugyanis a meccsük egy nappal korábban a francia 4:0-s vezetésénél eső miatt félbeszakadt.

Az első szettet így sem tudta visszahozni az orosz szépség, de a folytatásban 6:3, 6:4-el megnyerte a két és fél órás, de összességében egy napig tartó összecsapást.

„Próbáltam nem sokat gondolni a meccs állására, és csak egy jót aludni. Persze nem jó érzés azzal a tudattal érkezni, hogy 4:0-s hátrányban vagy, és könnyen odalehet az első szett" – mondta Sarapova, aki Viktorija Azarenkával találkozik a pénteki elődöntőben.

„Ausztráliában legyőzött engem, most itt a lehetőség, hogy egy Grand Slam-tornán visszavágjak neki" – tekintett előre az orosz játékos, aki 2006-ban diadalmaskodott Flushing Meadowsban.

Az esti programban Serena Williams szinte lemosta a pályáról az elmúlt másfél hétben amúgy jól játszó Ana Ivanovicsot, akinek esélye sem volt a győzelemre. Az amerikai elképesztő formát mutat: a Roland Garroson elszenvedett első körös veresége óta mindössze egyszer kapott ki (Cincinnatiben, Angelique Kerbertől), és remek ütemben száguld újra a világelsőség felé. Ellenfele a négy között a francia nemzetközi bajnokságon remeklő olasz Sara Errani lesz, aki két szettben győzte le a vele párosban elődöntőbe jutó honfitársát, Roberta Vincit.

ANDY RODDICK BÚCSÚJA A US OPENEN


JUAN MARTÍN DEL POTRO–ANDY RODDICK (ÖSSZEFOGLALÓ)

EMLÉKEZETES PILLANAT: RODDICK 2003-AS US OPEN-GYŐZELME

US OPEN, NEW YORK (25 526 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Del Potro (argentin, 7.)–Roddick (amerikai, 20.) 6:7, 7:6, 6:2, 6:4
Tipszarevics (szerb, 8.)–Kohlschreiber (német, 19.) 6:3, 7:6, 6:2
Djokovics (szerb, 2.)–Wawrinka (svájci, 18.) 6:4, 6:1, 3:1-nél Wawrinka feladta
NEGYEDDÖNTŐ
Berdych (cseh, 6.)–Federer (svájci, 1.) 7:6, 6:4, 3:6, 6:3
Murray (brit, 3.)–Cilic (horvát, 12.) 3:6, 7:6, 6:2, 6:0
AZ ALSÓ ÁGON
Tipszarevics (szerb, 8.)–Ferrer (spanyol, 4.)
Del Potro (argentin, 7.)–Djokovics (szerb, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 4.)–Ivanovics (szerb, 12.) 6:1, 6:3
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Stosur (ausztrál, 7.) 6:1, 4:6, 7:6
Sarapova (orosz, 3.)–Bartoli (francia, 11.) 3:6, 6:3, 6:4
Errani (olasz, 10.)–Vinci (olasz, 20.) 6:2, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Sarapova (orosz, 3.)
S. Williams (amerikai, 4.)–Errani (olasz, 10.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik