Téli olimpia: rekordokat ért a norvég arany északi összetettben

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 13:03
null
Graabak érkezik a célba, Norvégia ünnepel (Fotó: Getty Images)
Az északi összetett csapatversenyét rendezték meg csütörtökön a pekingi téli olimpián. A győzelmet Norvégia szerezte meg Németország és Japán csapata előtt.

 

A verseny előtt eldőlt, hogy az egyik legnagyobb favoritnak számító, de Pekingben koronavírus-fertőzés miatt hetekig karanténban lévő Jarl Magnus Riiber nem lesz ott a norvég csapatban, ezzel szemben a hasonló gondokkal küzdő háromszoros olimpiai bajnok Eric Frenzel szerepelt a németeknél.

Igazából így egy sporttörténelmi párbaj is kialakult: a mezőnyben ugyanis Frenzel mellett a Pekingben már egy aranyat begyűjtő, korábban Szocsiban duplázó norvég Jörgen Graabak is háromszoros ötkarikás győztesnek mondhatja magát, s amelyikük csapata nyer, az lesz a sportág első négyszeres olimpiai bajnoka.

Persze az is benne volt a kalapban, hogy egyikük csapata sem győz, hiszen az osztrákok és a japánok is az esélyesek közé tartoztak. A síugrás után például az osztrákok álltak az élen, s a 4x5 km-es váltóban őket követték 8 másodperccel a norvégok, 11-gyel a németek és 12-vel a japánok (az ötödik franciáknak már majdnem másfél perc volt a hátrányuk).

Ugyan az elején az osztrák Rehrl próbálta tartani az előnyt, de a váltásra gyakorlatilag teljesen összeállt az éllovas négyes. A helyzet annyiban változott a féltávnál, hogy az osztrák Lamparter lódult meg, és a norvég Andersen tudott vele tartani. A váltás után a japán Vatabe Akito is fel tudott hozzájuk zárkózni, viszont Frenzel úgy tűnt, hogy nem tud csatlakozni. Később azonban a többiek lassítottak így ő is utolérte őket. Azonban a hosszú emelkedőn újra robbantottak és ez már sok volt a németnek. Oftebro a végén aztán még komolyabb hajrát indított és Graabak 10 másodperces előnnyel kapta meg az indulást, míg Frenzel 37 másodpercet kapott.

A norvég ráadásul a mezőny egyik legjobb futójának számít, így nem várta be az üldözőket, hanem tovább növelte a különbséget. Az első egyéni aranyat begyűjtő német Geiger viszont utolérte a japán Jamamotót és az osztrák Fritzet. Két és fél kilométerrel a vége előtt Graabak előnye már 40 másodperc volt és az üldözők már nem is erőltették a felzárkózást, hanem inkább az ezüstre koncentráltak.

Fritz próbálkozott többször is robbantással, de rá is fizetett, mert nem sikerült leszakítania a többieket, akik a végén aztán könnyedén lehagyták, miközben Graabak célba ért és ezzel ő írt történelmet, mint az első négyszeres olimpiai bajnok északi összetett versenyző. Végül a németek lettek az ezüstérmesek és a japánok a bronzosok.

A norvégok ezzel megszerezték 14. aranyérmüket Pekingben, s ezzel beállították az egy nemzet által egy olimpián megszerzett olimpiai bajnoki címek rekordját, amelyet 2010-ben Kanada állított fel, négy éve pedig a norvégok és a németek is ennyit szereztek.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ÉSZAKI ÖSSZETETT, CSAPATVERSENY
1. Norvégia (Espen Björnstad, Espen Andersen, Jens Luraas Oftebro, Jörgen Graabak) 50:45.1 perc
2. Németország (Manuel Faißt, Julian Schmid, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger) +54.9 mp hátrány
3. Japán (Vatabe Josito, Nagaj Hideaki, Vatabe Akito, Jamamoto Rjota) +55.2
4. Ausztria +59.6
5. Franciaország +2:15.0 perc
6. Egyesült Államok +2:22.0

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik